Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

An Evaluation on the “Necessity of Art”

Yıl 2024, , 611 - 619, 31.12.2024
https://doi.org/10.31679/adamakademi.1498731

Öz

John Berger's book titled "The Necessity of Art", titled "A Philosopher and Death" and starting with a preface discussing Fıscher's past, philosophy of life and struggle along with his last day in life, includes: The Task of Art, The Beginning of Art, Art and Capitalism, Essence. and Form, Loss and Finding of Reality, takes a photograph of the stages of existence and development of world art through Fischer's eyes.
Fischer, who associates art with production and economic activities since the first man in his book with the understanding of Marxism, clarifies in the book with the examples he gives from history that the adventure of art, which started with magic, followed a line of development by turning into religion and science. Emphasizing that the function of art is vital for humans, the author argues that through art, humans can know the world, gain the strength to fight against difficulties, change the world, and dream of the future.
In this way, the reader is shown why art is necessary for humans and how the world changes through art. In addition, it is clearly emphasized in the work that art will exist as long as humans do not disappear. In the light of these evaluations, the book can be described as a very useful and stimulating resource for researchers who deal with art or work in the field of art at undergraduate and academic levels.

Kaynakça

  • Fıscher, E. (2015). Sanatın gerekliliği. (Çev. C. Çapan). Sözcükler Yayınları. İstanbul.

“Sanatın Gerekliliği” Üzerine Bir Değerlendirme

Yıl 2024, , 611 - 619, 31.12.2024
https://doi.org/10.31679/adamakademi.1498731

Öz

John Berger’in “Bir Filozof ve Ölüm” başlığı taşıyan ve Fıscher’in hayattaki son günüyle birlikte onun geçmişi, yaşam felsefesi ve mücadelesinin ele alındığı bir önsözle başlayan “Sanatın Gerekliliği” adlı kitap, Sanatın Görevi, Sanatın Başlangıcı, Sanat ve Kapitalizm, Öz ve Biçim, Gerçekliğin Yitirilmesi ve Bulunması başlıklarıyla dünya sanatının varoluş ve gelişim aşamalarının Fıscher’in gözünden bir fotoğrafını çeker.
Marksizm anlayışıyla kitabında sanatı, ilk insandan bu yana üretimle ve ekonomik faaliyetlerle ilişkilendiren Fıscher, sanatın büyü ile başlayan serüveninin din ve bilime dönüşerek bir gelişim çizgisi izlediğini tarihten verdiği örneklerle kitapta belirginleştirmiştir. İnsan için sanatın işlevinin hayati olduğunu vurgulayan yazar, insanın sanat yoluyla dünyayı tanıyabildiğini, zorluklara karşı mücadele gücü kazanabildiğini, dünyayı değiştirebildiğini, gelecek hayalleri kurabildiğini savunur.
Bu yolla sanatın insan için niçin gerekli olduğu ve dünyanın sanat marifetiyle nasıl değiştiği okura gösterilmiştir. Ayrıca insan yok olmadıkça sanatın da var olacağı net bir şekilde eserde vurgulanmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında kitap, sanatla uğraşan veya sanat alanlarında lisans düzeyinde ve akademik düzeyde çalışma yapan araştırmacılar için çok yararlı ve ufuk açıcı bir kaynak olarak nitelendirilebilir.

Kaynakça

  • Fıscher, E. (2015). Sanatın gerekliliği. (Çev. C. Çapan). Sözcükler Yayınları. İstanbul.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Edebiyat Sosyolojisi
Bölüm Kitap Tanıtımlar
Yazarlar

Ertan Yıldırım 0000-0001-8893-3136

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 10 Haziran 2024
Kabul Tarihi 16 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Yıldırım, E. (2024). “Sanatın Gerekliliği” Üzerine Bir Değerlendirme. Adam Academy Journal of Social Sciences, 14(2), 611-619. https://doi.org/10.31679/adamakademi.1498731

images?q=tbn:ANd9GcTN-vWKCuoNo-WpljX6S59qN7Q5NGFxOd_U8Y5MPhMyM_LaIhk-tg

ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.

ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.