Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı ve Kalitesine Etkileri

Yıl 2019, , 201 - 208, 31.12.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.586271

Öz

Bu çalışmada; arazi koşullarında
farklı malç materyalleri (tekstil, beyaz ve siyah Mogul, üstü gri altı siyah
malç, siyah plastik malç ve malçsız-kontrol) ve gölgeleme (Kontrol, %35,
ve  %55) oranlarının açık köklü asma
fidan randıman ve kalitesine etkisini saptamak amaçlanmıştır. Çalışmada anaç
olarak 1613 C ve çeşit olarak Sultani Çekirdeksiz kullanılmıştır. Çalışma
sonucunda gölgeleme uygulamalarından sürgün gelişim düzeyi; malç
uygulamalarından ise sürgün gelişim düzeyi, sürgün uzunluğu, I ve II. boy fidan
randımanı ve toplam randıman etkilenmiştir. 
En fazla sürgün uzunluğu (110 cm) ve en fazla toplam fidan randımanı
(%78)  % 35 gölge altında siyah plastik
malçtan elde edilmiştir.

Teşekkür

Açık köklü asma fidanı üretiminde her türlü imkanı ve teknik bilgiyi bizimle paylaşan Nazım UZUN’a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Abak K, Pakyürek Y, Sarı N, Büyükalaca S (1991) Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Malç ve Farklı Budama Yöntemlerinin Verim, Erkencilik ve Meyve İriliği Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6: 39-50.
  • Ağaoğlu YS (1977) Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğinde Plastik Örtülerden Yararlanma İmkanları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 660, Ankara.
  • Akman İ, Ilgın C (1987) Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Başarıyı Etkileyen Faktörler. Türkiye I. Fidancılık Sempozyumu, 26-28 Ekim, Tokat, 26-31.
  • Ağaoğlu Y, Çelik H, (1978) Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Ethrel Uygulamaları ve Dikim Şekillerinin Köklenme Üzerine Etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Cilt:27: 574-587.
  • Aydin S (2012) Farklı Gölgeleme Düzeylerinin Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Cangi R (1996) Aşılı Asma Fidanı Üretimi ve Aşı Kaynaşmasının Anatomik, Histolojik ve Biyokimyasal Olarak İncelenmesi. Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Çelik H (1982) Kalecik Karası/ 41 B Aşı Kombinasyonu için Sera Koşullarına Yapılan Asma Fidanı Üretiminde Değişik Köklendirme Ortamları ve NAA Uygulamasının Etkileri. Doçentlik Tezi. Ankara.
  • Çelik H (2012) Türkiye Bağcılığı ve Asma Fidanı Üretimi-Dış Ticareti ile İlgili Stratejik bir Değerlendirme. TÜRKTOB (Türkiye Tohumcular Birliği) Dergisi 1: 10-16.
  • Çelik H (2017) Asma Fidanı Üretim Teknikleri, Önerilen Çeşitler ve Yenilikler. Fidancılık Sektör Analizi ve İnovasyon Çalıştayı, 20-22 Ekim 2017 Antalya.
  • Çelik H, Akgül V (1992) Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Değişik Katlama Yöntemlerinin Aşıda Başarı Üzerine Etkileri. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir, 455-458.
  • Çelik H, Odabaş F (1996) Farklı Örtü Materyallerinin Aşılı Çeliklerden Asma Fidanı Elde Etmede Başarı Üzerine Etkileri. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3: 73-85.
  • Geboloğlu N (1998) Yüksek Plastik Tünellerde Hıyarın Verim ve Erkenciliği Üzerine Değişik Malç Materyalleri ve Ekim Zamanlarının Etkisi, II. Sebze Tarımı Sempozyumu, 26-28 Eylül, Tokat, 168-173.
  • Karipçin ZM (2004) Değişik Malç Tipleri, Sulama Aralık ve Düzeylerinin Plastik Serada Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. Capitata) Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa. Keller M, Arnink KJ, Hrazdina G (1998) Interaction of Nitrogen Availability during Bloom and Light Intensity During Veraison. I. Effects on Grapevine Growth, Fruit Development, and Ripening. American Journal of Enology and Viticulture 49: 341-349.
  • Kesgin M (2011) Sofralık Amaçlı Sultani Çekirdeksiz Üzüm Yetiştiriciliğinde Gölgeleme-Örtü Materyali Uygulamalarının Hasadı Geciktirme ve Üzüm Kalitesine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat
