BibTex RIS Cite

Farklı Muamelelere Tabi Tutulan Ak Lüpen Lupinus albus İçeren Rasyonlara Enzim İlavesinin Japon Bıldırcınlarında Coturnix coturnix japonica Besi Performansı ve Karkas Karakterlerine Etkisi

Year 2010, Issue: 355, 14 - 17, 01.07.2010

Abstract

Bu çalışma, farklı işlemlere tabi tutulan çiğ, kaynatma ve otoklav ak lüpen L. albus içeren rasyonlara enzim ilavesinin Japon bıldırcınlarında performans, karkas özellikleri ve bazı organ ağırlıklarına etkisini tespit etmek için yapılmıştır.Deneme rasyonları bıldırcınların deneme sonu ortalama; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, ölüm oranı, bezli mide, taşlık, karaciğer, pankreas ve ince barsak ağırlıkları ile ince barsak uzunluğunu önemli olarak etkilemiştir. Ancak deneme rasyonları; yemden yararlanma katsayısını, karkas randımanını ve kursak ağırlığını önemli olarak etkilememiştir.Bu araştırmanın sonuçları, soya küspesinin % 30’u yerine çiğ lüpen içeren rasyonların bıldırcınlarda kullanılabileceğini ve özellikle çiğ lüpen içeren rasyonlara enzim ilavesiyle performansın önemli bir şekilde düştüğü görülmüştür

