Bruselloz büyük ölçüde ekonomik kayıplara yol açabilen, aynı zamanda
halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından da oldukça tehlikeli bir hastalıktır.
Bu hastalığın önemi göz önünde bulundurulduğunda, süt ve süt ürünlerinde
tanımlanması hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada İstanbul / Beylikdüzü
semtinde açıkta satışa sunulan toplamda 100 adet süt ve süt ürünü (25 adet
çiğ süt, 45 adet peynir, 15 adet tereyağ ve 15 adet kaymak) Brucella spp.
varlığı yönünden araştırılmıştır. Örneklerden Brucella spp. izolasyon ve
identifikasyonu için, kültür, biyokimyasal testler, süt ring testi, aglütinasyon
reaksiyonu testleri kullanılmıştır. Süt ring testinde 4 adet pozitif sonuç elde
edilmiş ancak bunlarda Brucella spp. izole edilememiştir. Yüz adet numuneden
izole edilen şüpheli kolonilerden biyokimyasal testler ve aglütinasyon
testleriyle son olarak beş adedi belirlenmiş, ancak İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Ensitütüsü’nde yapılan doğrulamada hiçbiri Brucella spp. olarak tanımlanmamıştır. İncelenen hiçbir örnekte Brucella tespit edilmemiş olması nedeniyle, İstanbul / Beylikdüzü semtinde rastgele örnekleme ile seçilen, süt ve ürünlerinin Brucella yönünden güvenilir olduğu ve halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturmadığı söylenebilir. Daha önce Türkiye’de yapılmış çok sayıda araştırmada bu mikroorganizmanın süt ve süt ürünlerinde düşük de olsa tespit edilmiş olması dikkate alındığında, Brucella enfeksiyonlarının ciddiyeti açısından, daha fazla numune alınarak araştırmanın genişletilmesi ve araştırmalara devam edilmesi faydalı olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2020 |
Gönderilme Tarihi | 15 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 15 Sayı: 59 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)