Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TURİZMDE BİGİ ŞEHRİ KAVRAMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASINDA BİLGİNİN ROLÜ: ÇANAKKALE’YE YÖNELİK DURUM ANALİZİ

Yıl 2017, Sayı: 64, 123 - 137, 31.12.2017

Öz




Sürdürülebilir turizmde bilgi ve bilginin etkin yönetimi sorunu, günümüzün rekabetçi dünyasında sadece turizm işletmeleri için değil, turizme konu olan şehirler için de kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, kentler içinde bilginin etkin ve doğru zamanda kullanılması ve yönetilmesi, rekabette öne geçmek ve turizmde sürdürülebilirliği sağlamak gibi amaçlara ulaşmada, daha üstün bir konuma ulaşılmasını sağlamaktadır. Bu durum günümüzün bilgiye dayalı toplum yapısına uygun olarak bilgi şehirleri/kentleri kavramını ortaya çıkarmaktadır.


Bu çalışmada, Çanakkale’nin sahip olduğu toplumsal, kültürel, tarihi ve doğal turizm çekiciliklerinin, sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde turizme sunulması aşamasında bilginin ve bilgi yönetim süreçlerinin rolü irdelenmektedir. Buradan hareketle sürdürülebilir turizm kapsamında Çanakkale bir bilgi şehri midir? Sorusunun cevabı aranmaktadır. Bu kapsamda görüşme ve gözlem teknikleri bir arada kullanılarak elde edilen veriler ışığında Çanakkale’nin turizmde bilgiye dayalı bir kent olmaya dönük durum (SWOT) analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular Çanakkale’nin sürdürülebilirlik kapsamında turizmde bilgiye dayalı bir kent olmaya dönük güçlü bir alt ve üst yapıya ve bilgiyi etkin kullanma ve paylaşma potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir.


Kaynakça

  • Anckar, B., Walden, P. (2001) “Introducing Web Technology in a Smal Peripheral Hospitality Organization”, International Journal of Contemporary Hospitality Organisation”, Vol: 13, No: 5, PP: 241-250, MCB University Press. Barachini, F. (2009). Cultural and social issues for knowledge sharing, Journal of Knowledge Management, vol. 13, no. 1, pp. 98-110. Balay, R. (2004). Küreselleşme, Bilgi Toplumu ve Eğitim. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi , 37 (2), 61-82.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Erol Duran

Merve Aycan

Yonce İmer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 10 Mart 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Sayı: 64

Kaynak Göster

APA Duran, E., Aycan, M., & İmer, Y. (2017). TURİZMDE BİGİ ŞEHRİ KAVRAMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASINDA BİLGİNİN ROLÜ: ÇANAKKALE’YE YÖNELİK DURUM ANALİZİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(64), 123-137.