Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Ferâi’dü’l-Vilâde’si
Öz
Bu makalede, 16. yüzyıl Osmanlı entelektüel hayatının üretken ve meşhur âlim ve bürokratlarından biri Gelibolulu Mustafa Âlî’nin (ö. 1600), III. Murad’ın (ö. 1595) oğlu Şehzade Osman’ın (ö.1587) doğumu münasebetiyle kaleme aldığı Ferâ’idü’l-Vilâde adlı risalesi ele alınmaktadır. Âlî’nin bu eseri, şehzadenin doğumunu hayırlı ve uğurlu göstermek amacıyla ilm-i nücûm ve ilm-i cifr gibi döneminde revaçta olan ilimlerle temellendirilmiş bir vilâdetnâme örneğidir. Risale, yalnızca bir kutlama metni değil, aynı zamanda yazarın saray çevresine yaklaşma ve kendini ispat etme çabasının da bir tezahürüdür. Bu metinde Âlî; gök cisimlerinin konumlarını, doğum anındaki burçlar durumlarını ve bazı sembolik tarihleri kullanarak Şehzade Osman’ın uzun ve hayırlı bir ömür süreceğini savunur. Makale, Âlî’nin söz konusu risale aracılığıyla hem dönemin revaçta ilimlerini ve tartışmalarını takip ettiği hem de yazı yoluyla saraya yakınlaşma ve itibar edinme çabasını sürdürdüğünü göstermektedir. Ferâ’idü’l-Vilâde, bu yönleriyle yalnızca bir vilâdetnâme değil, aynı zamanda 16. yüzyıl Osmanlı düşünce ikliminde kehanet, ilim ve iktidar ilişkisini anlamak için hacmi küçük ama dikkate değer bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ADIGÜZEL Ahmet, Râhatu’n-Nüfûs Üzerine Bir Dil İncelemesi (İnceleme-Metin-Dizin-Sözlük-Terimler), Hiperkitap, İstanbul 2020.
- AKIN-KIVANÇ Esra, Mustafa ’Âli’s Epic Deeds of Artists: A Critical Edition of the Earliest Ottoman Text About the Calligraphers and Painters of the Islamic World, Brill Publishing, Leiden-Boston 2011.
- AKSOYAK İsmail Hakkı, “Gelibolulu Ali’nin Dalkavukluk Örneği Bir Risalesi: Risale-i Zırgamiyye”, 14. yy.’dan 19. yy.’a Anadolu ve Rumeli’de Yazılmış Türkçe Edebi Metinler Üzerine Söylenmemiş Sözler, Grafiker Yayınları, Ankara 2016, ss. 445-464.
- ———, “Gelibolulu Âlî’nin Şerh Muhtevalı Dört Risalesi: ‘Me’âlimü’t-Tevhîd’, ‘Dakâiku’t-Tevhîd’, ‘Nikâtü’l-Kâl fî-Tazmîni’l-Makâl’, ‘Câmî’nin Bir Beytinin Şerhi’”, 14. yy.’dan 19. yy.’a Anadolu ve Rumeli’de Yazılmış Türkçe Edebi Metinler Üzerine Söylenmemiş Sözler, Grafiker Yayınları, Ankara 2016, ss. 465-493.
- ———, “Gelibolulu Mustafa Âlî: Fursatnâme”, Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, c. 3, sy. 1 (2019), ss. 171-220.
- ———, “Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Mihr ü Vefâ Mesnevisi”, Diriözler Armağanı: Prof. Dr. Meserret Diriöz ve Haydar Ali Diriöz Hatıra Kitabı, Bizim Büro Yayınları, Ankara 2003, ss. 45-71.
- ———, “Gelibolulu Mustafa Âlî’nin Muhyiddin Mehmed-i Dâgî Menâkıbı”, Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, c. 6, sy. 4 (2023), ss. 924-960.
- ARSLAN Mehmet, “Edebî Hüviyet Taşıyan Bir Vakfiye Örneği: Gelibolulu Âlî’nin ‘Vakıfnâme’si”, Osmanlı Makaleleri (Edebiyat-Tarih-Kültür), Kitabevi Yayınları, İstanbul 2000, ss. 371-392.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Osmanlı Düşünce Tarihi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Kadir Purde
*
0000-0003-2449-3412
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
29 Haziran 2026
Gönderilme Tarihi
29 Ağustos 2025
Kabul Tarihi
29 Haziran 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: 17