Deniz ürünleri lezzeti, besin değeri ve sağlığa olan katkıları nedeniyle gastronomide önemli bir yere sahiptir. Gastronomide ve Türk Mutfak kültüründe deniz ürünlerinin önemini belirlemek amacıyla ilgili makaleler incelenmiştir. Ayrıca sağlıklı bir yaşam sürmek için beslenme alışkanlıklarında dikkate alınması gereken unsurlar çerçevesinde deniz ürünlerinin sağlık üzerine etkilerini içeren araştırmalarda incelenmiştir. Sağlıklı beslenme açısından önemli olan besin ögeleri ile zenginleştirilmiş ve fonksiyonel gıdalar ile gastronomideki önemleri hakkında bilgi verilerek yöresel mutfaklarda yer alan bu tarz gıdalara örnekler verilmiştir. Ülkemizin etrafı denizlerle çevrili olsa da, balık tüketiminde yeterli düzeye ulaşılamamıştır. Türk mutfak kültüründe yer alan çeşitli deniz ürünlerinden yapılan yemeklerin gelecek nesillere aktarılması ile bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı kuşakların varlığını devam ettirmesi adına tüketimin arttırılması için gerekli önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Bu anlamda değişik gıdalarda bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinin korunması amacıyla antioksidan kullanımının katkısı ve özellikle balık yağı ilavesi ile farklı gıdaların zenginleştirilmesinin gıdaların besin değerlerinin iyileştirilmesi açısından önemli olduğu vurgulanmıştır.
Gastronomi Türk Mutfak Kültürü Deniz Ürünleri Sağlık Beslenme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 24 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Aday makaleler akademik intihal engelleme programından (Örneğin:Turnitin, Ithenticate, intihal.net vb.) alınmış orijinallik raporu ile birlikte gönderilmelidir. Bu oran %25'ye kadar kabul edilmektedir. %25 nin üzerinde benzerlik oranı olan çalışmalar ön kontrol aşamasında iade edilecektir.