Aims: In this study, we aimed to evaluate the relationship between sleep disorder and serum tau protein levels in children with cerebral palsy.
Methods: The sample was selected among children aged 6-10 years who applied to our physical medicine and rehabilitation outpatient clinic. In order to evaluate sleep quality, the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaire was recorded by asking parents of all participants. Children with CP who had a Pittsburgh Sleep Quality Index value above 5 were determined as the sleep disorder group. We recruited 27 children with CP and sleep disorders in the first patient group (Group 1), 27 children with CP but without sleep disorders in the second group (Group 2). The third group (Group 3), which was the healthy group, included 27 children without any disease. We also recorded the age of children at diagnosis, risk factors for CP (premature, prolonged birth, etc.), CP type, gross motor function classification system (GMFCS), botox application, orthoses usage, maternal age at birth, and additional problems. We measured total tau protein (T-tau) and phosphorylated tau protein (P-tau) levels in blood samples through a double-antibody sandwich enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The correlation between tau protein and PSQI values was examined.
Results: Maternal age (p=0.001), gross motor function classification system (GMFCS) (p=0.001), and pittsburgh sleep quality index (PSQI) (p=0.001) were significantly higher in the group with sleep disorders. There was a statistically significant difference between the groups in terms of serum T-Tau and P-tau protein levels (T-tau p=0.003, P-tau p=0.004). In the group sleep disorders, PSQI was significantly correlated with T-tau (r=0.499) and P-tau (r=0.473).
Conclusion: This study shows that tau protein levels are higher in CP patients with sleep disorders than in participants without sleep disorders. In the correlation analyzes, a positive and significant correlation was observed between PSQI values and T-tau and P-tau in sleep disorders groups, and no correlation was found in without sleep disorders.
Cerebral palsy Tau protein phosphorylated tau protein sleep disorders
Amaç: Bu çalışmada serebral palsili çocuklarda uyku bozukluğu ile serum tau protein düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve yöntem: Örneklem, fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğimize başvuran 6-10 yaş arası çocuklardan seçildi. Uyku kalitesini değerlendirmek için tüm katılımcıların ebeveynlerine sorarak Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) anketi kaydedildi. Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi değeri 5'in üzerinde olan SP'li çocuklar uyku bozukluğu grubu olarak belirlendi ve birinci hasta grubuna (Grup 1) SP'li 27 çocuk, ikinci gruba (Grup 2) uyku bozukluğu olmayan SP'li 27 çocuk alındı. Sağlıklı grup olan üçüncü grup (Grup 3) ise herhangi bir hastalığı olmayan 27 çocuktan oluşmaktadır. Çocukların tanı yaşı, SP için risk faktörleri (erken, uzamış doğum vb.), SP tipi, kaba motor fonksiyon sınıflandırma sistemi (GMFCS), botoks uygulaması, ortez kullanımı, annenin doğum yaşı ve ek sorunları da kaydedildi. . Kan örneklerinde toplam tau proteini (T-tau) ve fosforile edilmiş tau proteini (P-tau) seviyelerini bir çift antikor sandviç enzim bağlantılı immünosorbent tahlili (ELISA) aracılığıyla ölçtük. Tau proteini ile PSQI değerleri arasındaki korelasyon incelendi.
Bulgular: Bulgular spastik SP'nin uyku bozukluğu olan grupta anlamlı olarak daha fazla olduğunu gösterdi (p=0.001). Anne yaşı (p=0,001), kaba motor fonksiyon sınıflama sistemi (GMFCS) (p=0,001) ve pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PSQI) (p=0,001) uyku bozukluğu olan grupta anlamlı olarak yüksekti. Serum T-Tau ve P-tau protein düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (T-tau p=0,003, P-tau p=0,004). Uyku bozuklukları grubunda PSQI, T-tau (r = 0.499) ve P-tau (r = 0.473) ile anlamlı şekilde ilişkiliydi.
Sonuç: Bu çalışma uyku bozukluğu olan SP hastalarında tau protein düzeylerinin uyku bozukluğu olmayan katılımcılara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Korelasyon analizlerinde uyku bozukluğu gruplarında PSQI değerleri ile T-tau ve P-tau arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki gözlenirken, uyku bozukluğu olmayan gruplarda korelasyon bulunmadı.
serebral palsi tau protein hiperfosforilize tau protein uyku bozukluğu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon |
Bölüm | Research Articles |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
- Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamaktadır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/3449/page/10809/update
Dergi Dizin ve Platformları
TR Dizin ULAKBİM, Google Scholar, Crossref, Worldcat (OCLC), DRJI, EuroPub, OpenAIRE, Turkiye Citation Index, Turk Medline, ROAD, ICI World of Journal's, Index Copernicus, ASOS Index, General Impact Factor, Scilit.