Aquaculture has become a rapidly growing sector due to its current potential around the world, the benefits it offers, and its contribution to meeting global food needs, employment, and local economies. Turkey has become one of the countries where aquaculture production and exports based on it have increased significantly. Rainbow trout farming is the leading and driving force in this sector. The limitation of natural resources and pollution and deterioration in the ecological balance, resulting from their use, have made it necessary to establish a rule and order, certification, and inspection of aquaculture activities due to market and consumer demands. GLOBALGAP-AQUA and the Aquaculture Management Council (ASC), which carries out certification and control of aquaculture on a global level, are also active in Turkey. This study especially focused on environmental and water quality management was carried out in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) farms with GLOBALGAP-AQUA and ASC certification in the Southwest Anatolia Region. The benefits, successes, and problems of certification applications have been tried to be determined. For this purpose, on-site observations and examinations were made in the selected enterprises, face-to-face surveys were made with the relevant personnel of the facilities, the versions of the certifications were examined, and evaluations were made. According to the surveys, success in certifications is to obtain "traceable and sustainable" products (31.1%), increase the production amount, increase the facility and product quality, and provide marketing advantages. As the benefits of certifications were listed to provide and enhance export, employment, and foreign currency input to the country (17.8%), increasing efficiency of environment and water quality management, and worker’s health and welfare. The main shortcomings of certifications were highlighted as "the high cost of water quality analysis (41.03%), bureaucratic obstacles, pollution from production, the inadequacy of facility inspection, lack of certification training for technical staff, insufficient cooperation between research institutions and facilities.
Aquaculture ASC (Aquaculture Stewardship Council) GLOBALGAP-AQUA Water Quality and Environmental Management Rainbow Trout
Su ürünleri yetiştiriciliği tüm dünyada mevcut potansiyeli, sağladığı avantajlar, dünya gıda ihtiyacına, istihdam ve yerel ekonomilere katkısı nedeniyle üretimi hızla yükselen bir sektör haline gelmiştir. Türkiye de su ürünleri yetiştiriciliğinin ve buna dayalı ihracatın belirgin düzeylerde arttığı ülkeler arasına girmiştir. Gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği bu sektörün lideri ve itici gücü durumundadır. Başta doğal kaynakların sınırlılığı ve kullanımları sonunda ortaya çıkan kirlenme ve ekolojik dengede bozulmalar, pazar ve tüketici istekleri yetiştiricilik faaliyetlerinin bir kurala ve düzene oturtulmasını, sertifikasyon ve denetimi zorunlu kılmıştır. Küresel ölçekte su ürünleri yetiştiriciliği konusunda sertifikasyon ve kontrol yapan GLOBALGAP-AQUA ve Akuakültür Yönetim Konseyi (ASC) Türkiye’de de faaliyet göstermektedir. Bu çalışma Güney Batı Anadolu Bölgesinde GLOBALGAP-AQUA ve ASC sertifikasyonuna sahip gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) işletmelerinde yapılmış, özellikle çevre ve su kalitesi yönetimi üzerinde durulmuştur. Sertifikasyon uygulamalarının faydaları, başarıları ve sorunları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla seçilen işletmelerde yerinde gözlem ve incelemeler yapılmış, tesislerin ilgili personeli ile yüz yüze anketler yapılmış, sertifikasyonların versiyonları incelenmiş, değerlendirmeler yapılmıştır. Anketlere göre sertifikasyonlarda başarılar ‘’izlenebilir ve sürdürülebilir’’ ürün elde etmek (%31,1), üretim miktarını arttırmak, tesis ve ürün kalitesini yükseltmek, pazarlama avantajları sağlamaktır. Sertifikasyonların faydaları olarak, ülkeye ihracat, istihdam ve döviz girdisi sağlamak (%17,8), çevre ve su kalitesi yönetiminin etkinliğini, işçi sağlığı ve refahını arttırmak sıralanmıştır. Sertifikasyonlarda en önemli yetersizlikler olarak “su kalitesi analiz maliyetlerinin yüksekliği (%41,03), bürokratik engellemeler, üretimle oluşan kirlilik, tesis denetiminin yetersizliği, teknik elamanların sertifikasyon eğitimi eksiklikleri, eğitim ve araştırma kuruluşları ile tesisler arasında işbirliği yetersizliği vurgulanmıştır.
Akuakültür ASC (Aquaculture Stewardship Council) GLOBALGAP-AQUA Su Kalitesi ve Çevre Yönetimi Gökkuşağı Alabalığı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji , Çevre Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Mayıs 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 19 Sayı: 2 |