Aile içi şiddet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle kadınların karşı karşıya kaldığı önemli bir problemdir. Aile içi şiddeti sonlandırmak isteyen kadınlar farklı kurum ve kuruluşlara bağlı sığınma evlerine başvurmaktadırlar. Sığınma evleri her ne kadar kadınların yaşamını kolaylaştıran bir yerde duruyor gibi gözükse de sığınma evlerinin koşulları her kadın için yeterli uygunlukta ve sürdürülebilirlikte olmamaktadır. Hem sığınma evindeki yaşam sürecinde hem de sonrasında kadınların ‘kendi ayakları üzerinde durabilmeleri’ için ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları önemlidir ve bundan dolayı istihdama katılımlarının sağlanması gerekmektedir. Bu açıdan, İŞKUR ve KOSGEB desteği ile kadınların istihdama katılımı sürdürülebilir bir yaşam açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada amaç, sığınma evinde kalan ve sığınma evinden ayrılan kadınların, yaşamlarının sürdürülebilirliğini tartışmak ve bu bağlamda öneriler geliştirmektir.
Sığınma evlerindeki kadınların bağımsız yaşamlarının sürdürebilirliğinin sağlanması için, kadınların güçlendirilmesi ve özgürleştirilmesi gerekmektedir. Var olan politikaların feminist kuram çerçevesinde değerlendirilerek mevcut sorunlara çözümler üretecek şekilde yeniden yapılandırılması kadınların her açıdan bağımsız yaşamlarının sürdürebilirliği açısından kritik bir noktada durmaktadır. Çalışmanın kapsamında sığınma evinde kalan ve bu evden ayrılan kadınların sorunları göz önünde tutularak sürdürülebilir bir yaşam geliştirebilmek için var olan yapılar ve politik düzenlemeler eleştirilerek feminist bir zemin üzerinde kadınlar için sürdürülebilir yaşamın yolları aranacaktır.
Domestic violence, especially encountered by women, is an important problem in our country as it is in the whole world. Women who wants to stop domestic violence, apply to shelters, which are affiliated by different institusions. However, although the shelters seem to be in a place that facilitates the life of the women, the conditions of the shelters are not adequate and sustainable for every woman. It is important that women acquire their economic independence in order to 'stay on their feet' both during and after the life of the shelter, and therefore their participation in employment is necessary. In this respect, İŞKUR and KOSGEB support and women's participation in employment is an important for a sustainable life. The purpose of this study is to discuss the sustainability of the lives of women who live in the shelter and who have left the shelter, and develop recommendations in this context.
Women need to be empowered and emancipated in order to ensure the sustainability of the independent lives of women in shelters. The restructuring of existing policies in the framework of feminist theory and in the form of solutions to existing problems is a critical point in terms of the sustainability of the independent lives of women in every view. Within the scope of the study is the search for sustainable ways of living for women on a feminist ground by criticizing existing structures and political order in order to develop a sustainable life by considering the problems of women who remain and leave the shelter.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Akademia Doğa ve İnsan Bilimleri Dergisi, yayın faaliyetini sadece akademik öncelikler doğrultusunda yapmaktadır. Bu nedenle yazarlardan herhangi bir isimde yayın ücreti almamakta ve tüm okuyuculara ücretsiz olarak ulaşmaktadır.