YAŞAR KEMAL “HÜYÜKTEKİ NAR AĞACI” İLE CENGİZ AYTMATOV “BEYAZ GEMİ” ÜZERİNE BİR EKOELEŞTİRİ DENEMESİ
Öz
Ekoeleştiri yirminci yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan çevre sorunlarına karşı edebiyatın bir tepkisi olarak ortaya çıkmış ve edebiyatın insanlar üzerindeki etkisini ön plana çıkarıp çevre bilincini oluşturarak doğanın zarar görmesini engellemeyi amaçlar. Doğayı ve doğada bulunan canlıları edebiyat yoluyla inceleyen ekoeleştiri, edebi eserlerde geleneksel doğa kavramını yıkarak bilimsel bir çevre görüşünün kabul edilmesini sağlar. Doğa, doğanın ele alınış biçimi, doğa tasvirleri ve insanın çevresinde var olan her şey ekoeleştirinin araştırma alanına girer ve böylelikle doğa, eserlerde arka plan olarak kalmaktan çıkar ve özne durumuna yerleşir. İnsanın fiziksel çevresiyle olan ilişkilerini ve doğaya olan bakışını değiştirme amacı güden ekoeleştiri, insan eliyle oluşan doğa katliamını oluşan yeni bilinçle önlemeyi bekler.
Çalışmamızda yarattıkları eserde doğayı nesneden çok özne yerine koyan, Yaşar Kemal’in “Hüyükteki Nar Ağacı” ve Cengiz Aytmatov’un “Beyaz Gemi” eserlerine ekoeleştiri perspektifinden bakmaya çalışacağız.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alpaslan Gökalp Gonca, “Cengiz Aytmatov’un Elveda Gülsarı, Dişi Kurdun Rüyaları, Ebedi Gelin: Dağlar Yıkıldığı Zaman Romanlarında Hayvan Zihni”, TÜBAR: Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, XIX, Güz (2014) ss.11-26.
- Arıkoğlu Ülkü, “Yaşar Kemal’in Romanlarında Şahıslar Kadrosu”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa 2004.
- Ayaz Hüseyin, “Çevreci Eleştiri Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, International Journal of Turkish Literature Culture Education, Volume 3/1. (2014), ss, 278-292.
- Aytmatov Cengiz, Beyaz Gemi, Ötüken Yayınları, İstanbul 2012.
- Bayraktar Betül, “Birey-Doğa İlişkisi Temelinde Kendisi Ol(Ama)Ma: Mustafa Kutlu Öykülerini Ekoeleştirel Okumak”, Turkısh Studıes, (2015), ss, 137-154.
- Ergül Selim Temo, “Yaşar Kemal’in Bir Denemeci Olarak Portresi” Folklor/edebiyat, cilt:20, sayı:80, (2014), ss, 179-191.
- Göz Mehmet, “Yaşar Kemal’in Çukurovası ya da Köylü Bir Ses”, Fraktal Dergisi. Sayı 2, (2014), ss. 32-36.
- Gürsel Nedim, Yaşar Kemal Bir Geçiş Dönemi Romancısı, Doğan Kitap, İstanbul 2008.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
İmge Alpay
*
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
12 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi
12 Temmuz 2018
Kabul Tarihi
25 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 2
Cited By
İKLİM-KURGU VE DİSTOPİK BİR ÖYKÜ OLARAK “GÜNÜBİRLİKÇİLER”
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.32321/cutad.973589THE EFFECTS OF DEEP ECOLOGY ON TURKISH LITERATURE
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)
https://doi.org/10.30568/tullis.1150979Moana Animasyon Filminin Ekoeleştiri Kuramı Bağlamında İncelenmesi
İNİF E - Dergi
https://doi.org/10.47107/inifedergi.1145862CENGİZ AYTMATOV'UN ESERLERİ ÜZERİNE FELSEFÎ BİR DEĞERLENDİRME
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.35379/cusosbil.1240315YAŞAR KEMAL’İN HÜYÜKTEKİ NAR AĞACI ROMANINDA MEKÂN
Turkish Academic Studies - TURAS
https://doi.org/10.54566/turas.1832266