Suruç Ovası Şanlıurfa koşullarında yürütülen bu çalışmada; S ovada yaygın olarak yetiştirilen buğdayın sap+yaprak ve tane aksamlarının makro ve mikroelement kapsamları araştırılmıştır. Araştırma sonucunda sap+yaprak örneklerinin N, P ve K içeriği sırasıyla % 3.24, 1.01 ve 4.44 olarak belirlenirken; dane örneklerinin N, P ve K kapsamı yine sırasıyla % 2.46, 0.27 ve 1.40 olarak arasında değişmektedir. Sap+yaprağın Cu, Mn, Fe ve Zn içeriği sırasıyla 5.6- 25.1, 24.3-82.5, 80.3-190.5 ve 33.256.0 mg kg-1 aralığında analiz edilmiştir. Tane örneklerinin Cu, Mn, Fe ve Zn içerikleri ise sırasıyla 2.3- 5.7, 16.7- 85.5, 12.453.7 ve 14.0- 37.1 mg kg-1 aralığında saptanmıştır. İstatistiki analiz sonuçları, topraktaki K ile P, yapraktaki N ile tanedeki K, yapraktaki Mn ile danedeki Mn, yapraktaki P ile danedeki Fe, danedeki Mn ile Fe, danedeki Mn ile Zn ve danedeki Zn ile Fe arasında çok önemli p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 353 |