Training is accepted as a vital factor for businesses and employees. While the knowledge and skill of an employee makes the employee stronger, it also puts a organization ahead of its competitors. The trainings provided in the business include the activities of determining the employees to receive training, determining the knowledge and skills required by the employees, bringing them within a program and evaluating the program success. Training activities are discussed in the literature under two headings as in-service training and out-of-service training. The topic of education is also an essential matter in the service sector because of the ever-growing sector and changing costumer demands. The aim of this study is to determine the perceptions of the personnel working in the service sector regarding in-service training. The case study design, one of the qualitative research methods, is employed in the study. Within the scope, Trabzon Doubletree By Hilton hotel employees are considered as a sample group and the data are obtained through interview method. The data obtained is analyzed using the MaxQda 2020 qualitative analysis program. The result of the study is evaluated in the light of some labels involving the planning and implementation of in service training, the performance of the educator, the skills gained by the training, the demands on the subject of training, and the suggestions of the staff regarding the training. The timing of the trainings, the interaction levels of the trainers, the fact that the trainers are not from outside the department or organization, the unsystematic and irregular trainings are the main issues of dissatisfaction of the employees.
Hotel establishments In-service training Attitude towards training
Eğitim işletmeler ve çalışanlar için hayati bir öneme sahiptir. Sahip olduğu bilgi ve beceri bir çalışanı güçlü kılarken bir işletmeyi de diğer işletmelerin önüne geçirmektedir. İşletmede verilen eğitimler, eğitim alacak çalışanların belirlenmesi, çalışanların ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilerin belirlenmesi, bunların bir program dahilinde çalışanlara kazandırılması ve program başarısının değerlendirilmesi faaliyetlerini içermektedir. Eğitim faaliyetleri literatürde hizmet içi eğitim ve hizmet dışı eğitim şeklinde 2 başlık altında ele alınmaktadır. Eğitim konusu, sürekli gelişen sektör ve değişen müşteri talepleri sebebiyle hizmet sektörü için de oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı hizmet sektöründe çalışan personelin hizmet içi eğitime ilişkin algılamalarının belirlenmesidir. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden vaka çalışması desenine göre tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında Trabzon Doubletree By Hilton oteli personeli örneklem grup olarak belirlenmiş ve veriler mülakat yöntemiyle elde edilmiştir. Elde edilen veriler MaxQda 2020 nitel analiz programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları; hizmet içi eğitimin planlanması ve uygulanması, eğitimcinin performansı, eğitimin kazandırdığı beceriler, eğitim konusuna ilişkin talepler ve personelin eğitimle ilgili önerileri başlıkları altında değerlendirilmiştir. Eğitimin zamanlaması, eğitimcilerin etkileşim düzeyleri, eğitimcilerin departman ya da kurum dışından olmayışı, eğitimlerin sistemli ve düzenli verilmemesi, çalışanların temel memnuniyetsizlik konularını oluşturmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tüm Bölümler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 13 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
ACUSBD, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) ile lisanslanmıştır.