Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması

Yıl 2020, , 53 - 59, 06.07.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.681779

Öz

Bu çalışma Aydın ilinde sulu
koşullarda bazı tarla bitkileri ürün desenlerinden uygun olanlarını belirlemek
için yapılmıştır. Çalışma; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde, 2017 ve 2018 yıllarında tesadüf blokları
deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.



Çalışmada, ana ürün pamuk, ana ürün
dane mısır, ana ürün yer fıstığı, ikinci ürün pamuk + buğday, ikinci ürün dane
mısır + buğday, silajlık mısır + silajlık mısır + fiğ - arpa karışımı şeklinde
altı farklı ürün deseni incelenmiştir. Çalışmada; incelenen ürün desenlerinin
tamamının karlı olduğu, ürün desenlerinin münavebeli bir şekilde uygulanması
gerektiği ve en karlı ürün deseninin ise ana ürün pamuk olduğu sonucuna
varılmıştır.

Destekleyen Kurum

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Proje Numarası

ZRF-17001

Kaynakça

  • Akçaöz H (2001) Tarımsal Üretimde Risk, Risk Davranışları; Çukurova Bölgesi Uygulamaları. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Albayrak H (2014) Aydın Merkez İlçesi Pamuk Üretiminde Yetiştirme Koşullarının Verim, Lif Ve Tohum Özellikleri Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Alemdar T, Seçe A, Demirdöğen A, Öztornacı B, Aykanat S (2014) Çukurova Bölgesinde Başlıca Tarla Ürünlerinin Üretim Maliyetleri ve Pazarlama Yapıları. Tepge Yayın No: 230, Ankara
  • Arslan S (2012) Farklı Fiğ (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımlarının Verimi Ve Kalite Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya
  • Avcıoğlu Ş (1979) Çeşitli Fiğ+Arpa ve Fiğ+Yulaf Hasıllarının Verim ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Bölge Zirai Araşt. Ens, İzmir.
  • Candemir S, Kızılaslan N, Kızılaslan H, Uysal O, Aydoğan M (2017) Kahramanmaraş İlinde Dane Mısır ve Pamuk Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4 (1), 1-8.
  • Egesel C, Kahrıman F, Tayyar Ş, Baytekin H (2009) Ekmeklik Buğdayda Un Kakite Özellikleri İle Dane İle Verimin Karşılıklı Etkileşimleri ve Uygun Çeşit Seçimi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24(2):76-83.
  • Gündüz O, Esengün K (2007) Tokat İli Merkez İlçede Domates Yetiştiren İşletmelerin Risk Davranışına Göre Sosyo-Ekonomik Analizi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (1), 51-62
  • İdikut L, Kara S (2013) Tane Ürünü İçin Yetiştirilen İkinci Ürün Mısır Çeşitlerinin Bazı Verim Öğeleri İle Tane Nişasta Oranlarının Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 16(1): 8-15.
  • Karademir Ç, Karademir E, Doran İ, Altıkat A (2005) Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Farklı Azot ve Fosfor Uygulamalarının Pamukta Verim ve Lif Teknolojik Özelliklere Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (1): 55-61.
  • Kadiroğlu A (2012) Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Çeşitler ve Sıra Üzeri Mesafelere Göre Tek ve Çift Sıralı Ekim Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Karaşahin M, Sade B (2011) Farklı Sulama Yöntemlerinin Hibrit Mısırda (Zea mays L. indentata S.) Dane Verimi ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 (2): 47-56.
  • Kaya M, Atak M, Çiftçi C, Ünver S (2005) Çinko ve Humik Asit Uygulamalarının Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)’ da Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9:3.
  • Özçelik A, Fidan H, Albayrak M, Güneş E, Tanrıvermiş H, Gülçubuk B (2011). Tarım Ekonomisi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları. Eskişehir
  • Öztürk A, Bulut S, Boran E (2011) Bitki Sıklığının Silajlık Mısırda Verim ve Bazı Agronomik Karakterlere Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39: 217-224.
  • Paksoy M, Ortasöz N (2018) Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesinde Mısır Üretim Faaliyetinin Ekonomik Analizi (2018) KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 21(Özel Sayı): 95-101.
  • Söğüt T (1996) Diyarbakır Şartlarında Ana Ürün Olarak Yetişebilecek Bazı Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Harran Üniversitesi. Şanlıurfa.
  • Uzun A, Karasu A, Turgut İ, Çakmak F, Turan Z (2005) Bursa Koşullarında Ekim Nöbeti Sistemlerinin Mısırın Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (2): 61-68
  • Yılmaz Ş, Gül M (2016) İşletmelerde Pamuk Üretim Maliyeti, Karlılık Düzeyinin Değerlendirilmesi: Antalya İli Örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (2): 27-41.

