ÇOCUĞU ANNE YAPAN; CİNSEL SALDIRI EYLEMİ Mİ? MALPRAKTİS Mİ? BİR OLGU SUNUMU
Öz
Cinsel saldırı mağdurlarıyla ilgili birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu olguların takibinde ihmal boyutunu inceleyen yeterli çalışma yoktur. Bu çalışmada cinsel saldırı mağduru bir çocuk olgusu sunularak hekimlerin bu tür olgulara yaklaşımı ve hekim kusurunun tartışılması amaçlanmıştır. Olgumuz on dört yaşında, üvey annesi, babası ve iki kardeşiyle kırsal alanda yaşayan, sosyoekonomik düzeyi düşük bir kız çocuğudur. Öyküsünden farklı kişiler tarafından iki kez cinsel saldırıya maruz kaldığı anlaşılmıştır. Saldırganlardan birinin mağdurun kuzeni, diğerinin tanıdık biri olduğu belirtilmiştir. Cinsel saldırılardan yaklaşık 3-4 ay sonra adet gecikmesi şikâyetiyle kadın doğum uzmanı bir hekime gittiğini ifade etmiştir. Ancak hiçbir muayene ve tetkik yapılmadan hormonal düzensizlik denilerek ilaç tedavisi uygulanmıştır. Doğum öncesi yapılan muayenesinde yirmi dokuz haftalık gebe olduğu ve oligohidramnios tespit edildiği bildirilmiştir. Aynı gün sezeryan ile bir kız bebek doğurmak zorunda kalmıştır. Hekimin anamnez, muayene ve tanı koymada gerekli dikkat ve özeni göstermediği, özen borcunu yerine getirmediği kanaatine varılmıştır. Olgumuz cinsel saldırı eylemine maruz kalmanın ötesinde ihmal sonucunda çocuk yaşta anne olmak ve cerrahi müdahale görmek zorunda bırakılmıştır. Küçük yaşlarda gebe kalınamayacağı ön yargısının kırılmasının gerekliliği ve çocuğa bakmakla yükümlü kişiler ile hekimlerin sorumlulukları açısından bu olgu sunulmaya değer bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Özaslan A, Kolusayın Ö. Hekimin yas- al sorumlulukları. Adli Tıp Ders Kitabı. İstanbul: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları, 2011:13-40.
- Çetin G. Tıbbi Malpraktis. Yeni Yasa- lar Çerçevesinde Hekimlerin Hukuki ve Cezai Sorumluluğu, Tıbbi Malpraktis ve Adli Raporların Düzenlenmesi Sempo- zyum Dizisi. İstanbul: İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, 2006:31-42.
- Ercan O. Adolesan. In: Yalçın LE, Yıldız İ, Ilıkhan B, eds. Pediatrik propedotik Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları . İstanbul: İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları, 2002:59-68.
- Hickey M, Balen A. Menstruel disor- ders in adolescence: investigation and management. Human Reprod Update 2003;9 5 :493-504.
- Ercan O. Adolesana yaklaşım. In: Ercan O, Alikasifoglu M, Ercan G, eds. Adole- san Sağlığı. İstanbul: İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yayınları, 2005:23-7.
- Peipert JF, Domagalski LR. Epidemiology of adolescent sexual assault, Obstet Gynecol. 1994:84 5 :867-71
- Navratil F. Sexual abuse in adoles- cence: patient assessment, necessity and meaning of the physical examination, Gynakol Geburtshilfliche Rundsch. 2003 Jun;43 3 :146-51.
- Jones JS, Rossman L, Wynn BN, Dun- nuck C, Schwartz N. Comparative analysis of adultversus adolescent sexual assault: epidemiology and patterns of anogenital injury. Acad EmergMed. 2003:10 8 :872-7.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Adli Biyoloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Sümeyra Demirkıran
Bu kişi benim
Dilek Benk Şilfeler
Bu kişi benim
Mustafa Doğan Özçil
Bu kişi benim
Muhammet Mustafa Arslan
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2014
Gönderilme Tarihi
1 Ocak 2014
Kabul Tarihi
15 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 28 Sayı: 1
