Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Bilimsel Sorumluluk

Tüm yazarların gönderilen makaleye doğrudan akademik ve/veya bilimsel katkıları olmalıdır. Yazarlar aşağıdaki özelliklerin tümüne sahip olmalıdır: Makalede çalışmayı planlamalı veya yürütmeli, makaleyi yazmalı veya revize etmeli ve son taslağı kabul etmelidir.

Etik Kurallar ve İntihal

Bu dergi araştırma ve yayın etiği standartlarına bağlıdır ve hiçbir şekilde intihale izin vermez. Dergi, yayımlanmadan önce gönderilen içeriğin orijinalliğini doğrulamak için bir intihal tarama hizmeti kullanır. Dergiye yayımlanması için gönderilen yazılarda intihal tespit edilirse sorumluluk yazar(lar)a aittir. Dergi, bilimsel eksiklik veya etik ihlali olduğuna dair herhangi bir şüphe veya iddia olması durumunda, makaleyi incelenmesi için destek veren kurumlara veya diğer yetkililere gönderme hakkını saklı tutar. Dergi, eylem başlatma sorumluluğunu kabul eder; ancak gerçek bir soruşturma veya herhangi bir karar yetkisi için herhangi bir sorumluluk üstlenmez.

Dergi, yayımlanmadan önce tüm gönderileri intihal açısından taramak için "iThenticate"i kullanır. iThenticate raporlarına göre bu dergi %25'den fazla benzerlik gösteren makaleleri kabul etmemektedir. Yazarların aşağıda gösterildiği gibi her türlü intihal ve etik suiistimalden kaçınmaları esastır.

Etik olmayan uygulamaları ve COPE akış şemalarına uygun olarak, yazarlık hediye etme, uygunsuz teşekkür ve uygunsuz referanslar gibi uygulamalarla inceleme sürecini etkileme çabalarını onaylamıyoruz.

Yazarlar, çalışma sonuçlarının tamamını veya bir kısmını özet şeklinde yayınlayıp yayınlamadıklarını bildirmekle yükümlüdürler.

Düzeltme, Geri Çekme, Açıklama Politikası ve Editöryal Yanıtlar

Bu dergi, yayınladığı çalışmadaki hataları düzeltme ve okuyucuların bu çalışma hakkındaki eleştirilerini dikkate alma yükümlülüğünün kabul eder.

Düzeltmeler ve Geri Çekme

Bu tür hatalar, yayıncı ile koordineli olarak en kısa sürede çevrimiçi olarak düzeltilecek ve bir sonraki sayıda çıkacak olan bir yazım hatası sayfasına basılacak ve makalenin dijital versiyonunda yer alacaktır. Düzeltilmiş makale, düzeltme tarihini ve hatanın görüneceği cilt ve sayısını belirten bir dipnot içerecektir. Düzeltmelerin kapsam veya miktar açısından önemli olduğu bir durumda, çevrimiçi olarak düzeltilmeyecek, ancak dijital versiyon, hatanın yayınlandığını gösteren bir dipnot içerecektir.
Hata (Erratum) veya yayıncı düzeltmesi: Dergi tarafından bilimsel kaydı, makalenin bilimsel bütünlüğünü veya yazarların veya derginin itibarını etkileyen önemli bir hatanın düzeltilmesidir.
Düzeltme (Corrigendum) veya yazar düzeltmesi: Yazar tarafından yapılan ve akademik kayıtları, makalenin bilimsel bütünlüğünü veya yazarların veya derginin itibarını etkileyen önemli bir hatanın düzeltilmesidir.

