Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kahramanmaraş’taki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Kuluçkahanelerinin Yapısal, Biyolojik ve Teknik Yönlerden Araştırılması

Yıl 2019, , 68 - 79, 01.03.2019
https://doi.org/10.22392/egirdir.441033

Öz

Bu çalışmada, Kahramanmaraş’taki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahaneleri
yapısal, biyolojik ve teknik yönlerden araştırılmıştır. Mevcut işletmelerin 4’ünün
küçük (˂2 milyon adet yavru balık/yıl), 5’inin orta (2-10 milyon adet yavru
balık/yıl) ve 1’inin ise büyük (>10 milyon adet yavru balık/yıl) kapasiteli
olduğu belirlenmiştir. Bu işletmelerin ticari yapısı %60 şahıs-aile şirketi ve
%40 şirket-ortaklık şeklindedir. Şahıs-Aile işletmelerinin toplam kapasite
içindeki payı %21,43 (19.360.000 adet yavru balık/yıl)’dir. İşletme yapısı
Şirket-Ortaklık olanların toplam kapasite içindeki payı %78,57 (71.000.000 adet
yavru balık/yıl)’dir. İşletmeler kapasite kullanım oranlarına göre
incelendiğinde; en düşük oranın büyük ölçekli işletmelerde (%60), en yüksek
oranın ise orta ölçekli işletmelerde (%96,88) olduğu görülmüştür. Kahramanmaraş
genelinde bu oran %73,98’dir. Bu
işletmelerde toplam olarak 89 kişi çalışmaktadır. Personelin büyük çoğunluğunu (%94,38)
erkekler oluştururken, kadınların oranı sadece %5,62’dir. Mevcut personelin
%6,74’ü mühendis, %76,40’ı işçi ve %16,86’sı ise aile bireylerinden
oluşmaktadır. Personelin yaş dağılımı 17-75 arasında değişmektedir. Bu
personelin en yüksek oranını %44,94 ile 20-29 yaş arasında olanlar
oluşturmaktadır. Kapasitelerine göre küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde ortalama işgücü sırasıyla; 3,31, 5,90
ve 21,75 adam-yıl olarak hesaplandı. İl genelinde ise işletme başına düşen
ortalama işgücü 6,45 adam-yıldır. Küçük ölçekli işletmelerin %25’i mevsim dışı
yumurta üretimi yapmaktadır. Orta ve büyük ölçekli işletmelerde bu oran
sırasıyla; %80 ve %100’dür. Mevcut işletmelerin yapısal, biyolojik ve
teknik özelliklerindeki farklılıklar bunların kapasite kullanım oranını ve
üretim verimliliğini doğrudan etkilemektedir.

