Objectives: The perception of facial attractiveness plays a significant role in social interactions and self-esteem. This study aimed to investigate the influence of different maxillary incisor inclinations and lower anterior facial heights on the perception of beauty, as well as to identify the threshold at which these variables begin to affect facial attractiveness.
Materials and Methods: A female patient’s smiling extraoral profile photograph with ideal skeletal relation and Class I dental relationship along with an ideal overjet, and overbite served as the base image. Digital alterations were made to create three different lower-anterior-facial-height variables: reduced, normal, and increased. Each variable was combined with seven different maxillary incisor inclinations. These modified images were then evaluated by three different groups: orthodontists (OR), clinicians (CL), and laypeople (LP), using a Likert-type scale. Statistical analysis was conducted using SPSS version 25 (IBM, New York, NY), with a significance level set to p<0.05.
Results: For normal, reduced, and increased lower-facial-height LP and CL preferred 5º retroclined maxillary incisor, while OR preferred normal inclinations (87º). All groups displayed greater criticality toward reduced lower-facial-height when scoring incisor inclination. The most significant difference (p=0.000) among the groups was observed in the reduced lower-facial-height alteration with +5º incisor inclination. Here, most of OR (60%) and half of CL (50%) rated it as average, whereas half of LP (50%) as unattractive.
Conclusion: OR favoured normal and slightly labial (+5º) crown-torque, while showing resistance towards lingual crown inclination across all variables of lower-facial-height. However, LP and CL exhibited more tolerance towards lingually inclined incisors, contributing to a more feminine appearance. These findings can assist clinicians in making informed decisions during treatment planning, leading to improved esthetical outcomes and patient satisfaction.
Amaç: Yüz çekiciliğinin algılanması, sosyal etkileşimlerde ve özsaygıda önemli bir rol oynar. Bu çalışma, farklı maksiller kesici eğimlerinin ve alt ön yüz yüksekliklerinin güzellik algısı üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, bu değişkenlerin yüz çekiciliğini etkilemeye başladığı eşikleri belirlemeyi hedeflemektedir.
Gereç ve Yöntemler: İdeal iskelet ilişkisi ve Sınıf I dişsel ilişkisi ile birlikte ideal overjet ve overbite'a sahip bir kadın hastanın gülümseme ağız-dışı profil fotoğrafı, temel görüntü olarak kullanılmıştır. Azaltılmış, normal ve artırılmış olmak üzere üç farklı alt-ön-yüz-yüksekliği değişkeni oluşturmak için dijital değişiklikler yapılmıştır. Her değişken, yedi farklı maksiller kesici eğim ile birleştirilmiştir. Bu değiştirilmiş görüntüler daha sonra üç farklı grup (ortodontistler [OR], klinisyenler [CL] ve bağımsız kişiler [LP]) tarafından bir Likert tipi ölçek kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz, SPSS 25 (IBM, New York, NY) sürümü kullanılarak anlamlılık düzeyi p<0.05 düzeyinde gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Normal, azaltılmış ve artırılmış alt-yüz-yüksekliği için, LP ve CL grupları 5º retrokline maksiller kesici eğimini daha estetik olarak tercih ederken, OR grubu normal eğimleri (87º) tercih etmiştir. Tüm gruplar, kesici eğimi değerlendirirken azaltılmış-alt-yüz-yüksekliğine karşı daha büyük bir eleştirellik sergilemiştir. Gruplar arasındaki en önemli fark (p=0.000), +5º kesici eğimli azaltılmış-alt-yüz-yüksekliği değişikliğinde gözlenmiştir. Burada, OR'nin çoğu (%60) ve CL'nin yarısı (%50) bunu ortalama olarak değerlendirmiştir, LP'nin yarısı (%50) ise çekici bulmamıştır.
Sonuç: Ortodontistler normal ve hafif labial (+5º) taç torkunu tercih ederken, alt-yüz-yüksekliği değişkenlerinin tümünde lingual kron eğimine karşı direnç gösterdi. Bununla birlikte, bağımsız kişiler ve klinisyenler, feminen bir görünüm sağlayan lingual eğimli kesicilere karşı daha fazla beğeni sergilemişlerdir Bu bulgular, klinik uzmanlara daha bilinçli kararlar ile tedavi planlaması yaparak daha estetik sonuçlara ve artmış hasta memnuniyetine ulaşmalarına yardımcı olacaktır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ortodonti ve Dentofasiyal Ortopedi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 28 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 1 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)