Writing Rules

Genel İlkeler
  1. Ziraat Mühendisliği Dergisinde, dünyada ve Türkiye’de tarım ve tarımı ilgilendiren konularla ve Ziraat Mühendisliği ile ilgili bilimsel araştırma ve derleme makalelere yer verilecektir. 
  2. Dergimizde yayınlanan yazılar sadece yazarlarının görüşlerini taşır. TZYMB ve Ziraat Mühendisliği için bağlayıcı husus ihtiva etmez.
Yayın Politikası
  1. Bu dergi açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir.
  2. Dergimizin makale değerlendirme süresi ortalama 1-6 aydır.
  3. Yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.

Yazım Kuralları
  • • Ziraat Mühendisliği Dergisi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanır.
    • Dergide, Tarım Bilimleri alanında hazırlanan ve daha önce yayımlanmamış orijinal araştırma makaleleri ile kongre kitaplarında özet metni basılmış olan araştırma makaleleri ve derginin amacına uygun derleme (her sayıda en fazla 1 makale) makaleler yayımlanır.
    • Aynı sayıda bir yazarın en fazla iki makalesine yer verilir.
    • Yazarlara telif ücreti ödenmez. Basıma kabul edilen makaleler için yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez.
    • Makalelerin bilimsel sorumlulukları yazarlarına aittir. TZYMB ve Ziraat Mühendisliği Dergisi için bağlayıcı husus ihtiva etmez.
    • Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinden birisi ile yazılabilir. Kolay anlaşılır ve sade bir dil kullanılmalıdır. Cümleler “edilgen” yapıda olmalıdır. Türkçe karşılığı olmayan teknik ve yabancı dildeki terimlerin parantez içerisinde kısa açıklaması yapılmalıdır. Türkçe yazılan makalelerin içerisinde Türkçe karşılığı olan kelimeler (“survey” yerine “tarama” gibi) kullanılmalıdır.

    Sayfa Düzeni ve Yazı Özellikleri
     Makaleler uygun bilgisayar programında (Word), tablo, şekil vb. her şey dahil toplam 15 sayfayı geçmeyecek şekilde yazılmalıdır.
     Makalede sayfalar A4 boyutunda olmalıdır. Sayfa boşlukları her yönden 2.5 cm olmalıdır.
     Makale metnine sayfa ve satır numaraları eklenmelidir.
     Yazı tipi olarak yaygın kullanıma sahip olan Times New Roman seçilmelidir.
     Yazı büyüklüğü “Birincil başlık” 16 punto ve kalın, “İkincil başlık” 14 punto ve kalın, metnin diğer tüm kısımlarında 12 punto olmalıdır. Ancak tablolarda veya formüllerde karşılaşılan zorunlu hallerde 10 puntoya kadar azaltılarak yazılabilir.
     Makale yazımında 1.5 aralık, tablo, şekil ve formüllerde 1 satır aralığı kullanılmalıdır.
     Paragraf başlarından 1 cm boşluk bırakılmalıdır.

    Yazar Bildirimi
     Yazar/yazarların ismi (ünvansız), kuruluşu, yazışma adresi, e-posta adresi, ORCID makalenin ilk sayfasında olmalıdır. Makalenin sorumlu yazarı belirtilmiş olmalıdır.