References

  • Alloui, O., Smulikowska, S., Chibowska, M. and Pastuzewska, B., 1994. The Nutritive Value of Lupin Seeds (L. luteus, L. angustifolius and L. albus) for Broiler Chickens as Affected by Variety and Enzyme Supplementation. J. Anim. Feed Sci. 3:215-227.
  • Gdala, J. 1998. Composition, Properties and Nutritive Value of Dietary Fibre of Legume Seeds. A Review. J. Anim. Feed Sci. 7: 131-149.
  • Naveed, A., Acamovic, T. and Bedford, M.R., 1999. The Influence of Carbohydrase and Protease Supplementation on Amino Acid Digestibility of Lupin-Based Diet for Broiler Chicks. Proc. Austr. Sci. Symp. 11: 93–96.
  • Hill, G. D., Horn, P. E., Porter, N. G., 1977. A Comparision of Seed and Nutrient Yield of Spring- Sown Grain Legumes. Proceedings Agronomy Soci- ety of New Zealand. 8: 73- 77.
  • Okuyucu, F. 1978. Karma Yem Üretiminde Yeni Bir Protein Kaynağı Lü- pen (Lupinus L.) Karma Yem Endüstrisi ve Sorunları Semineri. 23-24 Kasım 1978, İzmir Şan Matbaası, Ankara, 1979.
  • Hernandez, M. P., 1981. Effect of Broiler Chickens of Diets with Sweet Lupin (L. Albus Neuland) Seed Meal. Archivos de Zootecnica. 30: 35- 53.
  • Erkek, R., Kırkpınar, F., 1988. Kasaplık Piliçlerin Beslenmesinde Protein Kaynağı Olarak Lüpenden Faydalanma Olanakları.E. Ü.Ziraat Fak. Dergisi. 25 (3): 23-29.
  • Brenes, A., Rotter, A.B., Marguardt, R.R., and Guenter, W., 1993. The Nutritional Value of Raw, Autoclaved and Dehulled Peas in chicken Diets as Affected by Enzyme Supplementation., Journal Animal Science, 73:605- 614.
  • Akyıldız, A.R., 1986. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi, A.Ü.Z.F. Yayın No:974, A.Ü. Basımevi, 2. Baskı, S.130, Ankara.
  • Boldaji, F., Goerger, M.P., Nakaue, H.S., Savage, T.F., Arscott, G.H. 1986. Effects of Autoclaved and Cooking on True Metabolizable Energy and N-Corrected Content of White Lupin, Yellow Peas and Faba Beans. Nutrition Reports International, 34, 159-164.
  • Minitab, 2000. Minitab Reference Manuel (releace 10.1). Minitab Inc. State University, Michigan, USA.
  • Mstat, 1980. Mstat User Guide: Statistics (Version 5.Ed). Michigan State University, Michigan.
  • Brenes, A., R. R. Marguartdt, W. Guenter, and A. Viveros., 2002. Effect of Enzyme Additional on the Performance and Gastrointestinal Tract Size of Chicks Fed Lupin Seed and Their Fraction. Poultry Science 81: 670–678.
  • Steenfeldt, S., Gonzalez, E., Bach Knudsent, K.E., 2003. Effects of Inclusion With Blue Lupins in Broiler Diets and Enzyme Supplementation on Production Performance, Digestibility and Dietary AME Content. Animal Feed Science and Technology. 110:185-200
  • Cubillos, A., Oelckers, E., Ulloa, G., 1976. Ground Sweet Lupin Grains of L. albus cv. Astra and L. luteus cv. Aurea instead of Sunflower Meal in Ra- tions for Broilers. Archivos de Zootecnia., 25: 369- 377.
  • Hernandez, M.P., Arjona, A.M., Alvarez, F.J.L., 1981. Metabolizable Energy Values of Maize Grain, Maize Gluten Meal and Sweet Lupin (L.albus Maxilupa) Seed Meal Given to Broiler Chickens. Archivos de Zootecnia. 30: 3–8.
  • Birlinski, K., Skarzynski, L., Pakulska, E., 1982. Field Beans, Peas and Sweet Lupins, and Linseed ve Rapeseed Oilmeals as a Source of Protein for Geese. Roczniki Naukowe Zootechniki, 9: 247- 262.
  • Castaing, J Seroux, M., 1984. Utilisation du Lupin Blanc Doux Dans les Aliments de Finition Pour Poulets de Chair. Proceedings III.rd Internatinal Lupin Conferance, La Rochelle, June 1984:639-640
  • Yıldız, A. Ö. ve Yazgan, O., 1999. Farklı Seviyelerde Ak Lüpen (Lupinus albus) İhtiva Eden Besi Rasyonlarının Japon Bıldırcınlarında (Coturnix cotur- nix japonica) Besi Performansı ve Karkas Karakterlerine Etkisi. S. Ü.Ziraat Fakültesi Dergisi. 13 (20): 121- 129.
  • Arslan, C., Şeker, E., 2001. Farklı Muamelelere Tabi Tutulan Beyaz Lüpenlerin Bıldırcınlarda Besi Performansı Üzerine Etkisi. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Olkowski, A.A., Olkowski, B.I., Amarowicz, R. and Classen, H.L., 2001. Adverse Effects of Dietary Lupine in Broiler Chickens. Poultry Science. 80: 621–625.
  • Karunajeewa, H., Bartlett, B.E., 1985. The Effect of Replacing Soya- bean Meal in Broiler Starter Diets with White Lupin Seed of High Manganese Content. Nutrition Reports International, 31: 53–58.
  • Bekric, V., Bozovic,I., Pavlovski, Z., Masic, B., 1988. Crushed seeds of White Lupin, Peas, Field Beans and Heat Treated Soya Bean in Combination With Maize as Feed for Broiler Chickens form 21 to 52 days Old. Pera- darstvo., 23: 81- 84.
  • Brenes, A., Viveros, A., Elices, R., Arıja, I., Canales, R., 2001. Nutri- tional Value of Raw and Autoclaved Kabuli and Desi Chickpeas for Growing Chickens. British Poultry Science.,42:242-251.
  • Zaviezo, M., Mc Ginnis, B., 1980. Feeding Value of L. albus in Chicken Diets Nutrition. Reports International, 20: 57–65.
  • Perez- Escamilla, R., Vohra, P., Klasing., K., 1988. Lupins (L. albus Ultra) as a Replacement for Soybean Meal in Diets for Growing Chickens and Turkey Poults. Nutrition Reports International. September 1988; 38: 583- 593.
  • Perez- Escamilla, R., Vohra, P., Klasing., K., 1987. Lupins (L. albus) Re- place a Part of Soybean Meal in Diets for Growing Chickens. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia, 169–175.
Year 2010, Issue: 355, 14 - 17, 01.07.2010