Comparison of Crop Pattern Systems for Some Field Crops under Irrigated Conditions in Aydın Province

Yıl 2020, , 53 - 59, 06.07.2020
https://doi.org/10.25308/aduziraat.681779

Öz

The thesis was carried out to
determine suitable crop patterns of some field crops under irrigated conditions
in Aydın province. Field experiments of the study were conducted in the
experimental field of Aydın Adnan Menderes University Agriculture Faculty
Research Farm in Randomized Complete Block Design with three replications
during 2017 and 2018 years.



In this study, six different crop
patterns as main crop cotton, grain maize, peanut and as second crop cotton +
wheat, corn + wheat, silage corn + silage corn + vetch - barley mixture were
examined. In this study, it is concluded that the most profitable pattern is
the main crop cotton and all product patterns examined are also profitable and
product patterns should be applied alternately.

Proje Numarası

ZRF-17001

Kaynakça

  • Akçaöz H (2001) Tarımsal Üretimde Risk, Risk Davranışları; Çukurova Bölgesi Uygulamaları. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Albayrak H (2014) Aydın Merkez İlçesi Pamuk Üretiminde Yetiştirme Koşullarının Verim, Lif Ve Tohum Özellikleri Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Alemdar T, Seçe A, Demirdöğen A, Öztornacı B, Aykanat S (2014) Çukurova Bölgesinde Başlıca Tarla Ürünlerinin Üretim Maliyetleri ve Pazarlama Yapıları. Tepge Yayın No: 230, Ankara
  • Arslan S (2012) Farklı Fiğ (Vicia sativa L.) Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımlarının Verimi Ve Kalite Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya
  • Avcıoğlu Ş (1979) Çeşitli Fiğ+Arpa ve Fiğ+Yulaf Hasıllarının Verim ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Ege Bölge Zirai Araşt. Ens, İzmir.
  • Candemir S, Kızılaslan N, Kızılaslan H, Uysal O, Aydoğan M (2017) Kahramanmaraş İlinde Dane Mısır ve Pamuk Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı Analizi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4 (1), 1-8.
  • Egesel C, Kahrıman F, Tayyar Ş, Baytekin H (2009) Ekmeklik Buğdayda Un Kakite Özellikleri İle Dane İle Verimin Karşılıklı Etkileşimleri ve Uygun Çeşit Seçimi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 24(2):76-83.
  • Gündüz O, Esengün K (2007) Tokat İli Merkez İlçede Domates Yetiştiren İşletmelerin Risk Davranışına Göre Sosyo-Ekonomik Analizi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 24 (1), 51-62
  • İdikut L, Kara S (2013) Tane Ürünü İçin Yetiştirilen İkinci Ürün Mısır Çeşitlerinin Bazı Verim Öğeleri İle Tane Nişasta Oranlarının Belirlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 16(1): 8-15.
  • Karademir Ç, Karademir E, Doran İ, Altıkat A (2005) Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Farklı Azot ve Fosfor Uygulamalarının Pamukta Verim ve Lif Teknolojik Özelliklere Etkisi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (1): 55-61.
  • Kadiroğlu A (2012) Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Yetiştiriciliğinde Farklı Çeşitler ve Sıra Üzeri Mesafelere Göre Tek ve Çift Sıralı Ekim Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Karaşahin M, Sade B (2011) Farklı Sulama Yöntemlerinin Hibrit Mısırda (Zea mays L. indentata S.) Dane Verimi ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25 (2): 47-56.
  • Kaya M, Atak M, Çiftçi C, Ünver S (2005) Çinko ve Humik Asit Uygulamalarının Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)’ da Verim ve Bazı Verim Öğeleri Üzerine Etkileri. SDÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9:3.
  • Özçelik A, Fidan H, