Amaç: Bu çalışmada, İstanbul ve çevresinde bulunan çeşitli market, şarküteri ve semt pazarlarından toplanan 70 adet peynir, 70 adet yufka ve 10 adet çiğ süt olmak üzere toplam 150 gıda örneği Staphylococcus aureus (S. aureus) yönünden inceledikten sonra izole edilen S. aureus suşlarının antibiyotik duyarlılıklarını araştırılması amaçlandı.
Yöntem: Laboratuvara getirilen gıda örneklerinden kültürel yöntemlerini kullanarak S. aureus suşları izole edildi. S. aureus olarak tanımlanan suşların disk diffüzyon yöntemiyle her biri için 21 farklı antibiyotik diski kullanarak duyarlılıkları belirlendi.
Bulgular: Çalışmada analiz edilen 150 gıda örneğinden 10 (%6,66) adedi peynirden, 7 (%4,66) adedi yufkadan ve 2 (%1,33) adedi çiğ sütten olmak üzere 19 (%12,66) S. aureus suşu izole edildi. İzole edilen 19 S. aureus suşundan 3 (%15,78) tanesi birçok antibiyotiğe (Metisilin, Penisilin, Oksasilin, Ampisilin, Ampisilin Sulbaktam) dirençli olduğunu belirlendi.
Sonuç: Antibiyotik dirençli S. aureus suşları direkt temas yoluyla bulaşabileceği gibi hayvansal kökenli gıdaların tüketimi yoluyla da bulaşabilmektedir. Ülkemizde gerek tıp ve gerek veteriner hekimlik alanında antimikrobiyal direnç sorunu üzerinde entegre sörveyans sistemleri oluşturulmalı ve antimikrobiyal direnç olgusunun kontrolü için gerekli stratejiler geliştirilip uygulamaya konmalıdır.
Yok
Yok
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tıbbi Mikrobiyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2022 |
Gönderilme Tarihi | 25 Temmuz 2022 |
Kabul Tarihi | 13 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 3 |
"Acta Medica Nicomedia" Tıp dergisinde https://dergipark.org.tr/tr/pub/actamednicomedia adresinden yayımlanan makaleler açık erişime sahip olup Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY SA 4.0) ile lisanslanmıştır.