BibTex RIS Kaynak Göster

Gelişen Avrupa Genişleyen Osmanlı’dan Günümüze Dünya Ekonomisinde Değişen Dengeler ve Yeni Merkez

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 06.02.2016

Öz

Politik ve ekonomik aktör olarak Osmanlılar’ın dünya ekonomisindeki rolü onbeşinci yüzyılın ortalarından itibaren artmaya başladı ve önemleri ondokuzuncu yüzyılın ortalarına kadar devam etti. Dünyanın önemli bir merkezi gücü olarak Osmanlı hükümeti kontrol edilen geniş coğrafyadaki ekonomik ve ticari faaliyetleri teşvik etti ve imparatorluk sınırları içinde kendi başına bir “dünya ekonomisi” oluşturmayı başardı. Hem bölgesel ve hem de uluslararası ticareti teşvik etmelerine rağmen istatistiksel olarak iç ticaret her zaman dış ticarete göre daha önemli olmuştur. Aynı dönemlerde Batı Avrupalı ticaret güçleri de dünya ekonomisi ve ticaretindeki faaliyetlerini arttırmışlardır. Bu süreçte Avrupa dünya ekonomisinin merkezi Akdeniz’den Atlantik’e kaydı. Son iki yüz yılda Atlantik dünya ekonomisinde merkezi bir rol oynamıştır. Ancak yirminci yüzyılın sonlarına doğru Atlantik’ten uzak dünyada yeni önemli ekonomik güçler ortaya çıkmaya başladı. Acaba dünya ekonomisinin merkezi mi değişiyor. Bu yazı Osmanlı’dan günümüze dünya ekonomik merkezi ve güçlerinin değişimindeki bazı dinamikleri tartışmayı amaçlamaktadır.

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, - , 06.02.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Bulut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Şubat 2016
Gönderilme Tarihi 6 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bulut, M. (2016). Gelişen Avrupa Genişleyen Osmanlı’dan Günümüze Dünya Ekonomisinde Değişen Dengeler ve Yeni Merkez. Adam Academy Journal of Social Sciences, 1(1).

images?q=tbn:ANd9GcTN-vWKCuoNo-WpljX6S59qN7Q5NGFxOd_U8Y5MPhMyM_LaIhk-tg

ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.

ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.