  • Kitiş YE (2002) Isparta İli Domates Ekiliş Alanlarındaki Yabancı Otların, Rastlama Sıklıklarının ve Yoğunluklarının Belirlenmesi ve Plastik Toprak Örtülerinin Yabancı Ot Kontrolü ve Domates Verimine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Kliewer M, Lider LAB, Schultz HB (1967) Influence of Artificial Shading of Vineyards on The Concentration of Sugar and Organic Acid in Grapes. American Journal of Enology and Viticulture 18:78-86.
  • Küçükyumuk C (2009) Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Sulama Aralıkları ve Malç Uygulamalarının Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Libik A, Wojtaszek T (1973) The Effect of Mulching on The Behavior of Some Nutrient Compounds in The Soil. Acta Horticulture (ISHS) 29: 395-404.
  • Lopez-Pineiro A, Albarràn A, Nunes JM, Barreto C (2008) Short and Medium-Term Effects of Two-Phase Olive Mill Waste Application on Olive Grove Production and Soil Properties Under Semi¬arid Mediterranean Conditions. Bioresource Technology 99: 7982-7987.
  • Sağlam H, Yağcı A, Sağlam ÖÇ (2005) Bazı Amerikan Asma Anaçlarında IBA Kullanımının Fidan Kalite ve Randımanına Etkileri Üzerine Araştırmalar. Türkiye 6. Bağcılık Sempozyumu, 19-23 Eylül, Tekirdağ, 554-560
  • Sevgican A (1999) Örtü Altı Sebzeciliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 528, İzmir.
  • Smart RE, Smith SM, Winchester RV (1988) Light Quality and Quantity Effects on Fruit Ripening for Cabernet Sauvignon. American Journal of Enology and Viticulture 39: 250-258.
  • Şen A, Yağcı A (2016) Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Yerlerinin Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi 3: 22-28.
  • Uzun T (2019) 1103 Paulsen Anacı Üzerine Aşılanan Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Açık Köklü Fidan Randımanlarının Belirlenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(3): 287-294
  • Van Der Westhuizen VDJH (1980) The Effect of Black Plastic Mulch on Growth, Production and Root Development of Chenin Blanc Vines under Dryland Conditions. South African Journal of Enology and Viticulture 1: 1-6.
  • Yağcı A, Aydin S, Cangi R, Topçu N, Sucu S, Kılıç D, Akgül DS (2012) Determination of Effects on Grapevine Production of Different Shading Ratios. The XXXVrd World Congress of Vine and Wine 10th General Assembly of The O.I.V. 18-22 June, Izmir (Turkey).
  • Yağcı A, Aydin S (2015) Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Gölgeleme Oranlarının Fidan Randıman ve Kalitesine Etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi A, 27: 146-153.
  • Yağcı A, Gökkaynak AG (2016) Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53: 109-116.
  • Yazgan A, (1987) Fidancılık İşletmelerinde Cam ve Plastik Örtülerin Düzenlenmesi. Türkiye I. Fidancılık Sempozyumu, 26-28 Ekim, Tokat, 31-35

Effects of Different Mulching Materials and Shading Rates on Sapling Yield and Quality in the Grafted Grapevine Production

Yıl 2019, , 201 - 208, 31.12.2019
https://doi.org/10.25308/aduziraat.586271

Öz

The aim of the study was to
determine of the effects of different mulching treatments (textile mulch, white
and black mogul mulch, gray upper side and black lower side plastic mulch,
black plastic mulch and mulch-free control) 
and different shading rates (control, 35%, 55%) on yield and quality of
grafted grapevine sapling under field conditions. 1613 C Sultana (seedless
grape) grapes were used as the material of study. The results revealed that
levels of shoot length were affected from shading applications; and the level
of shoot growth, shoot length, first and second size of sapling yield and
overall yield were   affected from mulching applications. The
highest shoot length (110 cm) and yield (%78) were obtained from black plastic
mulching application under the shading rate of 35%.

