TR
EN
Avrupa Birliği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları: Başlangıcından Günümüze Bağlamsal Bir İnceleme
Öz
Bu çalışma, Avrupa Birliği’nin (AB) 1957 Roma Antlaşması’ndan günümüze toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının tarih içindeki gelişimini dönemsel olarak incelemeyi amaçlamaktadır. AB’nin eşitlik politikaları uluslararası alanda belirleyici bir rol oynamaktadır; bu sebeple toplumsal cinsiyet politikalarının tarihsel oluşum sürecini anlamak son derece önemlidir. Bu çalışma, AB belgelerinin analizi yoluyla, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarında benimsenen eşitlik yaklaşımlarını, odaklanılan konuları ve kullanılan politika araçlarını incelemektedir. AB başlangıçta ekonomik bir iş birliği olarak kurulmuş olmasına rağmen zaman içinde farklı alanlara genişlemiştir ancak sosyal politikalar açısından hâlâ piyasa odaklı bir yaklaşımı sürdürmektedir. Toplumsal cinsiyet politikaları özellikle istihdam odaklıdır; bu da eşitsizlik meselesinin piyasa önceliklerine göre ele alındığına işaret etmektedir. Bu politikalar genellikle piyasayla doğrudan ilgili oldukları durumlarda bağlayıcı önlemler içermektedir ancak diğer durumlarda daha zayıf düzenlemelere tabi tutuldukları veya gündeme alınması için AB içinde veya dışında uzun ve zorlu çabalar gerektiği gözlemlenmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akpınar, Taner. “AB İşgücü Piyasasında Cinsiyet Ayrımcılığının Boyutları ve Ortadan Kaldırmaya Yönelik Çabalar.” SBF Dergisi no 60, 4 (2015):1-22.
- Aslan Akman, Canan. “Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği.” İçinde Yarım Asrın Ardından: Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, editörler Belgin Akçay ve Sinem Akgül Açıkmeşe, 449-468. Ankara: Turhan Kitabevi, 2013.
- Booth, Christine ve Cinnamon Benneth. “Gender Mainstreaming in the European Union: Towards a New Conception and Practice of Equal Opportunities?” The European Journal of Women’s Studies 9, no 4 (2002): 430-46.
- Chieregato, Elisa. “A Work-Life Balance For All? Assessing the Inclusiveness of EU Directive 2019/1158.” International Journal of Comparative Labour Law and Industrial Relations no 36, 1 (2020): 59-80.
- Cichowski, Rachel A. “Judicial Rulemaking and the Institutionalization of European Union Sex Equality Policy.” İçinde The Institutionalization of Europe, editörler Alec Stone Sweet, Wayne Sandholtz ve Neil Fligstein, 113-136. Oxford: Oxford University Press, 2001.
- Ecevit, Yıldız. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Temel Kavramları. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği. Ankara: CEİD, 2021. Eryılmaz, Sevinç. “Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de Kadın.” İçinde Avrupa Birliği Hakkında Merak Ettikleriniz, editör Ayhan Kaya, 275-288. Hiperlink Yayınları, 2013.
- European Commission. “Types of EU law.” Erişim Tarihi: Eylül 20, 2023 (2023a). https://commission.europa.eu/law/law-making-process/types-eu-law_en.
- European Commission. “The Task Force on Equality of the European Commission.” Erişim Tarihi: Eylül 20, 2023 (2023b). https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/new-push-european-democracy/task-force-equality-european-commission_en#the-task-force-on-equality-of-the-european-commission.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Avrupa Birliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
16 Şubat 2024
Yayımlanma Tarihi
6 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi
24 Eylül 2023
Kabul Tarihi
20 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 23 Sayı: 1