    Yazım Kuralları
     Araştırma makaleleri sırasıyla; Başlık (Türkçe ve İngilizce), Özet, Anahtar kelimeler, Abstract, Keywords, 1. Giriş, 2. Materyal ve Metot, 3. Bulgular ve Tartışma, 4. Sonuç, Açıklama ve Kaynaklar ana başlıkları altında yazılmalıdır. İngilizce yazılan makalelerde “Abstract” başlığından sonra “Özet” başlığının da verilmesi gerekmektedir.
     Yurtdışından gelecek makalelerde yazarlar içerisinden çevirisini yapabilecek bulunmadığında “Abstract” kısmının Türkçe çevirisi (Özet) editör kurulu tarafından yapılacaktır.
     Makale başlığı en fazla 20 kelimeden oluşmalıdır. Makale başlığındaki bağlaç ve soru ekleri haricindeki (ve, ya da, mi?, mu? vb.) tüm sözcüklerin sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır.
     “Özet” ve “Abstract” başlıkları altında en fazla 250 kelime kullanılmalıdır.
     “Anahtar kelimeler” ve “Keywords” başlıklarında en fazla 8 kelime kullanılmalıdır.
     Derleme makalelerde en az %75’i son 10 yıla ait olmak üzere çok sayıda literatürden (en az 30 literatür) yararlanılmalıdır.
     Makalelerde SI (Systeme International d’Units) ölçü birimleri kullanılmalıdır.
     Ondalık ayırmada virgül yerine nokta kullanılmalıdır (5,32 yerine 5.32).
     Birimlerde üstel ifade kullanılmalıdır (mg/kg yerine mg kg-1).
     Metin içerisinde analiz sonuçları vb. verilirken “çizelge” olarak değil “tablo” olarak adlandırılmalıdır.
     Metinlerde tablolar sola yaslanmış olmalıdır. Tablo hakkındaki bilgi tablonun üstüne sola yaslanarak yazılmalıdır.
     Şekiller ise ortalanmış şekilde olmalıdır ve şekiller hakkındaki bilgi şeklin altında ortalanarak yazılmalıdır.
     Şekiller ve tablolar metinde ilk değinildiği sayfada veya bir sonrakinde yer almalıdır.
     Şekil ve tablolar numaralandırılmalı, metin içindeki değinmeleri bu numaraya göre yapılmalıdır.
     Şekil ve tablolarda yer alacak tüm çizgi, işaret, simge, rakam ve yazılar, açıklamalar 10 puntodan küçük olmamalıdır.
     Resim, çizelge, tablo vb.nin altında yer alan açıklayıcı yazılar büyük harfle başlamalıdır. Açıklayıcı yazı, cümle niteliğinde değilse sonuna nokta konmamalıdır.
     Simgeler ve kısaltmalar, uluslararası standartlara uygun olarak kullanılmalıdır. Kısaltma metin içinde ilk defa kullanıldığında yanına parantez içerisinde açık hali ile yazılmalıdır.

    Metin içi atıflar
    o Metin içinde kaynak gösterme “soyadı ve yıl” sistemine göre yapılmalıdır. Metin içinde atıf yapılırken, iki yazarlı metinlerde (yerli ya da yabancı) isimler arasına ‘ve’ eklenmelidir. Üç ve daha fazla yazarlı kaynaklarda (yerli ya da yabancı) ilk yazarın soyadından sonra “vd.” kullanılmalıdır.
    o Aynı tarihli farklı yazarların kaynaklarının bildiriminde alfabetik sıra kullanılmalıdır.
    o Aynı yazarın aynı yıl içinde yayınlanmış birden fazla kaynağı kullanılması durumunda basım yılından sonra kaynak a, b, c gibi harfler ile gösterilmelidir.
    o Bir komisyon ya da kurum tarafından hazırlanan ve yazarı belirtilmeyen, kurum ve kuruluşlar tarafından yazarsız yayınlanan kaynaklarda kurum adı ve varsa yılı (TÜİK 2020, MGM 2021 vb.) kaynak olarak belirtilir.

