BibTex RIS Kaynak Göster

KADINLARIN PANTOLON GİYİNMELERİNE İLİŞKİN KİŞİLERİN DİNİ AÇIDAN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2015, Sayı: 47, 63 - 70, 01.01.2015

Öz

Giyim olgusu geçmişten günümüze sosyolojik, politik, din, sanat, cinsiyet gibi birçok etkeni içinde barındırmıştır. Kişiler tercih ettikleri giysileri cinsiyetlerine, kimliklerine, toplumsal değerlerine, ekonomik güçlerine, dini görüşlerine ve daha sayabileceğimiz birçok etkeni göz önünde bulundurarak seçmişlerdir. Bilmeliyiz ki giysiler de bir iletişim aracıdır ve kişilerin kimliğini, cinsiyetini, dini görüşünü v.b. karşılarındaki kişilere iletme de oldukça etkilidir. Kadın ve erkeklerin giyiminde en çok din olgusunun ve toplumsal baskının ön planda olduğu düşünülebilinir. Çünkü birçok insan toplumun yönettiği kodlar ve dini inançlar doğrultusunda hayatını biçimlendirir ve giysilerine yansır. Özellikle günümüzde hem kadınların hem de erkeklerin kullandığı bir alt giysi türü olan pantolon geçmişte kadınlara dini açıdan ve daha birçok etkenden dolayı yasak iken, daha sonraları kadınlar tarafından kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu araştırmanın amacı günümüzde kadınların pantolon giyimine yönelik dini açıdan uygun bulunup bulunmadığı ve pantolonun hala bir erkek giysisi olarak algılanıp algılanmadığını tespit etmektir. Araştırma günümüzde kadınlar tarafından benimsenen pantolona dini etkinin ve kişilerin bu konuya yönelik olumlu ya da olumsuz görüşlerinin tespit edilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın evrenini Ankara ili, örneklem grubunu ise Ankara ilinde çalışmaya katılmak isteyen ve random yöntemiyle seçilen 150 kadın ve 150 erkek oluşturmaktadır. Araştırma tarama modeli olup, ilgili kaynaklar tarandıktan sonra anket hazırlanmış ve anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Bulgular iki cinsin görüşlerinin karşılaştırılması ile yorumlanmıştır. Sonuç olarak din olgusunun kadın pantolon giyimini dolaylı olarak etkilediği görülmüştür. Erkekler kadınlara göre kadınların pantolon giyinmelerini dini açıdan uygun bulmamıştır.

RELATED TO WOMEN WEAR PANTS VIEWS OF PERSONS INVESTIGATION OF RELIGIOUS PERSPECTIVE

Yıl 2015, Sayı: 47, 63 - 70, 01.01.2015

Öz

Clothing cases from the past to the present social, political, religious, artistic, has housed many factors such as sex. People prefer their clothes to gender, identities, social values, economic strength, religious views and more have chosen considering the many factors that we can count. We need to know the clothes is also a means of communication and the identity of the person, gender, religious beliefs, etc. transmission is also highly effective against their people. In most cases, the clothing of men and women religious and social oppression can be thought to be at the forefront. Because many people manage community life in accordance with the codes and religious beliefs are reflected in format and clothing. Especially nowadays used by both men and women, which is a sub-type of clothing women pants in the past in terms of religion and was banned due to many factors, and later became widespread use by women. The aim of this study of women today wear pants that are eligible for the religious aspects and pants still perceived as a men's clothing is to determine whether. Research currently adopted by women and people of religious influence trousers positive or negative opinion towards this issue is important for the detection of. The universe of this study Ankara, Ankara in the sample group wishing to participate in the study and randomly selected 150 women and 150 are men. The research model and the related resources and prepared a questionnaire after scanning the data obtained from questionnaires were evaluated in computer. Results were interpreted by comparing the views of the two sexes. As a result of the phenomenon of religion has been shown to indirectly affect women to wear pants. Women dress pants for men than women have approval from a religious point.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA87AZ44SY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülşah Polat Bu kişi benim

Halime Yüceer Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 47

Kaynak Göster

APA Polat, G., & Yüceer Arslan, H. (2015). KADINLARIN PANTOLON GİYİNMELERİNE İLİŞKİN KİŞİLERİN DİNİ AÇIDAN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(47), 63-70.