BibTex RIS Cite

İran’da Kullanılan Bazı Baharatlar

Year 2012, Issue: 359, 54 - 57, 01.07.2012

Abstract

İran, 78 milyon civarında nüfusu ve 1.648.195 Km²‘yi bulan yüz ölçümü ile, Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden biridir. Engebeli ve dağlık bir ülke sayılan İran’ın topraklarının % 9’u tarım alanı, % 27’si otlak, % 11’i de ormanlık ve çalılıktır. Geriye kalan toprakları çöl veya üzerinde orman bulunmayan dağlık alandır. İran iklimi bölgelere göre farklılık arz eder. Ülkenin iki ucu arasındaki bir günlük hava sıcaklığı farkı 50 °C’ye kadar ulaşabilmektedir. Ülke geneline düşen yıllık ortalama yağış miktarı 250-300 mm arasındadır. İran, bitki türü zenginliği bakımından bölgede Türkiye’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. İran florasında yaklaşık 8000 tür, alt tür, çeşit ve hibrid bulunmaktadır; bunlar 167 familya ve 1200 cins içerisinde toplanmıştır. Endemik türlerin sayısı ise farklı kaynaklara göre 1800 - 2000 arasındadır

References

  • Arslan,N., Gürbüz,B. ve Gümüşçü,A.2002.Tıbbi Bitkiler İsim Kılavuzu. Ankara Ün. Z.Fakültesi.
  • Başer, K.H.C. 1998. Tıbbi ve aromatik bitkilerin endüstriyel kullanımı. Anadolu Üniversitesi, Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi Bülteni, (13-14), 19- 44.
  • Baytop, T. 1984. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. İstanbul Üni. Ecz. Fak. Yayınları .
  • Behzad, S., Razavi, M. and Mahajeri, M. 1992. Theeffect of mineral nut- rients (N. P. K.) on saffron production. Acta Horticulturae, 306:426- 430.
  • Escribano, J., Diaz-Guerra, M. J. M., Riese, H. H.,Alvarez, A., Proenza, R. and Fernandez, J. A. 2000. The cytolytic effect of a glycoconju- gateextracted from corms of saffron plant (Crocussativus L.) on human cell lines in culture,Planta Medica, 66: 157-162.
  • Forgani,H.ve Kiyani,M.2005.İran Kimyonun Nisbi Avantaj İndeksi başka ülkelere nezeren İncelenmesi.Ektesad Keşavarzi ve Tosee dergisi. No.52
  • Ghahraman, a., F. Attar, 1998. İran bitki örtüsünün çeşitliliği. İlk cilt, Tahran uni. Yayınları, S. 1176.( Farsça).
  • Hornok, L. 1992. The Cultivation of MedicinalPlants.Cultivation and Processing of MedicinalPlants (Ed. L.Hornok) Budapest, pp 289 – 290.
  • Jalili, A. and Jamzad, Z., 1999. Red Data Book of Iran. Research Institu- te of Forests & Rangelands (RIFR), Tehran, Iran. 748 p.
  • Kumar, S.A. 2009. Plants-based Medicines in India. http://pib.nic.in/ feature
  • McGimpsey, J. A., Douglas, M. H. and Wallace, A.R. 1997. Evaluation of saffron (Crocus sativus L.) production in New Zealand. NewZealand Journal of Crop and HorticulturalScience, 25: 159-168.
  • Mehrdad, R., 2009. Helth system in İran. JMA President’s Speech Vol. 52 No. 1 January-February 2009.
  • Negbi, M., Dagan, B., Dror, A. and Basker, D. 1989.Growth, flowering, vegetative reproductionand dormancy in the saffron crocus (Cro- cussativus L.). Israel Journal of Botany, 38: 95-113
  • Noroozi, J., H. Akhani,W., Siegmar, S-W., Breckle, 2008. Biodiversity and phytogeography of the alpine floraof Iran, Biodivers Conserv, 17:493–521.
  • Polat Ü. ve Kan, Y. 2006.Kimyon (Cuminum cyminum L.) Tohumlarına yapılan farklı Kimyasal uygulamaların verim ve bazı karakterleri üzerine etkileri.Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 65-72.
  • Sampathu, S. R., Shivashankar, S. and Lewis, Y. S.1984. Saffron (Cro- cus sativus L.)-cultivation, processing, chemistry andstandardisa- tion. CRC Food Science andNutrition, 20: 123-157.
  • Stace, C.A., Plant Taxonomy and Biosystematics 7, London, 1980
  • Vurdu, N., Allahverdiev, S. ve Vurdu, H. 1997.Safranın (Crocus sativus L.) büyümesine hormonların etkisi. Kastamonu Eğitim Derg.,4: 85- 89.
  • Vurdu, H., Şaltu, Z. ve Ayan, S. 2002b. Crocus sativus L. (Safran)’un ye- tiştirme tekniği. GaziÜni. Orman Fak. Derg., 2: 175-187.eb tasarım.
  • Kan, Y.(2002) Kimyonun Önemi ve Üretimi.KonyaTic. Bor. Derg., S:8(18- 23), Konya
  • White, F. and J. Léonard. 1991. Phytogeographical links between Africa and Southwest Asia. Flora Veg. Mundi, 9: 229-246.
  • İslami Azad Üniversitesi. - Maşhad, Zootekni bölümü web sitesi.
  • Medicinal Plans Research Net Work web Sitesi - İran.
Year 2012, Issue: 359, 54 - 57, 01.07.2012

