Aim: Helicobacter pylori (HP) infection
causes inflammation and oxidative stress at a cellular level. In the present
study, we aimed to evaluate the possible relationship between HP and thiol-disulfide
homeostasis (TDH), a novel indicator of oxidative stress.
Methods: Medical
data of a total of 53 patients admitted with persistent dyspepsia and
undergoing gastroscopy were evaluated prospectively. The patients were divided
into two groups, based on the result of gastric biopsy, as HP-positive (+) and
HP-negative (-). Demographic data, ferric-reducing ability of plasma (FRAP),
ischemia-modified albumin (IMA), native thiol, total thiol, disulfide, and
malondialdehyde (MDA) levels of the patients were recorded and compared between
the two groups.
Results: The
native thiol (451.03 mmol/L vs. 407.03mmol/L, p=0.005) and total thiol (493.20
mmol/L vs. 456.40 mmol/L, p=0.027) levels were significantly higher in the HP
(+) group than in the HP (-) group. The disulfide levels and disulfide/native
thiol, disulfide/total thiol and native thiol/total thiol ratios were similar between
the HP (+) and HP (-) groups. Although the FRAP was lower in the HP (+) group
than in the HP (-) group, this difference was not statistically significant
(0.94 mmol/L vs. 1.10 mmol/L). No statistically significant difference was
found between the groups in the IMA and MDA levels.
Conclusion: In this study, oxidative status of HP patients was
evaluated in several different methods. Among them, only elevated native thiol
and total thiol levels were found in HP-induced gastritis. There is a need for
further studies involving a larger number of patients and a subgroup analysis
to examine whether elevated serum thiol-disulfide levels in HP infection
suggest an antioxidant or pro-oxidant status.
Helicobacter pylori homeostasis thiol disulfide oxidative stress
Amaç: Helicobacter pylori (HP)
enfeksiyonu, hücresel düzeyde inflamasyona ve oksidatif strese neden olur. Bu
çalışmada, oksidatif stresin bir göstergesi olan tiyol-disülfid homeostazı
(TDH) ve HP arasındaki olası ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntemler: Dispepsi yakınması ile başvuran
ve gastroskopi uygulanan toplam 53 hastanın tıbbi verileri prospektif olarak değerlendirildi.
Hastalar gastrik biyopsi sonucuna göre HP-pozitif (+) ve HP-negatif (-) olarak iki
gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, plazma ferik indirgeme kabiliyeti
(FRAP), iskemi modifiye albümin (IMA), native tiyol, total tiyol, disülfid ve malondialdehit
(MDA) düzeyleri kaydedildi ve iki grup arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Doğal tiyol (451,03 mmol/L ve
407.03 mmol/L, p=0.005) ve toplam tiyol (493.20 mmol/L ve 456.40 mmol/L, p=0,027)
seviyeleri HP (+) grubunda HP (-) grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti.
Disülfid düzeyleri ve disülfid / native thiol, disülfid/total tiyol ve native
tiyol / total tiyol oranları HP (+) ve HP (-) grupları arasında benzerdi. FRAP,
HP (+) grubunda HP (-) grubuna göre daha düşük olmasına rağmen, bu fark
istatistiksel olarak anlamlı değildi (0,94 mmol/L ve 1,10 mmol/L). IMA ve MDA
düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı.
Sonuç: HP kaynaklı gastrit gibi
oksidatif stresin arttığı koşullar altında serum tiyol-disülfid düzeylerinin
yükselmesi görülebilir. HP enfeksiyonunda yüksek serum tiyol-disülfid
düzeylerinin antioksidan veya pro-oksidan durumu gösterip göstermediğini
incelemek için daha fazla sayıda hasta ve alt grup analizi içeren çalışmalara
ihtiyaç vardır.
Helicobacter pylori homeostaz tiyol disülfid oksidatif stres
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi |
Bölüm | Orjinal Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |