BibTex RIS Kaynak Göster

"Adalet" Kavramı Bağlamında İslam Dini'nin Sosyal Sorumluluk Muhasebe Temel Kavramına Bakışı

Yıl 2015, Sayı: 47, 98 - 107, 01.01.2015

Öz

Finansal bilgi kullanıcılarının kararlarının doğruluğu finansal tabloların güvenilir ve anlaşılır şekilde hazırlanmış olmasına bağlıdır. Bu güvenilir sunumun sağlanması için faraziye olarak kabul edilmiş muhasebe temel kavramları söz konusudur. Ancak bazı manupulasyonlarla meydana gelen Enron, Worldcom ve Parmanat gibi muhasebe skandalları, bu kavramlara ne kadar bağlı kalınarak hareket edildiği sorusunu akla getirmektedir. Dinler bireysel ve toplumsal olarak bazı yaptırımları beraberinde getirir. Diğer bir ifadeyle insanlar kararlarında benimsedikleri dinlerin etkisinde kalabilmektedir. İslam Dini de Türkiye ve Dünyadaki birçok insanın benimsediği bu dinlerden biridir. Bu bakış açısından; İslam Dininin bünyesinde sosyal sorumluluk kavramıyla ilgili paralel ifadeler ortaya konulabilirse, bu durum muhasebe meslek etiğine pozitif katkı sağlayabilecektir. Dolayısıyla çalışmanın amacı, sosyal sorumluluk muhasebe temel kavramının adalet kavramıyla ilişkisini ortaya koyarak, özellikle İslamiyetin temel kaynakları olan Kuran-ı Kerim Ayetleri ve Hadis-i Şerifler ışığında, İslam Dininin, adalet kavramı bağlamında sosyal sorumluluk muhasebe temel kavramına bakışını değerlendirmektir.

ISLAM’S POINT OF VIEW TO THE SOCIAL RESPONSIBILITY ACCOUNTING CONCEPT IN THE CONTEXT OF CONCEPT “JUSTICE

Yıl 2015, Sayı: 47, 98 - 107, 01.01.2015

Öz

The accuracy of the users of the financial statements decisions depend on the financial statements reliable and understandable preparetion. To provide this reliable presentation, accounting concepts are matter of accepted as supposition. But accounting scandals as Enron, Worldcom and Parmanat which occurs with certain manupulations bring to mind the question how is the ratio in abiding by these concepts. Religions carry some individual and social rules with. Islam is also a religion which a lot of people adopt in Turkey and in the World. From this point of view; if relevant statements can be presented about social responsibility within Islam, this may provide positive attribution to accounting occupational ethics. Accordingly the purpose of the study is to evaluate Islams point of view to the social responsibility accounting concept in the context of justice concept especially in consideration of the Kuran-ı Kerims verses and hadiths which are the primary references of İslam by showing the relation between social responsibility and justice.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58TZ27AF
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Selçuk Cüre Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 47

Kaynak Göster

APA Cüre, S. (2015). "Adalet" Kavramı Bağlamında İslam Dini’nin Sosyal Sorumluluk Muhasebe Temel Kavramına Bakışı. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(47), 98-107.