BibTex RIS Kaynak Göster

İslam’ın Bilimler Tarihindeki Yaratıcı Yerine Bir Bakış

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 01.12.2011

Öz

Bu çalışma, İslam dünyasının bilim ve teknolojide yapmış olduğu yaratıcı düşüncenin kaynağını ve yayılmasını ortaya koymayı amaçlamaktadır. İslam dünyasında üretilen Arapça, Farsça ve Türkçe eserlerin Avrupa’ya nasıl geçtiğini ve Avrupa’daki bilimsel gelişmeleri nasıl etkilediğini açıklamaktadır. Müslümanların Yunan bilimsel eserleri tercüme ederek geliştirdikleri yaratıcı düşünce, üç aşamada Avrupa’ya geçmiştir. Birincisi, 811’de İberik yarım adasının Müslümanlar tarafından alınmasıyla başlamıştır. İkincisi, 10.yüzyılda İtalya üzerinden Avrupa’ya yayılmasıyla gerçekleşmiştir. Üçüncüsü, özellikle 13.yüzyılda Tebriz, Erzurum, Trabzon üzerinden Bizans’ın başkenti İstanbul’a ve oradan da İtalya’ya ulaşarak gerçekleşmiştir. Yaratıcılık çağı, Avrupa’da 16. yüzyılın ortalarından itibaren yavaş adımlarla başlamış; 17. yüzyılda bilimde önderlik durumuna gelmiştir; İslam dünyasında ise jeopolitik nedenlerle duraklamıştır.

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 01.12.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fuat Sezgin

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 6 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sezgin, F. (2011). İslam’ın Bilimler Tarihindeki Yaratıcı Yerine Bir Bakış. Adam Academy Journal of Social Sciences, 1(2).

images?q=tbn:ANd9GcTN-vWKCuoNo-WpljX6S59qN7Q5NGFxOd_U8Y5MPhMyM_LaIhk-tg

ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.

ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.