Editoryal Yanıtlar

Bu tür yanıtlar hakem değerlendirmesinden geçirilecek ve mümkünse orijinal gönderiyi inceleyen hakemlere gönderilecektir; mümkün olduğu ölçüde, tüm taraflar anonim kalacaktır. Yanıtlar dergi editörlerinin denetimine tabidir ve ilgili tüm taraflarla tam istişare yapıldıktan sonra yayınlanacaktır.
Editoryal endişe ifadesi: Örneğin, bir okuyucunun önemli bir eksikliğin açıklığa kavuşturulması veya düzeltilmesi talebine yanıt olarak, bir makaleye bilgi eklendiğini bildirir. Bu tür eklentiler, editörlerin okuyucunun yayınlanan eklenti kısmının bir bölümünü anlaması için çok önemli olduğuna karar verdiğinde yayınlanır.
Geri Çekme(Retraksiyon): Konuyla ilgili editör ve yayıncı tarafından yapılan bir araştırmayı takiben okuyucu kitlesini hatalı sonuçlar veya suistimal konusunda bilgilendirmedir. Orijinal makale mevcut olmaya devam edecek, ancak editörden yayınlanan bir not aracılığıyla geri çekilmiş olarak işaretlenecektir.
Makale kaldırma(Removal): Nadir durumlarda, bu Dergi yasal işlem sonucunda bir makaleyi kaldırmak zorunda kalabilir. Bu tür bir kaldırma, konu içindekiler tablosunda işaretlenecek ve makale içeriğinin yerini kaldırmayı belirten bir bildirim yer alacaktır.
Yayıncılıkta mesleki standartlar hakkında daha fazla bilgi için Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) web sitesine bakın.

Açıklama ve İtirazlar

Editörün karar mektubundaki veya inceleme materyallerindeki bir şey belirsiz veya tutarsızsa, yazarlar makalelerini gözden geçirmeden önce editörden açıklama talep etmek için yazı işleri ofisine e-posta gönderebilirler.
Editörler, gönderileri veya inceleme sürecini yazarlarla doğrudan tartışamaz (telefonla, videoyla, yüz yüze vb.).
Belirlenen ilgili yazar, gönderimle ilgili tüm yazışmaları yazı işleri ofisine (editöre değil) e-posta ile göndermelidir.
Personel, yazılı açıklama talebini, yalnızca editör ve yardımcı editör tarafından görülebilen akran değerlendirme sistemine yükleyecektir (hakemler, yazarların açıklama taleplerini görmeyecektir). Editör, yardımcı editöre danışıp danışmamaya karar verecek ve editör, sistemde arşivlenecek bir yanıt sağlayacaktır (hakemler, editörün yanıtını görmeyecektir).
bir yanıt verecektir (hakemler editörün yanıtını görmeyecektir).
Açıklama için yazılı taleplerin gerekli kılınması, bir engel teşkil etmemektedir. Bu süreç iyi bir kayıt tutma sağlar, editöre yanıtlar üzerinde düşünmesi için yeterli zaman verir ve editörün yanıt vermeden önce danışmasına izin verir.
Bu Dergi, resmi revizyon planları sağlamaz veya onaylamaz. Editör, talebinizi dikkate alacak ve mümkün olan en iyi geri bildirimi sağlamaya çalışacaktır. Bununla birlikte, editörden gelen açıklama olumlu bir sonucu garanti etmez ve belirli bir revizyon planının onaylanmasıyla karıştırılmamalıdır. Düzeltilmiş bir makale gönderilirse, tüm inceleme ekibi tarafından değerlendirilecektir.

İntihal: Bir içeriğin tamamının veya bir kısmının başka bir yazarın yayınından kaynak göstermeden yeniden yayımlanması.
Uydurma (Fabrikasyon): Var olmayan veri ve bulguların/sonuçların yayımlanması.
Çoğaltma (Duplikasyon): Başka bir yayından alınan verilerin kullanılması; bu durum, bir makalenin farklı dillerde yeniden yayımlanmasını da içermektedir.
Dilimleme (Salamizasyon): Bir çalışmanın sonuçlarını anormal bir şekilde bölerek birden fazla yayın oluşturmak.
Veri Manipülasyonu/Sahtekarlığı (Data Manipulasyon/Falsifikasyon): Yanlış bir izlenim vermek için araştırma verilerini manipüle etmek veya kasten çarpıtmak.
Bu tür etik olmayan uygulamaları ve inceleme sürecini yazarlık hediye etme, uygunsuz teşekkür, COPE akış şemalarına uygun kaynaklar gibi uygulamalarla etkileme çabalarını onaylamıyoruz.

Gönderilen yazılar intihal ve mükerrer yayın için otomatik yazılım değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Yazarlar, çalışma sonuçlarının tamamını veya bir kısmını özet şeklinde yayımlayıp yayımlamadıklarını bildirmekle yükümlüdürler.

