Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ORTAÇAĞ’DA KENT BİRİMİ OLARAK ROMA: EKONOMİK VE

Yıl 2018, Sayı: 66, 12 - 23, 15.05.2018

Öz




Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılışından Rönesans’ın başlangıcına kadar olan yaklaşık bin yıllık dönem tarihte Orta Çağ olarak adlandırılmaktadır. Roma’nın bir kent olarak kendi uzun tarihi boyunca bir düşünce sistemi olarak kendi tarihini oluşturmasına tanıklık ettiğini söylemek mümkündür. Roma, tam da Batı’nın merkezindedir ve merkezi konumu hiç değişmemiştir. Kentin, üretimin denetlendiği ve örgütlendiği, nüfusunun yoğun olduğu, bağımlılıkların azaldığı, bütünleşmenin arttığı, ticaretin örgütlendiği, gelişme ve uygarlıkla birlikte anılan bir yaşam birimi olduğu tezinden hareket ederek çalışmamızda Roma’da kent olgusunun nasıl tezahür ettiği konusunda bilgi verilmektedir. Roma’da din, ekonomi, yönetim, mimari konularının şehir hayatı üzerindeki etkileri ile ilgili mühim tespitler elde edilmiştir. Üzerindeki dinî baskının artarak ve giderek daha güvensiz alanlar haline gelerek barındırdıkları insan nüfusunu kaybetmeleriyle birlikte Roma kentlerinin kelimenin tam anlamıyla Kilise’nin tahakkümü altında kaldığı sonucuna varılmıştır.


Kaynakça

  • Arnold, D. (1995). Coğrafi Keşifler Tarihi. (çev. O. Bahadur). İstanbul. Say Dağ. Başgelen, N. (1991). Bir Masal Ükesi Kapadokya. İstanbul. Türkiye Kalkınma Bankası Yay. Benevolo, L. (1995). Avrupa Tarihinde Kentler. (Çev. N. Nirven). İstanbul. Afa Yay. Blunt, A. W. F. (1979). Batı Uygarlığının Temelleri.(çev. M.Erim). İstanbul. Edeebiyat Fakültesi Yay. Cardini, F. (2004). Avrupa ve İslam.(çev. G. Koca ). İstanbul. Literatür Yay. Carlyle, T. (2004). Kahramanlar. (çev. B.Tanç). İstanbul. Ötüken Neşr. Celnarova, X. (t.y) Türklerin Akdeniz Kültürel Bölgesine Entegrasyonu. (7. Cilt/Türkler). Slovakya Bilimler Akademisi. Slovakya. Cezar, M. (1977). Anadolu Öncesi Türklerde Şehir ve Mimarlık. İstanbul. T.İ.B.K.Yay. Charaget, M. (Kış 1995). Bizans Bahçeleri. Bahçe Kültürü Özel Sayısı. Sanat Dünyamız. Sayı: 58. Gimpel, J. (1996). Ortaçağda Endüstri Devrimi (çev. N. Özüaydın). Ankara. Tübitak Yay. Holton, R. J. (1999). Kentler Kapitalizm ve Uygarlık. (çev. R. Keleş). Ankara. İmge Ktpvi. Kırpık, G. (2009). Doğunun ve Batının Gözünden Haçlılar. İstanbul. Selenge Yay. Lynch, K. (1960). The Image of the City. Cambridge. MIT Press. Mumford, L. (2007). Tarih Boyunca Kent: Kökenleri, Geçirdiği Dönüşümler ve Geleceği. İstanbul. Ayrıntı Yay. Murray, B. (1996). Ekolojik Bir Topluma Doğru, (çev. A.Yılmaz). İstanbul. Ayrıntı Yay Pirenne, H. (1982). Ortaçağ Kentleri, Kökenleri ve Ticaretin Canlanması. (çev. Ş. Karadeniz). Ankara. İletişim Yay. --------------- (2009). Ortaçağ Avrupa’sının Ekonomik ve Sosyal Tarihi. (çev. U. Kocabaşoğlu). İstanbul. İletişim Yay. Seignobos, C. (1960). Avrupa Milletlerinin Mukayeseli Tarihi. (çev. S. Tiryakioğlu). İstanbul. Varlık Yay. Tanyeli, U. (1987). Anadolu Kentinde Fiziksel Yapının Evrim Süreci (11- 15. Yy). İstanbul Üniversitesi. İstanbul. Fen Bilimleri Enstitüsü Yay. Tuna, K. (1987). Şehirlerin Ortaya Çıkış ve Yaygınlaşması Üzerine Sosyolojik Bir Deneme. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hatice Güler Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Mayıs 2018
Gönderilme Tarihi 15 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Sayı: 66

Kaynak Göster

APA Güler, H. (2018). ORTAÇAĞ’DA KENT BİRİMİ OLARAK ROMA: EKONOMİK VE. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(66), 12-23.