Araştırma Makalesi

Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi

Cilt: 1 Sayı: 2 8 Temmuz 2020
PDF İndir
TR

Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi

Öz

Türkiye, barındırdığı doğal ve beşeri güzellikler ile birçok rekreasyon alanına sahiptir. Ülkenin hemen her bölgesinde var olan zengin doğal güzelliklerin yanı sıra insan faaliyetleri ve insan-doğa etkileşimleri ile yeni rekreasyon alanları da oluşturulmaktadır. Son yıllarda ülkede yaygın hale gelen ve birçok kentte yapımı devam eden rekreasyon alanlarından birisi de Millet Bahçeleridir. İnsanların dinlenme, eğlenme, spor yapma, sosyal faaliyetlerde bulunma gibi birçok etkileşim içerisinde olabileceği alanlar olan Millet Bahçeleri, çalışma sahası olan Samsun ilinde de 6 Haziran 2020 tarihinde açılışı yapılarak hizmete girmiştir. Çalışmanın amacı, Samsun Millet Bahçesinin mevcut durum tespitinin yapılarak Samsun turizmi açısından potansiyelinin ortaya çıkarılması ile kullanıma açılmadan önce tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için farkındalık oluşturularak bu yönde önerilerde bulunmaktır. Bu amaçla çalışma, nitelik ve niceliksel özelliklerinin ortaya çıkarılmasına dayanan nitel bir araştırmadır. Saha çalışması ve görüşme yöntemleri ile elde edilen veriler analiz edilerek raporlaştırılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda Samsun Millet Bahçesinin öncelikle kolay ulaşım imkânı, geniş yeşil alanları, çeşitli yaş gruplarının aktiviteleri gibi sahalara sahip olma başta olmak üzere çeşitli alanlarda şehre olumlu katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Bunun yanı sıra sel, su baskını, fırtına tehlikesi ile malzeme kalitesi, işçilik, alet kullanım tehlikesi gibi bir takım risk ve eksikliklerin olduğu da tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Avcı, Y. (2016). Osmanlı Hükümet Konakları: Tanzimat Döneminde Kent Mekânında Devletin Erki ve Temsili. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  2. Bahadır, M. (2013). Samsun İli İklim Özelliklerinin Enterpolasyon Teknikleri ile Analizi. Anadolu Doğa Bilimleri Dergisi, 4 (1), 28-46.
  3. Bakır F. M.,Akhuy S., Aydemir G. (2010). Permakültür El Kitabı ve Marmariç Örneği, Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği: Mengi Basım Yayın.
  4. Çınar, S. & Kırca, S. (2010). Türk Kültüründe Bahçeyi Algılamak. Journal of theFaculty of Forestry, IstanbulUniversity, 60 (2), 59-68.
  5. Çınar, H. S. & Yirmibeşoğlu, F. (2019). Türk Kültüründe Bahçe ve En Görkemli Halka; Osmanlı Saray Bahçeleri. Eti Akyüz Levi, Yasin Dönmez, Bilge Şimşek İlhan (Ed.). Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanında Araştırma Makaleleri (ss. 113-128). İstanbul: Gece Akademi Yayınları.
  6. Erdönmez, M. E. & Akı, A. (2005). Açık kamusal kent mekânlarının toplum ilişkilerindeki etkileri ( Theeffects of urban openspaces on publicrelations). Megaron e–J YildizTechUni-Fac Architecture, (1), 67-87.
  7. Eskisarılı, Ş. (2019). Geçmişten Günümüze Türk Bahçe Kültürü ve Tasarım Özellikleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sütçü İmam Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.
  8. Gehl, J. (2007). Public Space for a ChangingPublic Life. (ed. C.W. Thompson, PP. Travlou), Open Space People Space. (firstpublished) London, New York: Taylor & Francis Group, 3-11.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

8 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

8 Haziran 2020

Kabul Tarihi

14 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, M., & Gül, F. (2020). Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi. 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 125-141. https://izlik.org/JA46HU55GU
AMA
1.Yıldırım M, Gül F. Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi. 19maysbd. 2020;1(2):125-141. https://izlik.org/JA46HU55GU
Chicago
Yıldırım, Mücahit, ve Fatih Gül. 2020. “Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi”. 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi 1 (2): 125-41. https://izlik.org/JA46HU55GU.
EndNote
Yıldırım M, Gül F (01 Temmuz 2020) Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi. 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi 1 2 125–141.
IEEE
[1]M. Yıldırım ve F. Gül, “Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi”, 19maysbd, c. 1, sy 2, ss. 125–141, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HU55GU
ISNAD
Yıldırım, Mücahit - Gül, Fatih. “Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi”. 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi 1/2 (01 Temmuz 2020): 125-141. https://izlik.org/JA46HU55GU.
JAMA
1.Yıldırım M, Gül F. Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi. 19maysbd. 2020;1:125–141.
MLA
Yıldırım, Mücahit, ve Fatih Gül. “Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi”. 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi, c. 1, sy 2, Temmuz 2020, ss. 125-41, https://izlik.org/JA46HU55GU.
Vancouver
1.Mücahit Yıldırım, Fatih Gül. Kentsel Ortak Kullanım Alanlarına Bir Örnek: Samsun Millet Bahçesi. 19maysbd [Internet]. 01 Temmuz 2020;1(2):125-41. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46HU55GU

© 2019–2026 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi. 
Bu dergi, Çanakkale Eğitim, Bilim, Sosyal ve Kültürel Araştırmalar ve Uygulamalar Derneği tarafından yayımlanmakta ve DergiPark altyapısıyla açık erişimli olarak sunulmaktadır. 
ISSN: 2717-736X | Yayın Periyodu: Yılda 4 Sayı | Baş Editör: Halil Emre Deniş 
Yayın Ücreti: Alınmamaktadır | Yayın Dili: Türkçe ve İngilizce 
Web adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/19maysbd  | İletişim: editor@cebsader.com

Creative Commons Lisansı: BY-NC 4.0
Bu dergide yayımlanan tüm içerikler, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı ile lisanslanmıştır.