EN
TR
Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları
Öz
Selenyum, tiroid hormonlarının sentezi ve özellikle tiroksinin (T4) triiyodotironine (T3) dönüşümünde görev alan iyodotironin dejodinaz enzimlerinin yapısında yer alan esansiyel bir mikrobesindir. Ayrıca glutatyon peroksidaz ve tiyoredoksin redüktaz gibi selenoproteinler aracılığıyla oksidatif stresi dengeleyerek tiroid hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korur. Bu nedenle selenyum eksikliği, hem tiroid hormon metabolizmasında bozulmalara hem de otoimmün tiroid hastalıklarının gelişimine katkıda bulunabilmektedir.
Son yıllarda geliştirilen selenyum nanopartikülleri (SeNP’ler), klasik selenyum bileşiklerine kıyasla daha yüksek biyoyararlanım, düşük toksisite ve daha hedeflenmiş biyolojik etkiler sunmaları nedeniyle büyük ilgi görmüştür. Çeşitli çalışmalar, SeNP’lerin redoks dengeleyici özellikleri sayesinde antioksidan, antiinflamatuvar ve immünmodülatuvar etkiler gösterebildiğini ortaya koymuştur. Bu özellikler, özellikle Hashimoto tiroiditi ve Graves hastalığı gibi otoimmün tiroid bozukluklarında SeNP’lerin terapötik bir seçenek olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.
Bu derleme, selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümü üzerindeki potansiyel etkilerini, otoimmün tiroid hastalıklarındaki olası terapötik rollerini ve yeni nesil mikrobesin yaklaşımlarındaki yerini güncel literatür ışığında ele almaktadır. Bulgular, SeNP’lerin umut verici bir beslenme desteği ve tedavi adayı olduğunu göstermektedir. Ancak, klinik uygulamalara geçiş için üretim süreçlerinde standardizasyonun sağlanması, uzun dönem güvenlik verilerinin artırılması ve dozajın hassas biçimde belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, SeNP’ler gelecekte kişiselleştirilmiş beslenme ve fonksiyonel gıda alanlarında önemli bir yenilik olarak öne çıkabilecek potansiyele sahip olmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ansari, J. A., Malik, J. A., Ahmed, S., Manzoor, M., Ahemad, N., & Anwar, S. (2024). Recent advances in the therapeutic applications of selenium nanoparticles. Molecular biology reports, 51(1), 688.
- Bai, S., Zhang, M., Tang, S., Li, M., Wu, R., Wan, S., ... & Feng, S. (2024). Selenyumun insan sağlığı üzerindeki etkileri ve etkisi, bir inceleme. Moleküller, 30 (1), 50.
- Bano, I., Hassan, MF ve Kieliszek, M. (2025). Tiroid Sağlığında Önemli Bir Düzenleyici Olarak Selenyumun Kapsamlı Bir İncelemesi. Biyolojik İz Element Araştırması, 1-15.
- Chen, G., Yang, F., Fan, S., Jin, H., Liao, K., Li, X., Liu, G. B., Liang, J., Zhang, J., Xu, J. F., & Pi, J. (2022). Immunomodulatory roles of selenium nanoparticles: Novel arts for potential immunotherapy strategy development. Frontiers in immunology, 13, 956181. https:// doi.org/10.3389/fimmu.2022.956181
- Çakına, S. (2022). The relationship between oxidative stress and selenium. Etoxec, 2(1), 22–29.
- Duntas L. H. (2010). Selenium and the thyroid: a close-knit connection. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 95(12), 5180– 5188. https://doi.org/10.1210/jc.2010-0191
- Duntas, L. H. & Benvenga, S. (2015). Selenium: an element for life. Endocrine, 48(3), 756–775.
- Erdem, E., & Aydın Acar, Ç. (2024). Selenium nanoparticles synthesized via green methods from Calluna vulgaris extract: Exploring their antioxidant and antibacterial activities. International Journal of Secondary Metabolite, 11(3), 462-471. https://doi.org/10.21448/ ijsm.1415795
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Beslenme ve Diyetetik (Diğer)
Bölüm
Diğer
Yayımlanma Tarihi
12 Aralık 2025
Gönderilme Tarihi
25 Eylül 2025
Kabul Tarihi
29 Eylül 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 20 Sayı: 72
APA
Beyan, E., & Besler, H. T. (2025). Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 20(72), 141-154. https://izlik.org/JA27HL26BT
AMA
1.Beyan E, Besler HT. Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları. ABMYO Dergisi. 2025;20(72):141-154. https://izlik.org/JA27HL26BT
Chicago
Beyan, Eylem, ve Halit Tanju Besler. 2025. “Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 20 (72): 141-54. https://izlik.org/JA27HL26BT.
EndNote
Beyan E, Besler HT (01 Aralık 2025) Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 20 72 141–154.
IEEE
[1]E. Beyan ve H. T. Besler, “Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları”, ABMYO Dergisi, c. 20, sy 72, ss. 141–154, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27HL26BT
ISNAD
Beyan, Eylem - Besler, Halit Tanju. “Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 20/72 (01 Aralık 2025): 141-154. https://izlik.org/JA27HL26BT.
JAMA
1.Beyan E, Besler HT. Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları. ABMYO Dergisi. 2025;20:141–154.
MLA
Beyan, Eylem, ve Halit Tanju Besler. “Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, c. 20, sy 72, Aralık 2025, ss. 141-54, https://izlik.org/JA27HL26BT.
Vancouver
1.Eylem Beyan, Halit Tanju Besler. Selenyum nanopartiküllerinin tiroid hormon dönüşümüne etkisi: Yeni nesil mikrobesin yaklaşımları. ABMYO Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2025;20(72):141-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27HL26BT