Kaynakça

  • Abak K, Pakyürek Y, Sarı N, Büyükalaca S (1991) Sera Kavun Yetiştiriciliğinde Malç ve Farklı Budama Yöntemlerinin Verim, Erkencilik ve Meyve İriliği Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6: 39-50.
  • Ağaoğlu YS (1977) Sofralık Üzüm Yetiştiriciliğinde Plastik Örtülerden Yararlanma İmkanları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 660, Ankara.
  • Akman İ, Ilgın C (1987) Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Başarıyı Etkileyen Faktörler. Türkiye I. Fidancılık Sempozyumu, 26-28 Ekim, Tokat, 26-31.
  • Ağaoğlu Y, Çelik H, (1978) Bazı Amerikan Asma Anaçlarında Ethrel Uygulamaları ve Dikim Şekillerinin Köklenme Üzerine Etkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, Cilt:27: 574-587.
  • Aydin S (2012) Farklı Gölgeleme Düzeylerinin Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Cangi R (1996) Aşılı Asma Fidanı Üretimi ve Aşı Kaynaşmasının Anatomik, Histolojik ve Biyokimyasal Olarak İncelenmesi. Doktora Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.
  • Çelik H (1982) Kalecik Karası/ 41 B Aşı Kombinasyonu için Sera Koşullarına Yapılan Asma Fidanı Üretiminde Değişik Köklendirme Ortamları ve NAA Uygulamasının Etkileri. Doçentlik Tezi. Ankara.
  • Çelik H (2012) Türkiye Bağcılığı ve Asma Fidanı Üretimi-Dış Ticareti ile İlgili Stratejik bir Değerlendirme. TÜRKTOB (Türkiye Tohumcular Birliği) Dergisi 1: 10-16.
  • Çelik H (2017) Asma Fidanı Üretim Teknikleri, Önerilen Çeşitler ve Yenilikler. Fidancılık Sektör Analizi ve İnovasyon Çalıştayı, 20-22 Ekim 2017 Antalya.
  • Çelik H, Akgül V (1992) Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Değişik Katlama Yöntemlerinin Aşıda Başarı Üzerine Etkileri. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir, 455-458.
  • Çelik H, Odabaş F (1996) Farklı Örtü Materyallerinin Aşılı Çeliklerden Asma Fidanı Elde Etmede Başarı Üzerine Etkileri. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3: 73-85.
  • Geboloğlu N (1998) Yüksek Plastik Tünellerde Hıyarın Verim ve Erkenciliği Üzerine Değişik Malç Materyalleri ve Ekim Zamanlarının Etkisi, II. Sebze Tarımı Sempozyumu, 26-28 Eylül, Tokat, 168-173.
  • Karipçin ZM (2004) Değişik Malç Tipleri, Sulama Aralık ve Düzeylerinin Plastik Serada Yetiştirilen Baş Salatanın (Lactuca sativa var. Capitata) Verim ve Bazı Kalite Özelliklerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa. Keller M, Arnink KJ, Hrazdina G (1998) Interaction of Nitrogen Availability during Bloom and Light Intensity During Veraison. I. Effects on Grapevine Growth, Fruit Development, and Ripening. American Journal of Enology and Viticulture 49: 341-349.
  • Kesgin M (2011) Sofralık Amaçlı Sultani Çekirdeksiz Üzüm Yetiştiriciliğinde Gölgeleme-Örtü Materyali Uygulamalarının Hasadı Geciktirme ve Üzüm Kalitesine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat
  • Kitiş YE (2002) Isparta İli Domates Ekiliş Alanlarındaki Yabancı Otların, Rastlama Sıklıklarının ve Yoğunluklarının Belirlenmesi ve Plastik Toprak Örtülerinin Yabancı Ot Kontrolü ve Domates Verimine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Kliewer M, Lider LAB, Schultz HB (1967) Influence of Artificial Shading of Vineyards on The Concentration of Sugar and Organic Acid in Grapes. American Journal of Enology and Viticulture 18:78-86.
  • Küçükyumuk C (2009) Aşılı Asma Fidanı Üretiminde Farklı Sulama Aralıkları ve Malç Uygulamalarının Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Libik A, Wojtaszek T (1973) The Effect of Mulching on The Behavior of Some Nutrient Compounds in The Soil. Acta Horticulture (ISHS) 29: 395-404.
  • Lopez-Pineiro A, Albarràn A, Nunes JM, Barreto C (2008) Short and Medium-Term Effects of Two-Phase Olive Mill Waste Application on Olive Grove Production and Soil Properties Under Semi¬arid Mediterranean Conditions. Bioresource Technology 99: 7982-7987.
  • Sağlam H, Yağcı A, Sağlam ÖÇ (2005) Bazı Amerikan Asma Anaçlarında IBA Kullanımının Fidan Kalite ve Randımanına Etkileri Üzerine Araştırmalar. Türkiye 6. Bağcılık Sempozyumu, 19-23 Eylül, Tekirdağ, 554-560
  • Sevgican A (1999) Örtü Altı Sebzeciliği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 528, İzmir.
  • Smart RE, Smith SM, Winchester RV (1988) Light Quality and Quantity Effects on Fruit Ripening for Cabernet Sauvignon. American Journal of Enology and Viticulture 39: 250-258.
  • Şen A, Yağcı A (2016) Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Yerlerinin Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi 3: 22-28.
  • Uzun T (2019) 1103 Paulsen Anacı Üzerine Aşılanan Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Açık Köklü Fidan Randımanlarının Belirlenmesi. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23(3): 287-294
  • Van Der Westhuizen VDJH (1980) The Effect of Black Plastic Mulch on Growth, Production and Root Development of Chenin Blanc Vines under Dryland Conditions. South African Journal of Enology and Viticulture 1: 1-6.
  • Yağcı A, Aydin S, Cangi R, Topçu N, Sucu S, Kılıç D, Akgül DS (2012) Determination of Effects on Grapevine Production of Different Shading Ratios. The XXXVrd World Congress of Vine and Wine 10th General Assembly of The O.I.V. 18-22 June, Izmir (Turkey).
  • Yağcı A, Aydin S (2015) Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Gölgeleme Oranlarının Fidan Randıman ve Kalitesine Etkileri. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi A, 27: 146-153.
  • Yağcı A, Gökkaynak AG (2016) Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Fidan Randımanı ve Kalitesi Üzerine Anaç ve Gölgeleme Oranının Etkisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 53: 109-116.
  • Yazgan A, (1987) Fidancılık İşletmelerinde Cam ve Plastik Örtülerin Düzenlenmesi. Türkiye I. Fidancılık Sempozyumu, 26-28 Ekim, Tokat, 31-35
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Adem Yağcı 0000-0002-3650-4679