Abstract

References

  • Alloui, O., Smulikowska, S., Chibowska, M. and Pastuzewska, B., 1994. The Nutritive Value of Lupin Seeds (L. luteus, L. angustifolius and L. albus) for Broiler Chickens as Affected by Variety and Enzyme Supplementation. J. Anim. Feed Sci. 3:215-227.
  • Gdala, J. 1998. Composition, Properties and Nutritive Value of Dietary Fibre of Legume Seeds. A Review. J. Anim. Feed Sci. 7: 131-149.
  • Naveed, A., Acamovic, T. and Bedford, M.R., 1999. The Influence of Carbohydrase and Protease Supplementation on Amino Acid Digestibility of Lupin-Based Diet for Broiler Chicks. Proc. Austr. Sci. Symp. 11: 93–96.
  • Hill, G. D., Horn, P. E., Porter, N. G., 1977. A Comparision of Seed and Nutrient Yield of Spring- Sown Grain Legumes. Proceedings Agronomy Soci- ety of New Zealand. 8: 73- 77.
  • Okuyucu, F. 1978. Karma Yem Üretiminde Yeni Bir Protein Kaynağı Lü- pen (Lupinus L.) Karma Yem Endüstrisi ve Sorunları Semineri. 23-24 Kasım 1978, İzmir Şan Matbaası, Ankara, 1979.
  • Hernandez, M. P., 1981. Effect of Broiler Chickens of Diets with Sweet Lupin (L. Albus Neuland) Seed Meal. Archivos de Zootecnica. 30: 35- 53.
  • Erkek, R., Kırkpınar, F., 1988. Kasaplık Piliçlerin Beslenmesinde Protein Kaynağı Olarak Lüpenden Faydalanma Olanakları.E. Ü.Ziraat Fak. Dergisi. 25 (3): 23-29.
  • Brenes, A., Rotter, A.B., Marguardt, R.R., and Guenter, W., 1993. The Nutritional Value of Raw, Autoclaved and Dehulled Peas in chicken Diets as Affected by Enzyme Supplementation., Journal Animal Science, 73:605- 614.
  • Akyıldız, A.R., 1986. Yemler Bilgisi ve Teknolojisi, A.Ü.Z.F. Yayın No:974, A.Ü. Basımevi, 2. Baskı, S.130, Ankara.
  • Boldaji, F., Goerger, M.P., Nakaue, H.S., Savage, T.F., Arscott, G.H. 1986. Effects of Autoclaved and Cooking on True Metabolizable Energy and N-Corrected Content of White Lupin, Yellow Peas and Faba Beans. Nutrition Reports International, 34, 159-164.
  • Minitab, 2000. Minitab Reference Manuel (releace 10.1). Minitab Inc. State University, Michigan, USA.
  • Mstat, 1980. Mstat User Guide: Statistics (Version 5.Ed). Michigan State University, Michigan.
  • Brenes, A., R. R. Marguartdt, W. Guenter, and A. Viveros., 2002. Effect of Enzyme Additional on the Performance and Gastrointestinal Tract Size of Chicks Fed Lupin Seed and Their Fraction. Poultry Science 81: 670–678.
  • Steenfeldt, S., Gonzalez, E., Bach Knudsent, K.E., 2003. Effects of Inclusion With Blue Lupins in Broiler Diets and Enzyme Supplementation on Production Performance, Digestibility and Dietary AME Content. Animal Feed Science and Technology. 110:185-200
  • Cubillos, A., Oelckers, E., Ulloa, G., 1976. Ground Sweet Lupin Grains of L. albus cv. Astra and L. luteus cv. Aurea instead of Sunflower Meal in Ra- tions for Broilers. Archivos de Zootecnia., 25: 369- 377.