    Kaynaklar

     Makalede kaynakları belirtirken APA formatı kullanılmalıdır.
Makale Ön Kabulü-Hakem Süreci
  1. Makaleler, özgünlük, yenilikçilik, güncellik, bilimsellik, bilime-ekonomiye-ülkemize katkı, bilimsel yöntemlere uygunluk, yazım dili gibi bazı kriterlere göre alan editörleri tarafından ön incelemeye-puanlamaya tabi tutulacak olup, olumsuz kanaat bildirilen makaleler değerlendirme sürecine alınmayarak reddedilecektir. 
  2. Dergiye gönderilen araştırma makalelerinde, makaleye konu araştırma verilerinin eski yıllara ait olmaması, güncel olmasına dikkat edilmelidir. 10 yıldan daha eski veriler içeren makaleler kabul edilmeyecek, 3-10 yıllık araştırma verilerini içeren makalelerin değerlendirmeye alınıp alınmamasında editör kurulu, alan editörü, hakem görüşlerine göre editör karar verecektir. 
  3. Makale başvurusu esnasında tüm makaleler için benzerlik raporu zorunlu olacaktır. 
  4. Hakem veya editör ihtiyaç duyması halinde araştırma ham verilerini talep edebilir.
  5. Dergimizde iki taraflı kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır. 
  6. İsimsiz hakem değerlendirme dosyası oluşturmak ve makaleler üzerinde editöryal değişiklikler yapma ihtiyacı sebebiyle Dergipark'a yayın yüklenirken "Dosya Başlığı" alanı "Word" olarak seçilmeli ve word formatında gönderilmelidir.
  7. Makaleler, TRDİZİN kuralları gereğince,  farklı kurumlardan olmasına özen gösterilmek suretiyle en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. İki hakemin görüşlerinin farklı olması durumunda editör veya üçüncü bir hakemin görüşü alınarak karar verilecektir.
  8. Editör, yazar tarafından yapılan hakem önerisini dikkate alıp almamakta serbesttir.
  9. Dergimizin makale değerlendirme süresi ortalama 1-3 aydır.
  10. Dergiye katkı sunan hakemlerin isimleri, kör hakemlik sisteminin sağlıklı işlemesi amacıyla her sayıda açıklanmaz, yılın en son dergisinde yer verilebilir.
Kabul Süreci
  1. Hakem değerlendirme süreci tamamlanan ve düzenleme süreç adımına alınan makale "Kabul Edilmiş Makaleler" başlığı altında yayına açılır. 
  2. Bu bölümdeki makalelerin hangi sayıya alınacağına, makalelerin konu ağırlığı, derleme makalelerin yayınlanacak olan sayıda yer alacak makale sayısının yarısından fazla olmaması, hakem işlemlerinin tamamlanma sırası gibi hususlar dikkate alınarak editör tarafından karar verilir.
  3. Sürecin tamamlanmış olması makalenin mutlaka yayınlanacağı anlamına gelmez, sayının yayına açılmasına kadar olan sürecin her aşamasında editör makaleyi reddetme, yayına almama hakkına sahiptir.
Makale Geri Çekme Süreci
  1. Yazar, diğer tüm yazarların ıslak imzalı beyanatlarını almak, sisteme kaydetmek ve somut bir şekilde gerekçelendirilmesi koşulu ile, makalesini geri çekme hakkına sahiptir. 
  2. Başvurudan dergi sayısı yayına açılana kadarki süreçte geri çekme hakkı kullanılmak istenirse makale pasif duruma getirilir, ancak dergi sayısı(erken görünüm dahil) yayına açıldıktan sonra makale sistemden kaldırılmaz, yazar tarafından gönderilen geri çekme gerekçeleri bir sonraki sayıda yayınlanır. 
  3. Dergipark sisteminin izin vermesi durumunda, makale başlığından önce “GERİ ÇEKİLDİ” ibaresi yazılarak makale dosyasına ek olarak geri çekme gerekçesi de sisteme kaydedilebilir.
Düzeltme Süreci
  1. Makalenin Dergipark’ta yayına açılmasından itibaren, hakem görüşü alınmış içerik hariç olması, maddi hatalar ve imla düzeltmelerini içermesi kaydıyla düzeltme talep edilebilir. 
  2. DergiPark'ta sayı yayımlandıktan sonra düzenleme/güncelleme yapma süresi 5 gündür. Daha sonra sayıda değişiklik yapılamaz. Değişiklik söz konusu olduğu durumlarda bir sonraki sayıda düzeltme yayımlanmalıdır.
  3. Sayı yayına açıldığında, yazarlar dahil, tüm kullanıcılar Dergipark tarafından e-posta ile bilgilendirildiğinden ve yazar tarafından kontrol edilmesi beklendiğinden, erken görünüm de dahil olmak üzere yayına açılan makaledeki maddi hatalardan editör sorumlu tutulamaz.
