Araştırma Makalesi

Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi

Cilt: 2 Sayı: 1 24 Şubat 2023
PDF İndir
TR

Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi

Öz

AMAÇ Er,Cr-YSGG çürük gidermenin, üniversal bir adezivin dentine mikrogerilim bağlanma kuvveti (μTBS) üzerindeki etkisini değerlendirmektir. YÖNTEM Bu çalışmada 6 tane oklüzal dentin çürüğü olan ve 2 tane çürüksüz çekilmiş insan azı dişi kullanılmıştır. Dişlerdeki koronal çürük lezyonları, sert bir dentin tabakasına ulaşılana kadar konvansiyonel olarak frezler veya Er,Cr-YSGG lazer (Waterlase MD, Biolase Technology Inc, Irvine, CA, ABD) kullanılarak uzaklaştırılmıştır. Üreticinin talimatlarına uygun olarak üniversal adeziv sistem ( G- Premio Bond,GC Europe N.V., Leuven, Belçika) uygulanan dentin yüzeylerine rezin kompozit (Charisma Smart) uygulanmıştır. Numunelerden µtbs analizleri için 1x1 mm (± 0,2 mm) kalınlığında çubuklar elde edilmiştir. Her bir çürük giderme yöntemi için üç diş kullanılmıştır. Çürükten etkilenmiş dentin çubukları, rengi bozulmuş etkilenmiş dentinin hemen üzerinden elde edilmiştir. Sağlam dentinin μTBS'sini değerlendirmek için çürüksüz çekilmiş dişlerden alınan çubuklar kullanılmıştır. Hazırlanan çubuklar μTBS testi için üniversal test cihazında (Micro Tensile Tester, Bisco, ABD) 1 mm/dk kafa hızında gerilime tabi tutulmuştur. Veriler, One-way ANOVA ve Tukey HSD post-hoc testleri ile analiz edilmiştir. BULGULAR Sağlam dentin, diğer gruplara (Er,Cr-YSGG grubu için 24,34 ± 6,53 MPa, yuvarlak frez grubu için 22,63 ± 5,98 MPa) göre anlamlı derecede daha yüksek bağlanma mukavemeti sonuçlarına (36,71 ± 5,93 MPa) sahipti. (p<0.05) Yuvarlak frezler ile Er,Cr:YSGG grupları arasında istatistiksel olarak fark yoktu (p>0,05). SONUÇ Er,Cr:YSGG lazerle çürük giderme, test edilen üniversal adezivin çürükten etkilenen dentine bağlanma performansını etkilemedi ve çürük giderme için frezlere alternatif olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Massler M. Changing concepts in the treatment of carious lesions. Br Dent J. 1967;123:547-8.
  2. 2. Sattabanasuk V, Burrow M, Shimada Y, Tagami J. Resin adhesion to caries‐affected dentine after different removal methods. Australian Dental Journal. 2006;51(2):162-9.
  3. 3. Ordu MA. Farklı çürük temizleme yöntemlerinin (lazer, carisolv, papacarie, konvansiyonel aerator sistemler) klinik başarısının değerlendirilmesi. 2018.
  4. 4. Eversole L, Rizoiu I. Pulpal response to cavity preparation by an erbium, chromium: YSGG laser-powered hydrokinetic system. The Journal of the American Dental Association. 1997;128(8):1099-106.
  5. 5. Hossain M, Nakamura Y, Yamada Y, Kimura Y, Nakamura G, Matsumoto K. Ablation depths and morphological changes in human enamel and dentin after Er: YAG laser irradiation with or without water mist. Journal of clinical laser medicine & surgery. 1999;17(3):105-9.
  6. 6. Eversole LR, Rizoiu IM. Preliminary investigations on the utility of an erbium, chromium YSGG laser. Journal of the California Dental Association. 1995;23(12):41-7.
  7. 7. Rizoiu I, Kohanghadosh F, Kimmel AI, Eversole LR. Pulpal thermal responses to an erbium, chromium: YSGG pulsed laser hydrokinetic system. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology. 1998;86(2):220-3.
  8. 8. Carpenter W, Eversole R, Hadley J. Human pulp responses to cavity preparation with a laser powdered hydrokinetic system. J Dent Res. 1999;78:386.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Diş Hekimliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Şubat 2023

Gönderilme Tarihi

23 Ocak 2023

Kabul Tarihi

25 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yazıcıoğlu Pirpir, Y. H., Çetin, N., & Barutçugil, Ç. (2023). Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi. Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi, 2(1), 14-19. https://izlik.org/JA49XH36UE
AMA
1.Yazıcıoğlu Pirpir YH, Çetin N, Barutçugil Ç. Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi. Akd Dent J. 2023;2(1):14-19. https://izlik.org/JA49XH36UE
Chicago
Yazıcıoğlu Pirpir, Yeliz Hayriye, Nurgül Çetin, ve Çağatay Barutçugil. 2023. “Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi”. Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi 2 (1): 14-19. https://izlik.org/JA49XH36UE.
EndNote
Yazıcıoğlu Pirpir YH, Çetin N, Barutçugil Ç (01 Şubat 2023) Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi. Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi 2 1 14–19.
IEEE
[1]Y. H. Yazıcıoğlu Pirpir, N. Çetin, ve Ç. Barutçugil, “Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi”, Akd Dent J, c. 2, sy 1, ss. 14–19, Şub. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49XH36UE
ISNAD
Yazıcıoğlu Pirpir, Yeliz Hayriye - Çetin, Nurgül - Barutçugil, Çağatay. “Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi”. Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi 2/1 (01 Şubat 2023): 14-19. https://izlik.org/JA49XH36UE.
JAMA
1.Yazıcıoğlu Pirpir YH, Çetin N, Barutçugil Ç. Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi. Akd Dent J. 2023;2:14–19.
MLA
Yazıcıoğlu Pirpir, Yeliz Hayriye, vd. “Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi”. Akdeniz Diş Hekimliği Dergisi, c. 2, sy 1, Şubat 2023, ss. 14-19, https://izlik.org/JA49XH36UE.
Vancouver
1.Yeliz Hayriye Yazıcıoğlu Pirpir, Nurgül Çetin, Çağatay Barutçugil. Er,Cr:YSGG Lazer ile Çürük Temizlemenin Bir Universal Adezivin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi. Akd Dent J [Internet]. 01 Şubat 2023;2(1):14-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49XH36UE

Başlangıç: 2022

Yayın Aralığı: Yılda 3 sayı

Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi