TRAKYA FAUNASINDA DİPTERA FAMİLYALARININ TAYİNİ: ADLİ ENTOMOLOJİ İÇİN MUSCİNA STABULANS’IN İLK KAYITI
Öz
Amaç: Bu çalışma kapsamında daha önce adli entomoloji açısından değerlendirilmemiş olan Kırklareli ili Lüleburgaz ilçesinde adli entomolojik açıdan önemi olan Diptera türlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir Yöntemler: Bu amaçla 1 Nisan 2010 tarihinde başlatılan çalışma, 28 Eylül 2010 tarihinde sonlanmıştır. Çalışma alanında günlük sıcaklık ve nem miktarları ölçülmüş, Diptera türlerinin bıraktığı yumurtalar, gelişen larvalar, pupalar ve yumurta bırakmak üzere gelen erişkin dipteralar toplanmıştır. Örnekler laboratuvar ortamında geliştirilip incelenmiş ve adli entomoloji açısından en önemli üç familya olarak kabul edilen Calliphoridae, Muscidae ve Sarcophagidae ailelerine ait bireylerin bölgenin Adli Entomoloji faunasının içerisinde yer aldığı belirlenmiştir. Daha sonra tür tayinleri yapılan örneklerin 25ºC ve %60 nem miktarı altındaki gelişim süreleri belirlenmiştir. Çalışmamızda belirlenen üç familyadan; Calliphora vicina, Lucilia sericata, Muscina stabulans, Musca domestica, Wolhfahritia magnifica olmak üzere toplamda beş tür tespit edilmiştir. Bulgular: Adli entomolojide önemli bir veri olan ADH Türlerin toplanma süresi ile türlerin cesede geliş sıraları ve zamanları belirlenmiştir. Tayin edilen bireyler ekolojik ve biyolojik yönden araştırılmış, sıcaklık ve nemin gelişimlerine etkisi incelenmiştir. L. sericata larvaları sabit sıcaklık ve nem miktarı altında beslenme davranışları yönünden incelenmiş ve tek bir L. sericata larvasının tüketebileceği besin miktarı belirlenmiştir. Kırklareli iline bağlı Lüleburgaz ilçesi, çalışmamızla birlikte adli entomolojik olarak ilk kez gözlenmiş olup, adli entomolojide önemli olan Diptera faunasının cesede geliş sıraları belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç: Çalışmamızın ülkemizin adli entomolojisin de kullanılan Diptera faunası kayıtlarına katkıda bulunması ve benzeri çalışmalara yardımcı olması hedeflenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Hancı I, Tüzün A, Açıkgöz N, Balseven A, Candar S. Adli Entomoloji. Ankara: Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Yayın No:9, 2002:65.
- Kolusayın Ö, Koç S. Ölüm. In; Soysal Z, Çakalır C, eds. Adli Tıp Ders Kitabı, Cilt I, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları, Birinci Baskı, 1999:127-8.
- Açıkgöz HN. Adli Entomoloji. Türkiye Parazitoloji Dergisi 2010;34 3 :216-21.
- Knight B, Nokes L. Temparature Based Methods I. In: Henssge C, Knight B, Krompecker T, Madea B, Nokes L, eds. The estimation of the time since death in the early postmortem period, London: Arnold Publishers, 2002:3-42.
- Madea B, Krompecher T, Knight B, Nokes L. Muscle and tissue changes after death, In: Knight B, eds. The estimation of the time since death in the early postmortem period, London: Arnold Publishers, 2002:134-208.
- Goff ML. A Fly for Prosecution: How Insect Evidence Helps Solve Crimes, Cambridge: Harvard University Press, Fourth pritting, 2001:15.
- Byrd Jh., Castner JL. Forensic Entomology: The Utility of Arthropods in Legal investigations. New York: CRC press, 2001:418.
- Capinera JL. Encyclopedia of Entomology, 2nd ed. Springer 4411. 2008.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Adli Biyoloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Gonca Yeşilyurt Fazlıoğlu
Bu kişi benim
Cüneyt Kubanç
Bu kişi benim
Melek Özlem Kolusayın
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2014
Gönderilme Tarihi
1 Ocak 2014
Kabul Tarihi
15 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 28 Sayı: 1