İnsan ve Hayvan Hakları
Deneysel, klinik ve uyuşturucu insan çalışmaları için, etik kurul onayı ve çalışma protokolünün uluslararası anlaşmalara uygunluğuna ilişkin bir beyan (World MedicalAssociation of Helsinki "Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects", Ekim 2013’de düzenlenmiştir) gerekmektedir. Deneysel hayvan çalışmalarında yazarlar, takip edilen prosedürlerin hayvan haklarına uygun olduğunu belirtmeli (Laboratuvar hayvanlarının bakımı ve kullanımı kılavuzu) ve hayvan etik kurul onayı almalıdır. Etik Kurul onay belgesi makale ile birlikte Anatolian Current Medical Journal dergisine gönderilmelidir.
Etik kurul onayı; yukarıda belirtilen uluslararası yönergelere bağlılık hakkında bir açıklama ve hastanın aydınlatılmış onamı alındığına dair ispat “Yöntem” bölümünde belirtilmelidir. Bu öğeler, verilerin/medyanın hastanın kimliğini ortaya çıkarabileceği vaka raporları için gereklidir. 18 yaşından küçük kişiler için, lütfen her iki ebeveynin veya kişinin yasal vasisinin veya gözetmeninin imzalarını içeren bir onay formu sağlayın.

Yayın Politikası
Anatolian Current Medical Journal Yayın Kurulu ve sorumlu yayıncı, International Committee of MedicalJournalEditors (ICMJE), Committee on PublicationEthics (COPE), World Association of MedicalEditors (WAME), Council of ScienceEditors (CSE), EuropeanAssociation of ScienceEditors (EASE), the US National Library of Medicine (NLM), the World MedicalAssociation (WMA),veNational Information StandardsOrganization (NISO) yönergelerine bağlıdır. Dergi, Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkelerine uygundur.

Derginin politikası olarak, araştırma protokollerinin " WMA Declaration of Helsinki – Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects (son güncelleme: Ekim 2013, Fortaleza, Brezilya)", " "Guide forthecareanduse of laboratoryanimals (8. baskı, 2011)"" veya "International GuidingPrinciplesforBiomedicalResearchInvolving Animals (2012)" uluslararası anlaşmalarına uygun bir etik kurul tarafından onaylanmasıtüm araştırma çalışmaları içingereklidir. Gönderilen makale etik kurul onayı içermiyorsa değerlendirmeye alınmayacaktır.

İnsanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmalarla ilgili makaleler için, hasta ve gönüllülerden geçebilecekleri prosedürler ayrıntılı bir şekilde açıklandıktan sonra bilgilendirilmiş onam alındığını gösteren bir ifade eklenmelidir. Dergi, yazarlardan Etik Kurul Onayı'nın bir kopyasını isteyebilir.

ACMJ yazarlarının aşağıdaki maddeleri onaylaması gerekmektedir:
• Gönderilen makaleler, yazar(lar)ın orijinal çalışması olmalıdır.
• Yalnızca yayımlanmamış makaleler gönderilmelidir.
• Aynı anda birden fazla dergiye makale göndermek etik değildir.
• Herhangi bir çıkar çatışması açıkça belirtilmelidir.
• Makalede kullanılan veri kaynakları açıklanmalıdır.
• Makale gönderildikten sonra tespit edilen hatalar derhal ACMJ editörlerine bildirilmelidir.

ACMJ hakemlerinin aşağıdaki öğeleri onaylaması gerekir:
• Yazar(lar)ın cinsiyeti, ırkı, etnik kökeni, dini, milliyeti veya siyasi değerleri ne olursa olsun, tüm makaleler makalenin entelektüel içeriğine göre yasal olarak incelenmelidir.
• İncelemeler nesnel ve yapıcı olmalı, düşmanca veya kışkırtıcı olmaktan ve iftira niteliğinde veya saldırgan yorumlar yapmaktan kaçınmalıdır.
• Kapsamlı bir inceleme yapabilmek için yazarların gerekli alan uzmanlığına sahip olması ve yalnızca zamanında değerlendirilebilecek makaleleri incelemesi gerekir.
• İnceleme sürecinde tespit edilen herhangi bir çıkar çatışması ACMJ editörlerine bildirilmelidir.
• Makale ile ilgili tüm bilgiler gizli tutulmalıdır.
• İnceleme sürecinde elde edilen bilgiler, incelemeyi yapanların kendilerinin veya başka herhangi bir kişinin veya kuruluşun yararına kullanılmamalı veya başkalarını dezavantajlı duruma düşürmek veya itibarını sarsmak için kullanılmamalıdır.
• Bir makalenin yayımlanmasının reddedilmesine neden olabilecek her türlü bilgi ACMJ editörlerine bildirilmelidir.

