BibTex RIS Kaynak Göster

YOKSULLUK İLE SAĞLIK EŞİTSİZLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2015, Sayı: 48, 118 - 126, 01.03.2015

Öz

Son yirmi yıl içinde, ülkelerin çoğu ekonomik istikrar, yoksulluk ve eşitsizliğin olası etkileri ile birlikte politik ve ekonomik sistemleri içinde mortgage gibi küresel krizler yaşamıştır. Bu çalışmada, 2011 yılından toplanan WHO verileri kullanarak dinamik bir bağlamda yoksulluk ve sağlık eşitsizliği incelenmiştir. Fakir ülkeler ve gelişmiş ülkeler arasındaki yoksulluk durumunu anlayabilmek adına kişi başına düşen sağlık harcaması ile beklenen yaşam süresi arasındaki ilişki son derece önemlidir. Sağlığın dinamiklerine odaklanırken, bir çok sağlık göstergesi karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; bebek ölüm hızı, hastane yatak sayısı gibi. Bu göstergeler ülkelerin ekonomik gücünü kavramamıza katkı sağlarlar. Şaşırtıcı olmayacak şekilde, sağlık çıktıları ve yoksulluğun arasındaki dağılımın ilişkisi incelendiğinde sağlık eşitliğinin coğrafik olarak adaletsiz dağıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın bir sonucu olarak, eğer fakir ülkelerde kişi başına düşen milli hasıla artarsa, o bölgelerde yaşayan insanların sağlık durumu daha iyi olacaktır. Anne ölümü yüksek gelir ile bağlantılı olarak yoksulluğun azalması nedeniyle düşecektir. Buna ek olarak, doğumda beklenen yaşam süresi, kaba doğum hızı ve kişi başına düşen toplam sağlık harcaması yaşam kalitesinin değişmesi dolayısıyla artabilir.

DETERMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN POVERTY AND HEALTH INEQUALITY

Yıl 2015, Sayı: 48, 118 - 126, 01.03.2015

Öz

In the last two decades, many of countries have experienced the global crisis such as mortgage to theirs economic and political system with likely effects on inequality, poverty and economic stability. In this paper, for the first time, we examine poverty and health inequality in a dynamic context using a WHO data, collected from 2011. I show that health expenditure per capita is extremely related with life expectancy, which helps to realize poverty condition between developed countries and poor countries. Focusing on the dynamics of health, there are a lot of health indicators. For example; infant mortality rate, number of hospital beds etc. These indicators contribute to understand economic power of countries. Unsurprisingly, I examine the correlates of distribution of health outcomes and poverty while health equality is geographically more unfairly distributed. As a result of this study, if GDP per capita get higher and higher in the poor countries, health conditions of people in poor countries will be much better. Maternal mortality may decrease due to poverty reduction as related with high income. In addition, life expectancy at birth, crude birth rate and per capita total expenditure on health may increase due to change of life quality.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA86ZN62KM
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Arzu Kurşun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2015
Gönderilme Tarihi 1 Mart 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 48

Kaynak Göster

APA Kurşun, A. (2015). YOKSULLUK İLE SAĞLIK EŞİTSİZLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(48), 118-126.