Abstract

References

  • Arslan,N., Gürbüz,B. ve Gümüşçü,A.2002.Tıbbi Bitkiler İsim Kılavuzu. Ankara Ün. Z.Fakültesi.
  • Başer, K.H.C. 1998. Tıbbi ve aromatik bitkilerin endüstriyel kullanımı. Anadolu Üniversitesi, Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi Bülteni, (13-14), 19- 44.
  • Baytop, T. 1984. Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi. İstanbul Üni. Ecz. Fak. Yayınları .
  • Behzad, S., Razavi, M. and Mahajeri, M. 1992. Theeffect of mineral nut- rients (N. P. K.) on saffron production. Acta Horticulturae, 306:426- 430.
  • Escribano, J., Diaz-Guerra, M. J. M., Riese, H. H.,Alvarez, A., Proenza, R. and Fernandez, J. A. 2000. The cytolytic effect of a glycoconju- gateextracted from corms of saffron plant (Crocussativus L.) on human cell lines in culture,Planta Medica, 66: 157-162.
  • Forgani,H.ve Kiyani,M.2005.İran Kimyonun Nisbi Avantaj İndeksi başka ülkelere nezeren İncelenmesi.Ektesad Keşavarzi ve Tosee dergisi. No.52
  • Ghahraman, a., F. Attar, 1998. İran bitki örtüsünün çeşitliliği. İlk cilt, Tahran uni. Yayınları, S. 1176.( Farsça).
  • Hornok, L. 1992. The Cultivation of MedicinalPlants.Cultivation and Processing of MedicinalPlants (Ed. L.Hornok) Budapest, pp 289 – 290.
  • Jalili, A. and Jamzad, Z., 1999. Red Data Book of Iran. Research Institu- te of Forests & Rangelands (RIFR), Tehran, Iran. 748 p.
  • Kumar, S.A. 2009. Plants-based Medicines in India. http://pib.nic.in/ feature
  • McGimpsey, J. A., Douglas, M. H. and Wallace, A.R. 1997. Evaluation of saffron (Crocus sativus L.) production in New Zealand. NewZealand Journal of Crop and HorticulturalScience, 25: 159-168.
  • Mehrdad, R., 2009. Helth system in İran. JMA President’s Speech Vol. 52 No. 1 January-February 2009.
  • Negbi, M., Dagan, B., Dror, A. and Basker, D. 1989.Growth, flowering, vegetative reproductionand dormancy in the saffron crocus (Cro- cussativus L.). Israel Journal of Botany, 38: 95-113
  • Noroozi, J., H. Akhani,W., Siegmar, S-W., Breckle, 2008. Biodiversity and phytogeography of the alpine floraof Iran, Biodivers Conserv, 17:493–521.
  • Polat Ü. ve Kan, Y. 2006.Kimyon (Cuminum cyminum L.) Tohumlarına yapılan farklı Kimyasal uygulamaların verim ve bazı karakterleri üzerine etkileri.Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (40): (2006) 65-72.
  • Sampathu, S. R., Shivashankar, S. and Lewis, Y. S.1984. Saffron (Cro- cus sativus L.)-cultivation, processing, chemistry andstandardisa- tion. CRC Food Science andNutrition, 20: 123-157.
  • Stace, C.A., Plant Taxonomy and Biosystematics 7, London, 1980
  • Vurdu, N., Allahverdiev, S. ve Vurdu, H. 1997.Safranın (Crocus sativus L.) büyümesine hormonların etkisi. Kastamonu Eğitim Derg.,4: 85- 89.
  • Vurdu, H., Şaltu, Z. ve Ayan, S. 2002b. Crocus sativus L. (Safran)’un ye- tiştirme tekniği. GaziÜni. Orman Fak. Derg., 2: 175-187.eb tasarım.
  • Kan, Y.(2002) Kimyonun Önemi ve Üretimi.KonyaTic. Bor. Derg., S:8(18- 23), Konya
  • White, F. and J. Léonard. 1991. Phytogeographical links between Africa and Southwest Asia. Flora Veg. Mundi, 9: 229-246.
  • İslami Azad Üniversitesi. - Maşhad, Zootekni bölümü web sitesi.
  • Medicinal Plans Research Net Work web Sitesi - İran.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Amir Rahimi This is me

Neşet Arslan This is me

Publication Date July 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Issue: 359

Cite

APA Rahimi, A., & Arslan, N. (2012). İran’da Kullanılan Bazı Baharatlar. Ziraat Mühendisliği(359), 54-57.