ACMJ editörlerinin aşağıdaki öğeleri onaylaması gerekir:
• Tüm makaleler, yazar(lar)ın cinsiyeti, ırkı, etnik kökeni, dini, uyruğu veya siyasi değerleri ne olursa olsun, makalenin entelektüel içeriğine göre makul bir şekilde değerlendirilmelidir.
• Makale ile ilgili tüm bilgiler gizli tutulmalıdır.
• Makalelerle gözlemlenen herhangi bir çıkar çatışması açıklanmalıdır.
• Yayın kurulu, gönderilen makalelerin yayın kararlarını hakem değerlendirmeleri, dergi yayın kurulu politikaları ve intihal, iftira ve telif haklarına karşı yasal kısıtlamalar doğrultusunda verme sorumluluğunu üstlenir.

Etik Sorumluluk

Tüm yazarların gönderilen makaleye doğrudan akademik ve/veya bilimsel katkıları olmalıdır. Yazarlar aşağıdaki özelliklerin tümüne sahip olmalıdır: Makalede çalışmayı planlamalı veya yürütmeli, makaleyi yazmalı veya revize etmeli ve son taslağı kabul etmelidir.

Dergi, tüm klinik çalışmalarda Helsinki Bildirgesi (https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-helsinki-ethical-principles-for-medical-research-involving-human-subjects/) hükümlerine uygunluğu arar. Yazıların bilimsel ve etik sorumluluğu yazarlarına, telif hakları Anatolian Current Medical Journal dergisine aittir. Makalelerin içeriğinden ve kaynakların doğruluğundan yazar(lar)ı sorumludur. Yayımlanmak üzere gönderilen tüm yazılara Telif Hakkı Devir Formu [telif hakkı devri] eşlik etmelidir. Tüm yazarlar tarafından imzalanmış (gerekirse tüm yazarlar adına sorumluluğu alarak sorumlu yazar da imzalayabilir) bu form gönderildikten sonra, yazının ve içerdiği verilerin başka bir yere gönderilmediği veya daha önce yayımlanmadığı anlaşılır ve yazarlar tüm yazarların bilimsel katkı ve sorumluluklarını beyan eder.

Makale herhangi bir doğrudan veya dolaylı ticari bağlantı içeriyorsa veya çalışmaya maddi destek sağlayan herhangi bir kurum varsa, yazarlar ilgili ticari ürün, ilaç, ilaç şirketi vb. veya varsa ilişkinin türünü (danışman, diğer sözleşmeler) belirtmelidir. Yazarlar, yazarlar arasında çıkar çatışması olmadığına dair bir beyan vermeli ve yazarlık katkılarını sağlamalıdır. Dergi, bilimsel eksiklik veya etik ihlal olduğuna dair herhangi bir şüphe veya iddia olması durumunda, makaleyi incelenmesi için destek veren kurumlara veya diğer yetkililere gönderme hakkını saklı tutar. Dergi, eylem başlatma sorumluluğunu kabul eder, ancak gerçek bir soruşturma veya herhangi bir karar yetkisi için herhangi bir sorumluluk üstlenmez.
Sistematik incelemelerin ve meta-analizlerin hazırlanması, çalışma tasarımı yönergelerine uygun olmalıdır: Sistematik incelemeler ve meta-analizler için tercih edilen raporlama öğelerinin PRISMA beyanı (Moher D, Liberati A, Tetzlaff J, Altman DG, The PRISMA Group. PreferredReportingItemsforSystematicReviewsand Meta-Analyses: The PRISMA Statement. PLoSMed2009; 6(7): e1000097.) (http://www.prisma-statement.org/).

