Kışlık bir yağ bitkisi olan kanolanın veriminin artırılması, Akdeniz iklim bölgesinin ürün deseninde yetiştirilmesi yönünden önemlidir. Bu nedenle, çinko (Zn), demir (Fe) ve Zn + Fe kombinasyonunun yapraktan uygulanmasının kanolanın verim ve kalitesi üzerindeki etkisini belirlemek için bir çalışma planlanmıştır. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre dört tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Çinko (%3,0 v/v) ve demir (%7,5 w/w) ve bunların kombinasyonu rozet ve çiçeklenme aşamalarında yapraktan uygulanmıştır. En yüksek bitkide harnup sayısı, harnupta tohum sayısı, tohum indeksi ve tohum verimi Fe uygulamasında kaydedilmiştir. Zn + Fe kombinasyonu yağ ve protein içeriğini önemli ölçüde artırırken, Zn uygulaması yağ ve protein verimi için daha yüksek performans sergilemiştir. Çalışma sonucunda demir ve çinkonun ayrı ayrı kullanılmasının hem verim hem de kalite açısından ekonomik olarak faydalı olduğu sonucuna varılmıştır.
Kanola demir (Fe) yağ ve protein kalitesi verim bileşenleri çinko (Zn)
Increasing canola yield, a winter oil crop, is important for its cultivation in the product pattern of the Mediterranean climate zone. Therefore, a study was planned to determine the impact of foliar application zinc (Zn), iron (Fe) and Zn + Fe combination on the yield and quality of canola. The experiment was arranged in a Randomized Complete Block Design with four replications. Zinc (3.0% v/v), iron (7.5% w/w), and their combination were foliar sprayed at rosette and flowering stages. The highest number of siliques per plant, number of seeds per silique, seed index, and seed yield were recorded in the Fe application. Zn + Fe combination significantly increased the oil and protein content, whereas Zn application exhibited higher oil and protein yield performance. It was concluded that using iron and zinc separately regarding yield and quality is economically beneficial.
Canola iron (Fe) oil and protein quality yield components zinc (Zn)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 26 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |