Araştırma Makalesi

“DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN “ÖTEKİ” ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ

Cilt: 9 Sayı: 2 31 Aralık 2019
PDF İndir
TR EN

“DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN “ÖTEKİ” ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ

Öz

Literatürde toplumsal ve siyasal düzeni temelden değiştirmeyi hedefleyen, “köktencilik” anlamına gelen radikalizm, bu çalışmada kültürel tekelcilik ya da tekçilik olarak kavramlaştırılmış ve etnosentrik bir söylem ve davranış kodu olarak değerlendirilmiştir. Tekelcilik, “dinci” ya da “sekülerist” olabilir. İkisinde de radikal bir düşünce veya grup, hakikati yalnızca kendisinin temsil ettiği, kendi düşüncesinin iyi, doğru ve istikamet üzere olduğu kanaatindeyken; ötekilerinin kötü, yanlış ve heretik olduğu iddiasındadır. Dinci veya sekülerist radikalizm; kendi felsefesine uygun olarak seçtiği birtakım değerleri kutsayıp dogmalaştırarak “biz-ötekiler”, “iyi-kötü”, “mü’min-kafir”, “ilerici-gerici” düalizmi oluşturur.

Radikalizmde, kendini mutlak doğrunun temsilcisi olarak görme sonucu ortaya çıkan düalizm, “sekülerist” veya “dinci” cemaatlerde net biçimde görülür. Gülen Hareketinin inanç sistemi çerçevesindeki cemaat, bu çalışmada kastedilen radikalizmin Türkiye’deki en çarpıcı örneklerindendir. Bu çalışmada Gülenist hareketin “dinci” tekelleşmesini sağlayan teolojik felsefe, zihniyet dünyası ve hareket tarzı analiz edilmiştir. Gülen Hareketi üzerinden, dinci radikalizm; tektipleştirici ve dogmatik yönleriyle incelenmiştir. Hareketin kendi “öz”ü üzerinden kendi dışındaki düşünce ve akımları nasıl “ötekileştirip” tekelci bir radikalizm üretebildiğinin arka plan unsurları açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acar, Ç. (2016). Fetullahçı Terör Örgütü. Profil Yayıncılık. İstanbul.
  2. Altıntaş, R. (2005). Din ve Sekülerleşme. Pınar Yayınları. İstanbul.
  3. Arpacı, I. (2017). Dini Radikalizmin Nedenlerini Tersinden Sorgulamak: Milli Görüş Neden Radikalleşmedi?. Turkish Studies International Academic Journal, 12(8), 11-28.
  4. Bauman, Z. (2017). Cemaatler: Güvenli Olmayan Bir Dünyada Güvenlik Arayışı. Çev. N. Soysal. Say Yayınları. İstanbul.
  5. Bora, T. (2017). Cereyanlar: Türkiye’de Siyasi İdeolojiler. İletişim Yayınları. İstanbul.
  6. Bulaç, A. (2007). Din-Kent ve Cemaat: Fethullah Gülen Örneği. Ufuk Kitap. İstanbul.
  7. Cevizci, A. (1999). Felsefe Sözlüğü. Paradigma. Ankara..
  8. Çayır, K. (2016). Türkiye’de Ulusal Kimliği Yeniden Tanımlama Yolunda Özcülük, Çokkültürlülük ve Kültürlerarası Eğitim. Eğitim-Bilim-Toplum, 14(55), 77-101.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2019

Kabul Tarihi

24 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çaylak, A., & Kaymal, C. (2019). “DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN “ÖTEKİ” ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ. Adam Academy Journal of Social Sciences, 9(2), 329-326. https://doi.org/10.31679/adamakademi.638677
AMA
1.Çaylak A, Kaymal C. “DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN “ÖTEKİ” ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ. ADAM AKADEMİ. 2019;9(2):329-326. doi:10.31679/adamakademi.638677
Chicago
Çaylak, Adem, ve Cansu Kaymal. 2019. ““DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN ‘ÖTEKİ’ ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ”. Adam Academy Journal of Social Sciences 9 (2): 329-26. https://doi.org/10.31679/adamakademi.638677.
EndNote
Çaylak A, Kaymal C (01 Aralık 2019) “DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN “ÖTEKİ” ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ. Adam Academy Journal of Social Sciences 9 2 329–326.
IEEE
[1]A. Çaylak ve C. Kaymal, ““DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN ‘ÖTEKİ’ ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ”, ADAM AKADEMİ, c. 9, sy 2, ss. 329–326, Ara. 2019, doi: 10.31679/adamakademi.638677.
ISNAD
Çaylak, Adem - Kaymal, Cansu. ““DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN ‘ÖTEKİ’ ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ”. Adam Academy Journal of Social Sciences 9/2 (01 Aralık 2019): 329-326. https://doi.org/10.31679/adamakademi.638677.
JAMA
1.Çaylak A, Kaymal C. “DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN “ÖTEKİ” ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ. ADAM AKADEMİ. 2019;9:329–326.
MLA
Çaylak, Adem, ve Cansu Kaymal. ““DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN ‘ÖTEKİ’ ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ”. Adam Academy Journal of Social Sciences, c. 9, sy 2, Aralık 2019, ss. 329-6, doi:10.31679/adamakademi.638677.
Vancouver
1.Adem Çaylak, Cansu Kaymal. “DİNCİ” TEKELCİLİK OLARAK RADİKALİZM: GÜLENİST HAREKETİN “ÖTEKİ” ALGISI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL ANALİZİ. ADAM AKADEMİ. 01 Aralık 2019;9(2):329-6. doi:10.31679/adamakademi.638677

Cited By

images?q=tbn:ANd9GcTN-vWKCuoNo-WpljX6S59qN7Q5NGFxOd_U8Y5MPhMyM_LaIhk-tg

ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.

ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.