Diğer
BibTex RIS Kaynak Göster

Süt Endüstrisinde Formaldehit Kullanımı

Yıl 2022, Cilt: 17 Sayı: 66, 185 - 191, 19.04.2023

Öz

Süt ve süt ürünlerinin beslenme fizyolojisi açısından önemi nedeniyle son otuz yılda üretim ve tüketimde önemli bir artış olmuştur. Sütün sağımdan başlayarak işletmeye girişi ve son ürün elde edilmesine kadar tüm aşamalarda bilinçli veya bilinçsiz olarak kontaminasyon riski mevcuttur. Belirli bir dozun üzerinde, bu risklerden biri haline gelen formaldehit, birçok hayvan ve bitki türünde normal metabolizmalarının bir ürünü olarak bulunabilir. Özellikle ılıman iklim kuşağında yer alan bölgelerde, süt ve süt ürünlerinin dayanıklılığını ve raf ömrünü uzatmak için formaldehit sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle gıdalarda, formaldehitin konsantrasyonu ve oluşum mekanizmasını kontrol etmek gıda güvenliği açısından önemli yer tutmaktadır. Ayrıca, formaldehit süt endüstrisinde koruyucu olarak kullanımının dışında; yem katkısı, ayak banyosu ve rasyonlarda süt verimini arttırmak amacıyla da kullanılmaktadır.
Bu çalışma formaldehitin süt endüstrisinde uçtan uca kullanımını el almaktadır. Süt ve süt ürünlerinin güvenliğinin ve özgünlüğünün korunarak son ürün elde edilmesi süt endüstrisinin geleceği için tüm paydaşların önemle üzerinde durması gereken bir konudur.

Kaynakça

  • Akyüz, N. (2011). Süt endüstrisinde kullanılacak dezenfektanlar ve uygulama metodunun seçimi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1-2).
  • Azad, T. ve Ahmed, S. (2016). Common milk adulteration and their detection techniques. International Journal of Food Contamination, 3(1), 1-9.
  • Botelho, B. G., Reis, N., Oliveira, L. S. ve Sena, M. M. (2015). Development and analytical validation of a screening method for simultaneous detection of five adulterants in raw milk using mid-infrared spectroscopy and PLS-DA. Food Chemistry, 181, 31-37.
  • de Freitas Rezende, F. B., Cheibub, A. M. D. S. S., Netto, A. D. P. ve de Carvalho Marques, F. F. (2017). Determination of formaldehyde in bovine milk using a high sensitivity HPLC-UV method. Microchemical Journal, 134, 383-389.
  • Durusoy, R. ve Karababa, A. O. (2011). Plastik gıda ambalajları ve sağlık. TAF Preventive Medicine Bulletin, 10(1).
  • Kamthania, M., Saxena, J., Saxena, K. ve Sharma, D. K. (2014). Milk Adultration: Methods of Detection and Remedial Measures. International Journal of Engineering and Technical Research, 1, 15-20.
  • Moosavy, M. H., Kordasht, H. K., Khatibi, S. A. ve Sohrabi, H. (2019). Assessment of the chemical adulteration and hygienic quality of raw cow milk in the northwest of Iran. Quality Assurance and Safety of Crops and Foods, 11(5), 491-498.
  • Nowshad, F., Islam, M. ve Khan, M. S. (2018). Concentration and formation behavior of naturally occurring formaldehyde in foods. Agriculture and Food Security, 7(1), 1-8.
  • Reddy, D. M., Venkatesh, K. ve Reddy, C. V. S. (2017). Adulteration of milk and its detection: a review. International Journal of Chemical Studies, 5(4), 613-617.
  • Sharma, R., Rajput , Y., Barui , A. ve Naik N., L. (2012). Detection of Formalin in Milk. Detection of Adulterants in Milk A Laboratory Manual (Revised Edition) (s. 4-7). içinde Haryana: ICAR-National Diary Research Institute.
  • Silva, A. F. S., Goncalves, I. C. ve Rocha, F. R. (2021). Smartphone-based digital images as a novel approach to determine formaldehyde as a milk adulterant. Food Control, 125, 107956.
  • Ünsaldı, E. ve Çiftçi, M. K. (2010). Formaldehit, Kullanım Alanları, Risk Grubu, Zararlı Etkileri ve Koruyucu Önlemler. T.C. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1), 71-75.
  • Veríssimo, M. I., Gamelas, J. A., Fernandes, A. J., Evtuguin, D. V. ve Gomes, M. T. S. (2020). A new formaldehyde optical sensor: Detecting milk adulteration. Food Chemistry, 318, 126461.
  • Zagorska, J. ve Ciprovica, I. (2013). Evaluation of factors affecting freezing point of milk. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 7(2), 106-111.
  • URL1- https://www.laboratuvar.com/gida-analizleri/kimyasal-analizler/formaldehit-aranmasi-klasik, (Erişim tarihi: 03.06.2022).
  • URL2- https://www.gidateknolojisi.com.tr/haber/2012/10/gida-ile-temas-eden-kagitkarton-malzemelerin-gida-kalite-ve-guvenilirligine-etkileri-ve-formaldehit, (Erişim tarihi: 03.06.2022).
  • URL3- https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=3560, (Erişim tarihi: 03.06.2022).
  • URL4- http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C4%B0stenmeyen%20Katk%C4%B1lar%C4%B1%20Saptama.pdf, (Erişim tarihi: 03.06.2022).