  • Hernandez, M.P., Arjona, A.M., Alvarez, F.J.L., 1981. Metabolizable Energy Values of Maize Grain, Maize Gluten Meal and Sweet Lupin (L.albus Maxilupa) Seed Meal Given to Broiler Chickens. Archivos de Zootecnia. 30: 3–8.
  • Birlinski, K., Skarzynski, L., Pakulska, E., 1982. Field Beans, Peas and Sweet Lupins, and Linseed ve Rapeseed Oilmeals as a Source of Protein for Geese. Roczniki Naukowe Zootechniki, 9: 247- 262.
  • Castaing, J Seroux, M., 1984. Utilisation du Lupin Blanc Doux Dans les Aliments de Finition Pour Poulets de Chair. Proceedings III.rd Internatinal Lupin Conferance, La Rochelle, June 1984:639-640
  • Yıldız, A. Ö. ve Yazgan, O., 1999. Farklı Seviyelerde Ak Lüpen (Lupinus albus) İhtiva Eden Besi Rasyonlarının Japon Bıldırcınlarında (Coturnix cotur- nix japonica) Besi Performansı ve Karkas Karakterlerine Etkisi. S. Ü.Ziraat Fakültesi Dergisi. 13 (20): 121- 129.
  • Arslan, C., Şeker, E., 2001. Farklı Muamelelere Tabi Tutulan Beyaz Lüpenlerin Bıldırcınlarda Besi Performansı Üzerine Etkisi. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Olkowski, A.A., Olkowski, B.I., Amarowicz, R. and Classen, H.L., 2001. Adverse Effects of Dietary Lupine in Broiler Chickens. Poultry Science. 80: 621–625.
  • Karunajeewa, H., Bartlett, B.E., 1985. The Effect of Replacing Soya- bean Meal in Broiler Starter Diets with White Lupin Seed of High Manganese Content. Nutrition Reports International, 31: 53–58.
  • Bekric, V., Bozovic,I., Pavlovski, Z., Masic, B., 1988. Crushed seeds of White Lupin, Peas, Field Beans and Heat Treated Soya Bean in Combination With Maize as Feed for Broiler Chickens form 21 to 52 days Old. Pera- darstvo., 23: 81- 84.
  • Brenes, A., Viveros, A., Elices, R., Arıja, I., Canales, R., 2001. Nutri- tional Value of Raw and Autoclaved Kabuli and Desi Chickpeas for Growing Chickens. British Poultry Science.,42:242-251.
  • Zaviezo, M., Mc Ginnis, B., 1980. Feeding Value of L. albus in Chicken Diets Nutrition. Reports International, 20: 57–65.
  • Perez- Escamilla, R., Vohra, P., Klasing., K., 1988. Lupins (L. albus Ultra) as a Replacement for Soybean Meal in Diets for Growing Chickens and Turkey Poults. Nutrition Reports International. September 1988; 38: 583- 593.
  • Perez- Escamilla, R., Vohra, P., Klasing., K., 1987. Lupins (L. albus) Re- place a Part of Soybean Meal in Diets for Growing Chickens. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia, 169–175.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ahmet Engin Tüzün This is me

Alp Önder Yıldız This is me

Publication Date July 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Issue: 355

Cite

APA Tüzün, A. E., & Yıldız, A. Ö. (2010). Farklı Muamelelere Tabi Tutulan Ak Lüpen Lupinus albus İçeren Rasyonlara Enzim İlavesinin Japon Bıldırcınlarında Coturnix coturnix japonica Besi Performansı ve Karkas Karakterlerine Etkisi. Ziraat Mühendisliği(355), 14-17.