Açıklama ve Çıkar Çatışmaları

Tüm finansal destek kaynakları açıklanmalıdır. Tüm yazarlar, çalışmalarını oluşturma sürecinde anlamlı bir çıkar çatışması olup olmadığını açıklamalıdır. Gönderilen bir çalışma için kişi veya kurumlardan alınan herhangi bir mali hibe veya diğer destekler, Anatolian Current Medical Journal Yayın Kurulu'na bildirilmelidir. ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışması Bildirim Formu, olası bir çıkar çatışmasını ifşa etmek için katkıda bulunan tüm yazarlar tarafından doldurulmalı ve gönderilmelidir. Derginin Yayın Kurulu, COPE ve ICMJE yönergeleri kapsamında editörler, yazarlar veya hakemler arasındaki olası çıkar çatışması durumlarını belirler.

Mali veya kişisel çıkar sağlayan koşullar çıkar çatışmasını da beraberinde getirir. Bilimsel sürecin ve yayımlanan makalelerin güvenilirliği, bilimsel çalışmaların planlanması, uygulanması, yazılması, değerlendirilmesi, düzenlenmesi ve yayımlanması aşamalarında çıkar çatışmalarının objektif olarak dikkate alınmasıyla doğrudan ilişkilidir.

Mali ilişkiler en kolay tespit edilen çıkar çatışmalarıdır ve kaçınılmaz olarak derginin, yazarların ve bilimin güvenilirliğini baltalayacaktır. Bu çatışmalar bireysel ilişkilerden, akademik rekabetten veya entelektüel yaklaşımlardan kaynaklanabilir. Yazarlar, sponsorlarla, çalışmanın tüm verilerine ulaşma veya makalelerini analiz etme, yorumlama, hazırlama ve yayımlama olanaklarını kısıtlayacak kar veya başka bir avantaj elde etme düşüncesiyle anlaşma yapmaktan mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Editörler, çalışmaları değerlendirirken aralarında herhangi bir ilişki olabilecek kişileri bir araya getirmekten kaçınmalıdır. Makaleler hakkında son kararı verecek olan editörlerin karar verecekleri konularla kişisel, mesleki veya mali bağları olmamalıdır. Yazarlar, makalelerinin bağımsız bir değerlendirme süreci ile etik ilkeler çerçevesinde değerlendirilmesini sağlamak için olası çıkar çatışmalarını yayın kuruluna bildirmelidir.

Herhangi bir makalede editörlerden birinin yazar olması durumunda, editör makale değerlendirme sürecinden çıkarılır. Herhangi bir çıkar çatışmasını önlemek için makale değerlendirme süreci çift-kör olarak yürütülür. Çift-kör değerlendirme süreci nedeniyle, baş editör dışında hiçbir yayın kurulu üyesine, uluslararası danışma kurulu üyesine veya hakemlere yazının yazarları veya yazarların kurumları hakkında bilgi verilmez.

Yayın ekibimiz tüm bu durumları göz önünde bulundurarak değerlendirme sürecinin tarafsız bir şekilde yürütülmesi için özverili bir şekilde çalışmaktadır.

Çıkar Çatışması

Makale gönderen yazarlar için, kurumlar arasındaki çıkar çatışması ve herhangi bir mali ya da maddi destek/yardımın kabulünün beyanı zorunludur ve beyan yazının sonunda yer almalıdır. Hakemlerin, hakem ile yazarlar veya kurumlar arasında olası herhangi bir çıkar çatışması olup olmadığını bildirmeleri gerekir.

İtirazlar ve Şikayetler

İtiraz ve şikayet vakaları, derginin Yayın Kurulu tarafından COPE yönergeleri kapsamında ele alınır. İtirazlar, makalenin bilimsel içeriğine dayanmalıdır. İtiraz ve şikayete ilişkin nihai karar Baş Editör tarafından verilir. Dahili olarak çözülemeyen vakaları çözmek için bir Ombudsman veya Etik Editör atanır. Yazarlar, itiraz ve şikayetleri ile ilgili olarak acmj@medihealthacademy.com adresinden baş editör ile iletişime geçmelidir.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]

-  Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.

Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamaktadır.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/3449/page/10809/update 

Dergi Dizin ve Platformları

TR Dizin ULAKBİM, Google Scholar, Crossref, Worldcat (OCLC), DRJI, EuroPub, OpenAIRE, Turkiye Citation Index, Turk Medline, ROAD, ICI World of Journal's, Index Copernicus, ASOS Index, General Impact Factor, Scilit.