Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VAKA BAŞINA ÖDEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİ ÜZERİNE BİR GERİ ÖDEME SİMÜLASYONU

Yıl 2017, Sayı: 63, 521 - 534, 31.10.2017

Öz




Bu çalışma, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) paket fiyatları ile Tanı İlişkili Gruplar (TİG) bağıl değerleri dikkate alınarak oluşturulacak sanal bir global bütçe üzerinden açık ve laparoskopik kolesistektomi vakaları için iki farklı hastaneye yapılacak geri ödeme miktarlarını belirlemek ve politika belirleyicilere ve geri ödeme kurumuna finansal planlamada katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Ankara’da bulunan iki kamu eğitim ve araştırma hastanesinin 2013 yılına ait kolesistektomi vakalarının tamamı (n=2286) çalışma kapsamına alınmıştır. Hastaneler, vakaların demografik özellikleri ve oluşturulan sanal global bütçeden her bir vaka için SUT ve TİG’e göre alacakları geri ödeme miktarı açısından incelenmiştir. Kolesistektomi vakalarının kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görüldüğü, ortalama yaşın 50,5 olduğu, vakaların büyük oranda şifa ile taburcu edildiği ve hastanede kalış sürelerinin işlemin açık ya da kapalı yapılmasına göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, laparoskopik kolesistektomi ameliyatı için yapılan geri ödeme SUT’ta daha yüksek iken, TİG’de açık cerrahi kolesistektomi ameliyatının fiyatının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aynı vaka olmalarına rağmen SUT paket fiyatları ile TİG bağıl değerleri arasındaki farklılıklar her iki yöntem bakımından hastanelerin farklı miktarda geri ödeme almaları ile sonuçlanmıştır.


Buna göre, hastanelere yapılan SUT ve TİG geri ödeme miktarlarının farklılığındaki temel faktörün kaynak dağıtımına esas olan “SUT paket fiyatları” ile “TİG bağıl değeri”nin belirlenme yönteminden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.


Kaynakça

  • Folland, S., A., Goodman C. ve Miron,S. (1997). The Economics ofFolland, S., A., Goodman C. ve Miron,S. (1997). The Economics of
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Keziban Avcı

Umut Beylik

Güven Bektemür

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi 8 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Sayı: 63

Kaynak Göster

APA Avcı, K., Beylik, U., & Bektemür, G. (2017). VAKA BAŞINA ÖDEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİ ÜZERİNE BİR GERİ ÖDEME SİMÜLASYONU. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(63), 521-534.