Use of formaldehyde in dairy industry

Yıl 2022, Cilt: 17 Sayı: 66, 185 - 191, 19.04.2023

Öz

Due to the importance of dairy products in nutritional physiology, there has been an increase in production and consumption in the last thirty years. There is a risk of contamination, consciously or unconsciously, at all stages, starting with milking, entering the business and obtaining the final product. Formaldehyde, which becomes one of these risks above a certain dose, can be found in many animal and plant species as a product of their normal metabolism. Formaldehyde is frequently used to extend the durability and shelf life of milk and dairy products, especially in regions located in the temperate climate zone. For this reason, controlling the concentration and formation mechanism of formaldehyde in foods has an important place in terms of food safety. In addition, formaldehyde is used as a preservative in the dairy industry; It is also used to increase milk yield in feed additives, foot baths and rations. This study considers the end-to-end use of formaldehyde in the dairy industry. Obtaining the final product by preserving the safety and authenticity of milk and dairy products is an issue that should be emphasized by all stakeholders for the future of the dairy industry.

Kaynakça

  • Akyüz, N. (2011). Süt endüstrisinde kullanılacak dezenfektanlar ve uygulama metodunun seçimi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(1-2).
  • Azad, T. ve Ahmed, S. (2016). Common milk adulteration and their detection techniques. International Journal of Food Contamination, 3(1), 1-9.
  • Botelho, B. G., Reis, N., Oliveira, L. S. ve Sena, M. M. (2015). Development and analytical validation of a screening method for simultaneous detection of five adulterants in raw milk using mid-infrared spectroscopy and PLS-DA. Food Chemistry, 181, 31-37.
  • de Freitas Rezende, F. B., Cheibub, A. M. D. S. S., Netto, A. D. P. ve de Carvalho Marques, F. F. (2017). Determination of formaldehyde in bovine milk using a high sensitivity HPLC-UV method. Microchemical Journal, 134, 383-389.
  • Durusoy, R. ve Karababa, A. O. (2011). Plastik gıda ambalajları ve sağlık. TAF Preventive Medicine Bulletin, 10(1).
  • Kamthania, M., Saxena, J., Saxena, K. ve Sharma, D. K. (2014). Milk Adultration: Methods of Detection and Remedial Measures. International Journal of Engineering and Technical Research, 1, 15-20.
  • Moosavy, M. H., Kordasht, H. K., Khatibi, S. A. ve Sohrabi, H. (2019). Assessment of the chemical adulteration and hygienic quality of raw cow milk in the northwest of Iran. Quality Assurance and Safety of Crops and Foods, 11(5), 491-498.
  • Nowshad, F., Islam, M. ve Khan, M. S. (2018). Concentration and formation behavior of naturally occurring formaldehyde in foods. Agriculture and Food Security, 7(1), 1-8.
  • Reddy, D. M., Venkatesh, K. ve Reddy, C. V. S. (2017). Adulteration of milk and its detection: a review. International Journal of Chemical Studies, 5(4), 613-617.
  • Sharma, R., Rajput , Y., Barui , A. ve Naik N., L. (2012). Detection of Formalin in Milk. Detection of Adulterants in Milk A Laboratory Manual (Revised Edition) (s. 4-7). içinde Haryana: ICAR-National Diary Research Institute.
  • Silva, A. F. S., Goncalves, I. C. ve Rocha, F. R. (2021). Smartphone-based digital images as a novel approach to determine formaldehyde as a milk adulterant. Food Control, 125, 107956.
  • Ünsaldı, E. ve Çiftçi, M. K. (2010). Formaldehit, Kullanım Alanları, Risk Grubu, Zararlı Etkileri ve Koruyucu Önlemler. T.C. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1), 71-75.
  • Veríssimo, M. I., Gamelas, J. A., Fernandes, A. J., Evtuguin, D. V. ve Gomes, M. T. S. (2020). A new formaldehyde optical sensor: Detecting milk adulteration. Food Chemistry, 318, 126461.
  • Zagorska, J. ve Ciprovica, I. (2013). Evaluation of factors affecting freezing point of milk. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, 7(2), 106-111.
  • URL1- https://www.laboratuvar.com/gida-analizleri/kimyasal-analizler/formaldehit-aranmasi-klasik, (Erişim tarihi: 03.06.2022).
  • URL2- https://www.gidateknolojisi.com.tr/haber/2012/10/gida-ile-temas-eden-kagitkarton-malzemelerin-gida-kalite-ve-guvenilirligine-etkileri-ve-formaldehit, (Erişim tarihi: 03.06.2022).
  • URL3- https://acikders.ankara.edu.tr/course/view.php?id=3560, (Erişim tarihi: 03.06.2022).
  • URL4- http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/%C4%B0stenmeyen%20Katk%C4%B1lar%C4%B1%20Saptama.pdf, (Erişim tarihi: 03.06.2022).
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Burç Ersoy 0000-0002-7059-9763

Aysun Sağlam 0000-0002-4833-6107

Batuhan İnanlar 0000-0002-3130-2146

Yayımlanma Tarihi 19 Nisan 2023
Gönderilme Tarihi 28 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 17 Sayı: 66

Kaynak Göster

APA Ersoy, B., Sağlam, A., & İnanlar, B. (2023). Süt Endüstrisinde Formaldehit Kullanımı. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 17(66), 185-191.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png