İlkeler, Etik Değerler
  1. Dergimiz basın meslek ilkeleri ile TRDİZİN, Dergipark, YÖK, ÜAK vb. tarafından tavsiye edilen akademik dergi kriterlerine, bilimsel araştırma ve yayın etiği ilkelerine uyar.
  2. Makaleler, araştırma ve yayın etiğine uygun olmalı, araştırma makalelerinde ICMJE ve COPE’un editör ve yazarlar için uluslararası standartları ve diğer tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. 
  3. Makaleler, etik kurallara uygunluk konusunda YÖK ve ÜAK’ın Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uygun olmalıdır. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemlerden kaçınılmalıdır.
  4. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli, belgelendirilmeli, makale ile birlikte bu belgeler de sisteme yüklenmelidir.
  5. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk sayfasında yer verilmelidir.
  6. Makalenin dergimize gönderilmesi ile birlikte sorumlu yazar; Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğunu kabul eder.
  7. Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir. 
  8. Makalelerde gerçek anlamda katkı sağlayan kişiler yazar olarak yazılmalıdır. İkiden fazla yazarlı makalelerde her yazarın makaleye ne ölçüde katkıda bulunduğu (fikir, yöntem, yöntem tasarımı, veri toplama, işleme, analiz, değerlendirme, kaynak araştırma, yazım, eleştirel inceleme, düzeltme vb.) açıkça belirtilmelidir.
  9. Makalenin yazar/yazarları, ihtiyaç hissederlerse çalışma kapsamında herhangi bir kişisel ve finansal çıkar çatışması olmadığını bildirebilir. Bu bildirimi makalenin sonunda “Çıkar Çatışması" başlığı altında belirtmelidirler. Çıkar çatışmasına şu örnekler verilebilir: İstihdam, ortaklık, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, hizmet karşılığı ödenen ücretler, ücretli bilirkişilik, akrabalık veya yakın kişisel ilişkiler.  
    Hakemler, değerlendirdikleri makalede herhangi bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendiklerinde değerlendirme süreci ile ilgili olarak dergi editörlüğüne bilgi vermeli ve gerekirse makale değerlendirmesini ret etmelidirler. 
    Editör ihtiyaç hissederse yazardan çıkar çatışması beyanı talep edebilir.
Diğer Hususlar
  1. Bir sayıda bir yazara ilişkin yer verilecek makale sayısı hususunda; Zorunlu haller ve ek/özel sayılar haricinde, tek yazar-ilk yazar olarak bir makale, ilave ikinci yazar olarak bir makale veya ikinci yazar olarak iki makale olmak suretiyle aynı yazara ait en fazla iki makaleye müsaade edilir.
  2. Yayınlanmak için tarafımıza gelen makalelerin yayınlanıp yayınlanmamasına ve dergimizde nasıl yer alacağına Yayın Kurulu/Editör karar verir. Yayın Kurulu/Editör gerektiğinde makalelerde kısaltma ve düzeltme yapılmasını önerebilir.
  3. Yazarlar, makalelerini dergimize göndermekle çalışmasının telif hakkından feragat ettiğini,  makalenin özgün/orijinal olduğunu, herhangi bir başka dergiye yayınlanmak üzere verilmediğini, daha önce yayınlanmadığını kabul etmiş sayılır. (Telif Hakkı Devri Formu'na buradan ulaşabilirsiniz.)
  4. Yazarlarla, diğer tüm iletişim kanalları açık olmakla birlikte, Dergipark mesajlaşma bölümü üzerinden iletişim kurulacak, uyuşmazlık hallerinde bu alan ve e-posta mesajları dikkate alınacak, sözlü iletişim dikkate alınmayacaktır. Makale değerlendirme sürecinin her aşamasında yazarla başlatılan diyalog sürecinde yazara gönderilen mesajların bir aydan daha fazla süre ile cevaplanmaması durumunda editör tarafından diyalog süreci sonlandırılabilecek ve editör tarafından talep edilen hususlar karşılanmamış veya dikkate alınmamışsa makale reddedilebilecek, silinebilecektir.
  5. TZYMB ve dergi editörlüğü bu yazım kurallarını değiştirme hakkını saklı tutar. 
  6. Yapılan her değişiklik, değişiklikten sonraki süreçler için geçerli olacaktır.