Kaynakça

  • Açıl, F., & Demirci, R. (1984). Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 880, Ders Kitabı No: 245, Ankara.
  • Adıgüzel, F., & Akay, M. (2005). Tokat ilinde gökkuşağı alabalık işletmelerinin ekonomik analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 31-40.
  • Anonim (2017). Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 2017 Verileri. Kahramanmaraş.
  • Aydın, O., & Sayılı, M. (2009). Samsun ilinde alabalık işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. Gaziosmanpaşa Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 97-107.
  • Aydoğdu, S. (2015). Elazığ yöresinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliği yapan farklı kapasitedeki işletmelerin yapısal, teknolojik, verimlilik ve çalışmalarının sosyo-ekonomik analizleri. Doktora Tezi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı, Elazığ.
  • Bayraktar, F. (2004). Kahramanmaraş İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Araştırma Müdürlüğü, Ankara.
  • Bromage, N., Jones, J., Randall, C., Thrush, M., Davies, B., Springate, J., Duston, J., & Barker, G. (1992). Broodstock management, fecundity, egg quality and timing of egg production in the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 100, 141-166.
  • Doğan, K., & Yıldız, M. (2008). Marmara Bölgesi gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinde çalışanların sosyo-ekonomik analizi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23, 17-27.
  • Emre, Y., Diler, İ., Sevgili, H., Oskay, D. A., & Sayı, C. (2007). Akdeniz Bölgesi’ndeki alabalık işletmelerinin yapısal özelliklerinin incelenmesi (2000-2003). Türk Sucul Yaşam Dergisi, Ulusal Su Günleri Sempozyumu (16-18 Mayıs 2007, Antalya) Özel Sayısı, 3-5(5-8), 476-489.
  • Emre, Y., Sayın, C., Kiştin, F., Emre, N., & Karaman, S. (2011). Alabalık (Oncorhynchus mykiss) kafes yetiştiriciliğinin mevcut durumuna yönelik bazı değerlendirmeler. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (BİBAD), 4(1), 119-127.
  • Gümüş, E., Şahin, N. M., İkiz, R., & Yılmaz, S. (2013). Antalya ilindeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinde çalışanların sosyo-ekonomik yapılarının incelenmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 30(4), 161-166.
  • Karabulut, M. (2016). Malatya'daki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahanelerinin yapısal ve biyolojik yönden incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Karataş, M., Sayılı, M., & Koç, B. (2008). Sivas ili gökkuşağı alabalığı işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (BİBAD), 1(2), 55-61.
  • Kocaman, E.M. Aydın, A., & Ayık, Ö. (2002). Erzurum’da faaliyet gösteren alabalık işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. Journal of Fisheries & AquaticSciences, 19(3-4), 319-327.
  • Kocaman, E. (2011). Gümüşhane ilinde gökkuşağı alabalık işletmelerinin ekonomik analizi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Koç, B. (2007). Sivas ili alabalık işletmelerinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, Tokat.
  • Rad, F., & Köksal, G. (2001). Türkiye’deki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinin yapısal ve biyo-teknik analizi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25, 567-575.
  • Üstündağ, E., Aksungur, M., Dal, A., & Yılmaz C. (2000). Karadeniz Bölgesi’nde su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizi ve verimliliğinin belirlenmesi. Proje Sonuç Raporu, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Trabzon.
  • Yeşilayer, N., & Gören, H. M. (2013). Tokat’ta alabalık yetiştiriciliği yapan karasal işletmelerin yapısal ve biyo-teknik analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1), 41-51.
  • Yıldız, M., & Şener, E. (2003). Karadeniz Bölgesi’ndeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve deniz levreği (Dicentrarchus labrax) yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizi ve biyo-teknolojik özellikleri. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(2), 241-252.
  • Yıldız, M., Doğan, K., & Şener, E. (2008). Marmara Bölgesi gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss) işletmelerin yapısal, teknolojik ve verimlilik analizleri. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23, 1-16.
  • Yüksel, O. (2010). Burdur ili gökkuşağı alabalığı işletmelerinin yetiştiricilik ve yapısal durumlarının survey çalışması ile araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Isparta.

Investigation of the Structural, Biological and Technical Aspects of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Hatcheries in Kahramanmaras Province, Turkey

Yıl 2019, , 68 - 79, 01.03.2019
https://doi.org/10.22392/egirdir.441033

Öz

In this study, the structural, biological and technical
aspects of rainbow trout (Oncorhynchus
mykiss
) hatcheries in Kahramanmaras Province, Turkey was investigated.
According to the results; 4 of the existing enterprises were small (˂2 million
fry fish/year), 5 were medium (2-10 million fry fish/year) and 1 was large
(>10 million fry fish/year) sized. The commercial structure of these
companies was 60% person-family business and 40% company-partnership. The share
of person-family enterprises within the total capacity was 21.43% (19,360,000
fry fish/year). The average share of company-partnership enterprises in the
total capacity was determined as 78.57% (71,000,000 fry fish/year). When the
enterprises were examined according to the capacity usage rates, it was seen
that the lowest usage rate was in the large-sized enterprises (60%) and the
highest rate was in the medium-sized enterprises (96.88%). In Kahramanmaras, it
was determined that the average capacity usage rate was 73.98%. A total of 89
people has been working in this enterprises. While the vast majority (94.38%)
of these personnel were males, the proportion of females was only 5.62%. Of the
existing personnel, 6.74% are engineers, 76.40% are workers and 16.86% are family
members.The age distribution of the personnel varies between 17-75 years old.
The highest proportion of this personnel was composed of those between the ages
of 20-29 with 44.94%. According to the capacities, the average labor force in
small, medium and large-sized enterprises was as follows; 3.31, 5.90 and 21.75
man-years. In the province, the average workforce per company was 6.45
man-years. The 25% of small-sized enterprises produce out-of-season egg. This
ratio was 80% and 100% for the medium and large-scale enterprises,
respectively. Differences in the structural, biological and technical
characteristics of existing enterprises directly affect their capacity usage
rate and production efficiency.

