Turkey introduced the public-place and workplace smoking regulation in 2008, which was expanded in 2009, including hotels, restaurants, bars, and teahouses. We study the predictors of smoking status, smoking intensity, and exposure to environmental tobacco smoke (ETS) at home in Turkey. We then examine the relationship between the smoking bans and exposure to ETS at workplaces, home, and public places such as restaurants, teahouses, bars, and public transportation, including taxis using data from Turkey’s Health Surveys about respondents’ ETS exposure. Our multivariate reg-ression analyses indicate that age, gender, marital status, employment status, income, and education have a statistically significant relationship with smoking status and smoking intensity. T-test results indicate that there has been an increase in exposure to ETS in public places between 2010 and 2012, which indicates weak enforcement of the law in the early years. Besides, exposure to ETS at workplaces have declined between 2010 and 2012. We also find that the public smoking ban did not lead to ETS displacement to private homes. We encourage policymakers to take more severe steps to enforce the law, especially in public places.
cigarette consumption environmental tobacco smoking tobacco control Turkey
Türkiye, 2009 yılında kapsamı genişletilerek otel, restoran, bar ve kahvehaneleri kapsayan halka açık yerlerde ve işyerinde sigara içme yönetmeliğini 2008 yılında yürürlüğe koymuştur. Türkiye'de evde sigara içme durumu, sigara içme yoğunluğu ve çevresel tütün dumanına (ETS) maruz kalmanın faktörlerini araştırıyoruz. Ardından, ankete katılanların ETS'ye maruz kalma durumları hakkındaki Türkiye Sağlık Anketlerinden elde edilen verileri kullanarak işyerlerinde, evlerde ve restoranlar, kahvehaneler, barlar ve toplu taşıma gibi halka açık yerlerde sigara içme yasakları ile ETS'ye maruz kalma arasındaki ilişkiyi inceliyoruz. Çok değişkenli regresyon analizlerimiz, yaş, cinsiyet, medeni durum, istihdam durumu, gelir ve eğitimin sigara içme durumu ve sigara içme yoğunluğu ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. T-testi sonuçları, 2010 ile 2012 arasında halka açık yerlerde ETS'ye maruz kalma durumunda bir artış olduğunu göstermektedir. Bu durum ilk yıllarda yasanın uygulanma noktasında zayıf kaldığını göstermektedir. Ayrıca, işyerlerinde ETS'ye maruz kalma 2010 ve 2012 yılları arasında azalmıştır. Ayrıca, kamuya açık sigara yasağının yer değiştirme etkisine yol açarak ETS'nin evlere taşınmasına yol açmadığını da saptadık. Bulduğumuz sonuçlar ışığında politika belirleyicileri, özellikle halka açık yerlerde, yasanın daha güçlü uygulanması için daha caydırıcı adımlar atmaya teşvik ediyoruz.
sigara tüketimi çevresel tütün dumanı tütün kontrolü Türkiye
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 1 |
ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.
ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.