BibTex RIS Kaynak Göster

Probiotic foods and their effects on human health

Yıl 2010, Sayı: 19, 90 - 95, 01.07.2010

Öz

The use of foods for special purposes such as treatment and prevention of diseases has been known for long times. In the recent years, probiotic foods has became very popular in paralel to an increase at scientific inventions on food health relation, accordingly an increase in the interes of consumer to the subject.Beneficial health effects attributed to probiotics are shortening of the duration of rotavirus diarrhea, relief of signs and symptoms of lactose intolerance decreasing the risk of allergy in atopic individuals, cancer prevention, lowering of serum cholesterol levels, prevention of urogenital infections, and synthesis and enhancement of the bioavailability of nutrients

Kaynakça

  • Anonim(1992). TS 9778 Boza standardı, Türk Standartları, Ankara.
  • Anonim(2005). Probiotics Basics, www.usprobiotics.org. 07.10.2010
  • Anonim(2007). Kefir, Milli Eğitim Bakanlığı, Megep projesi, Ankara.
  • Anonim(2009).Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, 2009/25 nolu tebliği, Ankara.
  • Anonim(2006). Probiotics. www.fda.gov, 07.10.2010
  • Anonim(2010). Kımız, http://www.veterinerhekimlik.com/2010/09/kimiz/07.10.2010
  • Başyiğit, G.,(2004). Bazı laktik asit bakterilerinin probiyotik olarak kullanılma özellikleri,
  • Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Isparta. Gülmez, M., Güven, A.,(2002). Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler, Kafkas Üniversitesi
  • Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(1),83-89. Hancıoğlu, Ö., Gönül, Ş.A.,Karapınar, M.,(1999). Bozanın bazı patojen bakteriler üzerine antimikrobiyal etkisi, 11. Kükem Biyoteknoloji Kongresi, 6-9 Eylül, 23(2):93-94, Isparta.
  • Kundakçı, A., Ergönül, B.,(2006). Probiyotik gıda nedir? Ne değildir.?, Türkiye 9. Gıda
  • Kongresi, s 93-93, 24-26 Mayıs, Bolu. Taş, E.,(2008). Probiyotik laktik asit bakterileri ve baharatların bazı gıda patojenleri üzerine inhibisyon etkisi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans tezi, Adana.

Probiyotik gıdalar ve insan sağlığı üzerindeki etkileri

Yıl 2010, Sayı: 19, 90 - 95, 01.07.2010

Öz

Gıdaların sağlık amaçlı olarak çeşitli hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kullanılmaları çok eski yıllara dayanmaktadır. Son yıllarda tüketici bilincinin artması, gıdalar üzerindeki bilimsel araştırmalar, yeni gıdaların bulunması, gıda sağlık ilişkileri konusunda yapılan bilimsel çalışmalar probiyotik gıdaları öne çıkarmaktadır. Probiyotiklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri arasında rotavirus ishallerinin süresinin kısaltılması, laktoz intoleransı semptom ve bulgularının hafifletilmesi, atopik bünyeli bireylerde allerji riskinin azaltılması, çeşitli organ kanserlerinin önlenmesi, serum kolesterol düzeylerinin düşürülmesi, ürogenital enfeksiyonların önlenmesi, bazı besin öğelerinin biyolojik yararlılığının arttırılması ve vücutta sentezlenmesi sayılabilir

Kaynakça

  • Anonim(1992). TS 9778 Boza standardı, Türk Standartları, Ankara.
  • Anonim(2005). Probiotics Basics, www.usprobiotics.org. 07.10.2010
  • Anonim(2007). Kefir, Milli Eğitim Bakanlığı, Megep projesi, Ankara.
  • Anonim(2009).Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, 2009/25 nolu tebliği, Ankara.
  • Anonim(2006). Probiotics. www.fda.gov, 07.10.2010
  • Anonim(2010). Kımız, http://www.veterinerhekimlik.com/2010/09/kimiz/07.10.2010
  • Başyiğit, G.,(2004). Bazı laktik asit bakterilerinin probiyotik olarak kullanılma özellikleri,
  • Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Isparta. Gülmez, M., Güven, A.,(2002). Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotikler, Kafkas Üniversitesi
  • Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(1),83-89. Hancıoğlu, Ö., Gönül, Ş.A.,Karapınar, M.,(1999). Bozanın bazı patojen bakteriler üzerine antimikrobiyal etkisi, 11. Kükem Biyoteknoloji Kongresi, 6-9 Eylül, 23(2):93-94, Isparta.
  • Kundakçı, A., Ergönül, B.,(2006). Probiyotik gıda nedir? Ne değildir.?, Türkiye 9. Gıda
  • Kongresi, s 93-93, 24-26 Mayıs, Bolu. Taş, E.,(2008). Probiyotik laktik asit bakterileri ve baharatların bazı gıda patojenleri üzerine inhibisyon etkisi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans tezi, Adana.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sema Sandikçi Altunatmaz Bu kişi benim

Tolga Kahraman Bu kişi benim

Filiz Yilmaz Aksu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA Altunatmaz, S. S., Kahraman, T., & Aksu, F. Y. (2010). Probiyotik gıdalar ve insan sağlığı üzerindeki etkileri. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi(19), 90-95.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png