Muhasebe Mesleğinde Etik Dışı Davranışlara Neden Olan Durumlar: Denizli İlinde Bir Uygulama
Öz
Meslek hayatında etik ve ahlak kavramları gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir. Etik dışı davranışlar sadece içinde bulunulan ortamı değil tüm toplumu ilgilendirmektedir. Tüm meslek gruplarında olduğu gibi muhasebe mesleğinde de muhasebe meslek mensubuna bağlı olarak bir takım sorunlar bulunmaktadır. Muhasebe mesleğinde yaşanan etik dışı davranışlar, özellikle vergi kaçırma, mali yanılgılar, sosyal sorumluluk kavramını göz ardı ederek toplumu ilgilendiren sorunlar olarak ortaya çıkmaktadır. Etik sorunların çözülmesi toplumda yaşanacak olan ekonomik gelişmeye katkıda bulunacak ve refah seviyesinde artışa sebep olacaktır. Muhasebe meslek mensuplarının toplumu ilgilendiren sorumluluğa sahip olmaları gerekmektedir. Fakat güncel olan bazı aksaklıklar sebebiyle meslek mensupları mesleki etiği zaman zaman göz ardı edebilmektedir. Çalışmamızda muhasebe mesleğinde, etik dışı davranışa sebep olan etmenler muhasebe meslek mensuplarına yönelik hazırlanmış olan bir anket çalışmasıyla araştırılmıştır. Çalışmanın amacı; muhasebe meslek mensuplarının etik dışı davranışlarına sebep olan faktörlerin belirlenmesidir. Bu çalışma, Denizli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler odasına kayıtlı olan muhasebe meslek mensupları üzerinde uygulanmıştır. Ankete 187 muhasebe meslek mensubu katılım göstermiştir. Çalışmanın sonucunda muhasebe meslek mensuplarının etik algısını etkileyen değişkenlerin mesleki unvan, yaş, eğitim düzeyi, defter sayısı ve cinsiyet olduğu ve meslek mensuplarının etik algısını etkilemeyen değişkenin ise mensuba ait aylık ortalama gelir düzeyi olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akdoğan, H.,(2005). “Muhasebe Meslek Etiğinde Teleolojik ve Deontolojik Yaklaşımların Karşılaştırılmaları”, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dergisi, C:10, S:1, 295-300.Cohen R.J., Pant, L.W., Sharp, D.J. (2001) “An Examination of Differences in Ethical Decision-Making Between Canadian Business Students and Accounting Professionals”, Journal of Business Ethics, C:30, S:4, 319-336, Nisan.erişim tarihi: 10.06.2017, https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1010745425675
- Çimen, M. (2015). Fen ve Sağlık Bilimleri Alanlarında SPSS Uygulamalı Veri Analizi, Palme Yayıncılık, Ankara.
- Çukacı, Y. (2006). “Kamuyu Aydınlatmada Muhasebe Meslek Elemanının Etik Anlayışı ve İzmir İlinde Bir Uygulama”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C:8, S:1, 89-111.
- Daştan, A. (2009). “Etik Eğitiminin Muhasebe Eğitimindeki Yeri Ve Önemi: Türkiye Değerlendirmesi”, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, C:26, S:1, 281-311.
- Deran, A., Savaş, İ., Fırat, E. (2014). “Muhasebe Meslek Mensubu Adaylarının Etiksel Davranış, Kişisel Ve Yönetsel Beceri Kriterleri Açısından Değerlendirilmesi”, Electronic Journal of Vocational Colleges-May/Mayıs, 42-58.Fidan, M., Subaşı, Ş. (2014). “Muhasebe Meslek Mensubu Adaylarının Etik Algıları: İstanbul İli Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, S:64, 111-130, Ekim.
- Hacıhasanoğlu, T. (2013). “Sakarya İlinde faaliyet Gösteren Bağımsız Muhasebecilerin Meslek Etiği Algılama Düzeylerġne İlişkin Bir Araştırma”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, C:14, S: 1, 357-372.
- İslamoğlu, H. (2009). “Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri”, Beta Yayıncılık, İzmit.
- İşgüden, B., Çabuk, A. (2006). “Meslek Etiği ve Meslek Etiğinin Meslek Yaşamı Üzerindeki Etkileri”, Sosyal Bilimler Dergisi, C:9, S:16, Aralık, 59-86.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Hilal Sarı Özgün
*
Pamukkale Üniversitesi
0000-0002-8556-3341
Türkiye
Hakan Sarıtaş
Bu kişi benim
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
5 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
2 Mart 2018
Kabul Tarihi
5 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 1