Muhammet Esat Zenginoğlu Bu kişi benim 0000-0003-4580-9703

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Yağcı, A., & Zenginoğlu, M. E. (2019). Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı ve Kalitesine Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 201-208. https://doi.org/10.25308/aduziraat.586271
AMA Yağcı A, Zenginoğlu ME. Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı ve Kalitesine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2019;16(2):201-208. doi:10.25308/aduziraat.586271
Chicago Yağcı, Adem, ve Muhammet Esat Zenginoğlu. “Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri Ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı Ve Kalitesine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16, sy. 2 (Aralık 2019): 201-8. https://doi.org/10.25308/aduziraat.586271.
EndNote Yağcı A, Zenginoğlu ME (01 Aralık 2019) Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı ve Kalitesine Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16 2 201–208.
IEEE A. Yağcı ve M. E. Zenginoğlu, “Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı ve Kalitesine Etkileri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 16, sy. 2, ss. 201–208, 2019, doi: 10.25308/aduziraat.586271.
ISNAD Yağcı, Adem - Zenginoğlu, Muhammet Esat. “Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri Ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı Ve Kalitesine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 16/2 (Aralık 2019), 201-208. https://doi.org/10.25308/aduziraat.586271.
JAMA Yağcı A, Zenginoğlu ME. Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı ve Kalitesine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16:201–208.
MLA Yağcı, Adem ve Muhammet Esat Zenginoğlu. “Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri Ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı Ve Kalitesine Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 2, 2019, ss. 201-8, doi:10.25308/aduziraat.586271.
Vancouver Yağcı A, Zenginoğlu ME. Açık Köklü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Malç Materyalleri ve Gölgeleme Oranlarının Fidan Randımanı ve Kalitesine Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2019;16(2):201-8.