BibTex RIS Kaynak Göster

Çekim Modeli Bulguları Işığında Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı İle İlişkileri ve Ticari Potansiyeli

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 2, - , 01.12.2013

Öz

Bu çalışmada çekim modeli kullanılarak 2000-2010 yılları arasında, İslam İşbirliği Teşkilatı genelinde ülkeler arasındaki ticaret akımlarını etkileyen çeşitli ekonomik, coğrafi, kültürel ve kurumsal faktörler panel veri yöntemi aracılığıyla ele alınmıştır. Çalışmada aynı şekilde çekim modeli kullanılarak, Türkiye özelinde İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerle olan ikili ticaretimizde çeşitli ekonomik, coğrafi, kültürel ve kurumsal faktörlerin etkileri incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, 2010 verilerine göre ülkemizin İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 55 ülke ile olan mevcut ticareti ile panel veri yöntemine göre öngörülen ticareti arasındaki farkı ifade eden ticaret potansiyeli incelenmiş, ticaret potansiyelimizin altında ve üstünde yer alan ülkeler belirlenmiştir. Son olarak, model çerçevesinde ortaya çıkan ticaret potansiyelimiz de göz önünde bulundurularak İslam İşbirliği Teşkilatı genelinde ve Türkiye özelinde ticaretin geliştirilmesine yönelik bazı politika önerilerinde bulunulmuştur.  

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 2, - , 01.12.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Serhat Akgül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 6 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akgül, M. S. (2013). Çekim Modeli Bulguları Işığında Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı İle İlişkileri ve Ticari Potansiyeli. Adam Academy Journal of Social Sciences, 3(2).

images?q=tbn:ANd9GcTN-vWKCuoNo-WpljX6S59qN7Q5NGFxOd_U8Y5MPhMyM_LaIhk-tg

ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.

ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.