Çevreyi algılama sistemi
(QS) yönetimindeki AHL molekülleriyle klinik Yersinia ruckeri suşları aynı anda etki göstererek virülens faktörleriyle
balıklarda enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Araştırmada gram negatif bakteriyel balık patojeni
olan Y. ruckeri (12 suş) izolatları
kullanılmıştır. Acyl yan zincirinde 4-8
karbona sahip N-butanoyl-L-homoserin lakton (BHL)
ve Acyl yan zincirinde 6-12 karbona sahip
N-(3-okzododekanoyl)-L-homoserin lakton (OdDHL) sinyal moleküllerinin
üretimi, Chromobacterium violaceum CV026 ve Agrobacterium tumafeciens
NT1 mikrobiyolojik monitör sistemleriyle (biyosensör suşlarıyla) test edilmiştir. Pozitif kontrol olarak Pseudomonas
aeruginosa PAO1 suşu kullanılmıştır. Sonuçta Y. ruckeri suşlarının, C. violaceum CV026 suşu kullanılarak
yapılan testlerde BHL sinyal molekülünü,
A. tumafeciens NT1 kullanılarak yapılan testlerde de OdDHL sinyal molekülünü ürettiği tespit edilmiştir.
Üretmiş oldukları bu sinyal molekülleri
aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmakta ve
istedikleri çoğunluğa ulaştıkları anda balık için kritik gen ekspresyonlarını tetikleyerek virülens faktörlerini
üretmektedirler. Y. ruckeri suşlarının
azda olsa elastazı ürettiği tespit edilirken, ramnolipid, proteaz, amilaz ve hemoliz
aktiviteleri gibi virülens faktörlerini üretmediği tespit edilmiştir.
Yersinia ruckeri Çevreyi Algılama Sistemi Virülens Faktörleri Elastaz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 15 Sayı: 3 |