Türkiye ile Batı Balkan devletleri ve toplumları arasındaki ilişkiler büyük önem taşımaktadır. Bu yazı öncelikle tarihsel gelişimi esas alarak Batı Balkanların tarihi, kültürel, dini, siyasi, askeri ve ekonomik bağları göz önünde bulundurarak modern Türk devletiyle ilişkilerini inceliyor. İkinci olarak, Türk devletinin Batı Balkanlar bölgesine, devletlerine ve toplumlarına yönelik politikalarını analiz edilecektir. Makalenin üçüncü bölümünde, Türk siyasal geçmişinde ve bugünkü durumundan başlayarak devlet oluşumuna kadar yükselen sivil-askeri meselelere ve Türk askeri darbelerinin tarihi üzerine odaklanılacaktır. Dördüncü bölümde, 15 Temmuz’daki darbe girişimini ve Gülen hareketini darbe girişiminin en önemli faktörü olarak analiz edeceğim. Esasen beşinci bölümde, 15 Temmuz darbe girişimi ve Batı Balkanlar’daki yansımasını, vatandaş egemenliğini ve meşruiyetini genel olarak ortadan kaldıran politik ve evrensel bir olay olarak ele alacağım. Ayrıca Türkiye’nin Batı Balkan ülkeleriyle siyasi ilişkileri gözlemlenecek ve gelecek perspektifler tartışılacaktır.
There is a profound importance with regard to Turkey’s relationship and the Western Balkan states and their societies. This paper first analyses the Western Balkans from an historical developmental point of view and see its relationship ground towards the modern Turkish state having in mind their historical, cultural, religious, political, military and economical ties. Secondly it will be analysed the Turkish state policies towards the Western Balkans region and their states and societies. In the third part of the paper it will be focusing towards the Turkish coup d’états history and the civil-military issues that rise in the Turkish political history from the very beginning of its state formation and last until today. In the fourth part I will be structuring my paper while analysing the coup d’état attempt on the 15th of July and the Gulen movement as one the most important factor for the coup launch. In the last part actually the fifth I will be focusing on the coup d’état attempt of the 15th of July and its reflection in the Western Balkans as a political and universal event that dismantled the citizen sovereignty and legitimacy in general. Moreover, Turkish political relations with the Western Balkan states will be observed and future perspectives will bediscussed.
Turkey Western Balkans Coup d’état relationship legacy history
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 2 |
ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.
ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.