Bu çalışmanın amacı, 11 İslami ve 11 İslami Olmayan gelişmekte olan ülkeler için Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC) hipotezini dikkate alarak karbon emisyonları, enerji tüketimi, ekonomik büyüme, ticarete açıklık ve kentleşme arasındaki ilişkiyi karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaçla, MG, AMG ve CCEMG yöntemleri kullanılarak her iki ülke grubu için değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki araştırılmıştır. Sonuçlar, enerji tüketiminin CO2 üzerindeki etkisinin hem ülkeye özel hem de panel sonuçlarında anlamlı ve pozitif olduğunu göstermektedir. İslami olmayan gelişmekte olan ülkelerde, panel sonuçları için kentleşme ile CO2 arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki varken, İslami gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ülkeye özgü ve panel sonuçları için kentleşmenin CO2 üzerindeki etkisi anlamlı ve negatiftir. Ticari açıklığın CO2 üzerindeki etkisi, İslami ve İslami olmayan gelişmekte olan ülkelerde çoğunda anlamlı ve negatiftir.
İslam ülkeleri EKC hipotezi Gelişmekte Olan Ülkeler Ticari Açıklık Kentleşme
The purpose of this study is to empirically investigate the relationships between CO2 emissions, energy consumption, economic growth, trade openness, and urbanization within the framework of the Environmental Kuznets Curve (EKC) hypothesis for 11 Islamic and 11 non-Islamic Emerging Economies in the period of 1990-2018. For this purpose, the long-term relationship between variables are investigated for both country groups using MG, AMG, and CCEMG estimators. The results show that the effect of energy consumption on CO2 is significantly positive in both country specific and panel results. In non-Islamic emerging economies, there is significantly positive relationship between urbanization and CO2 for most country specific and panel results whereas the effect of urbanization on CO2 is significantly negative for most country specific and panel results in Islamic emerging economies. The effect of trade openness on CO2 is significantly negative in most Islamic and non-Islamic emerging economies. In panel results, the effect of trade openness on CO2 is significantly negative in non-Islamic emerging economies while it is insignificantly negative in Islamic emerging economies. The country specific results within the framework of the EKC hypothesis show that the EKC hypothesis is valid for Malaysia and Kuwait in Islamic emerging economies as well as Argentina, China, and Thailand in non-Islamic emerging economies for all models. The panel results represent that the EKC hypothesis is not valid for Islamic emerging economies in all models while valid for non-Islamic emerging economies in MG and AMG models.
Islamic countries EKC hypothesis Emerging markets Trade openness Urbanization
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.
ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.