Kaynakça

  • Açıl, F., & Demirci, R. (1984). Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 880, Ders Kitabı No: 245, Ankara.
  • Adıgüzel, F., & Akay, M. (2005). Tokat ilinde gökkuşağı alabalık işletmelerinin ekonomik analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 31-40.
  • Anonim (2017). Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 2017 Verileri. Kahramanmaraş.
  • Aydın, O., & Sayılı, M. (2009). Samsun ilinde alabalık işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. Gaziosmanpaşa Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 97-107.
  • Aydoğdu, S. (2015). Elazığ yöresinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliği yapan farklı kapasitedeki işletmelerin yapısal, teknolojik, verimlilik ve çalışmalarının sosyo-ekonomik analizleri. Doktora Tezi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı, Elazığ.
  • Bayraktar, F. (2004). Kahramanmaraş İli Uygun Yatırım Alanları Araştırması. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Araştırma Müdürlüğü, Ankara.
  • Bromage, N., Jones, J., Randall, C., Thrush, M., Davies, B., Springate, J., Duston, J., & Barker, G. (1992). Broodstock management, fecundity, egg quality and timing of egg production in the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture, 100, 141-166.
  • Doğan, K., & Yıldız, M. (2008). Marmara Bölgesi gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinde çalışanların sosyo-ekonomik analizi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23, 17-27.
  • Emre, Y., Diler, İ., Sevgili, H., Oskay, D. A., & Sayı, C. (2007). Akdeniz Bölgesi’ndeki alabalık işletmelerinin yapısal özelliklerinin incelenmesi (2000-2003). Türk Sucul Yaşam Dergisi, Ulusal Su Günleri Sempozyumu (16-18 Mayıs 2007, Antalya) Özel Sayısı, 3-5(5-8), 476-489.
  • Emre, Y., Sayın, C., Kiştin, F., Emre, N., & Karaman, S. (2011). Alabalık (Oncorhynchus mykiss) kafes yetiştiriciliğinin mevcut durumuna yönelik bazı değerlendirmeler. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (BİBAD), 4(1), 119-127.
  • Gümüş, E., Şahin, N. M., İkiz, R., & Yılmaz, S. (2013). Antalya ilindeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinde çalışanların sosyo-ekonomik yapılarının incelenmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 30(4), 161-166.
  • Karabulut, M. (2016). Malatya'daki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) kuluçkahanelerinin yapısal ve biyolojik yönden incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Karataş, M., Sayılı, M., & Koç, B. (2008). Sivas ili gökkuşağı alabalığı işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi (BİBAD), 1(2), 55-61.
  • Kocaman, E.M. Aydın, A., & Ayık, Ö. (2002). Erzurum’da faaliyet gösteren alabalık işletmelerinin yapısal ve ekonomik analizi. Journal of Fisheries & AquaticSciences, 19(3-4), 319-327.
  • Kocaman, E. (2011). Gümüşhane ilinde gökkuşağı alabalık işletmelerinin ekonomik analizi. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Koç, B. (2007). Sivas ili alabalık işletmelerinin durumu, sorunları ve çözüm önerileri. Yüksek Lisans Tezi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, Tokat.
  • Rad, F., & Köksal, G. (2001). Türkiye’deki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinin yapısal ve biyo-teknik analizi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25, 567-575.
  • Üstündağ, E., Aksungur, M., Dal, A., & Yılmaz C. (2000). Karadeniz Bölgesi’nde su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizi ve verimliliğinin belirlenmesi. Proje Sonuç Raporu, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Trabzon.
  • Yeşilayer, N., & Gören, H. M. (2013). Tokat’ta alabalık yetiştiriciliği yapan karasal işletmelerin yapısal ve biyo-teknik analizi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1), 41-51.
  • Yıldız, M., & Şener, E. (2003). Karadeniz Bölgesi’ndeki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ve deniz levreği (Dicentrarchus labrax) yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal analizi ve biyo-teknolojik özellikleri. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(2), 241-252.
  • Yıldız, M., Doğan, K., & Şener, E. (2008). Marmara Bölgesi gökkuşağı alabalığı (Oncorhyncus mykiss) işletmelerin yapısal, teknolojik ve verimlilik analizleri. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23, 1-16.
  • Yüksel, O. (2010). Burdur ili gökkuşağı alabalığı işletmelerinin yetiştiricilik ve yapısal durumlarının survey çalışması ile araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Isparta.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ebru Güneş Bu kişi benim

Kenan Köprücü

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Güneş, E., & Köprücü, K. (2019). Kahramanmaraş’taki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Kuluçkahanelerinin Yapısal, Biyolojik ve Teknik Yönlerden Araştırılması. Acta Aquatica Turcica, 15(1), 68-79. https://doi.org/10.22392/egirdir.441033