Araştırma Makalesi

Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri

Cilt: 16 Sayı: 62 1 Nisan 2021
PDF İndir
TR EN

Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri

Öz

II.Meşrutiyet’le birlikte gelişen milliyetçilik ve Türkçülük eğilimleri ile ortaya çıkan ve ulusal bir mimari yaratmaya çalışan I. Ulusal Mimarlık üslubu 20.yy başında Türk mimarlığını etkisi altına alır. Batılı mimar, mimarlık stilleri ve batılı mimarların Akademi’deki (Sanayi-i Nefise Mektebi) mimarlık eğitimi üzerindeki etkilerine duyulan tepki sonucu ortaya çıkan bu tarihselci mimarlık anlayışının etkileri 1927 yılına kadar devam eder. 1910 yılında mimar Kemalettin Bey ve arkadaşları tarafından ilk örneklerini vermeye başlayan I. Ulusal Mimarlık akımı ile Türk mimarlar Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile geleneksel Türk evinin biçim-kütle ve dekorasyonda egemen olduğu yeni bir stile yönelirler. Tarihsel mirasın yeniden canlandırılmaya çalışıldığı bu dönemde bu eğilimler ile eskiye göndermeler yapan bir Türk eklektisizmi ortaya çıkar. Dönemin hükümeti tarafından da desteklenen bu stil çok sayıda kamu yapısında kullanılır. I. Ulusal Mimarlık Akımı her türlü kamu yapısında çok başarılı olurken konut yapılarında istenilen sonucu verememiştir. Bu dönemde inşa edilen konut yapılarının da çoğu yıkılmış olup İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu döneme tarihlenen az sayıda örnek günümüze gelebilmiştir. Bu çalışmada I. Ulusal Mimarlık Akımı’nın daha az araştırılmış olan konut yapılarından İstanbul’daki bazı örnekleri seçilip bu örnekler plan, kütle kompozisyonu ve cephe özellikleri açısından incelenerek dönemin İstanbul’daki konut mimarlığı hakkında bilgi edinilmesine çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Aktemur, A. M. ve Arslan, M. I. (2010), Ulusal Mimarlık Akımı ve İstanbul-Karaköy'deki Örnekleri. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi 16, 1-32.
  2. [2] Alpagut, L. (2005), Erken Cumhuriyet Döneminde Ankara’daki Eğitim Yapıları. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  3. [3] Anıktar, S. (2013).,19. Yüzyıl Batılılaşma Hareketlerinin Osmanlı Mimari Biçimlenişine Etkisi: Vallaury Yapıları Örneği. II. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildiriler Kitabı-V, Bursa, 1208.
  4. [4] Batur, A. (1994), Vedat Tek evi, Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi 7, 372-373.
  5. [5] Çıkış, Ş. (2011), Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi İzmir Konutu: Yerellik ve Melezlik. METU 28:2, 45-61.
  6. [6] Dengiz, N., Konuk, G. ve Antel, A. (2005), Mimarlık Eğitimine Yön Verenler I: 1883-1928 Sanayi-i Nefîse Mektebi. Istanbul: MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları.
  7. [7] Erdoğan, Ü. ve Eynallı, E. (2015), Mimar Vedat Tek. Restorasyon Yıllığı Dergisi, 11: 44-55.
  8. [8] Ertuğrul, Z. (2007), Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi Mimarlarından Muzeffer Bey: Eserleri ve Sanat Anlayışı. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

10 Haziran 2021

Kabul Tarihi

11 Ağustos 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 62

Kaynak Göster

APA
Erarslan, A., & Çolak, S. (2021). Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 16(62), 203-226. https://izlik.org/JA54GB98HZ
AMA
1.Erarslan A, Çolak S. Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri. ABMYO Dergisi. 2021;16(62):203-226. https://izlik.org/JA54GB98HZ
Chicago
Erarslan, Alev, ve Sena Çolak. 2021. “Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 16 (62): 203-26. https://izlik.org/JA54GB98HZ.
EndNote
Erarslan A, Çolak S (01 Nisan 2021) Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 16 62 203–226.
IEEE
[1]A. Erarslan ve S. Çolak, “Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri”, ABMYO Dergisi, c. 16, sy 62, ss. 203–226, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GB98HZ
ISNAD
Erarslan, Alev - Çolak, Sena. “Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 16/62 (01 Nisan 2021): 203-226. https://izlik.org/JA54GB98HZ.
JAMA
1.Erarslan A, Çolak S. Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri. ABMYO Dergisi. 2021;16:203–226.
MLA
Erarslan, Alev, ve Sena Çolak. “Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, c. 16, sy 62, Nisan 2021, ss. 203-26, https://izlik.org/JA54GB98HZ.
Vancouver
1.Alev Erarslan, Sena Çolak. Birinci ulusal mimarlık dönemi konut yapıları; Istanbul örnekleri. ABMYO Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2021;16(62):203-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GB98HZ


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png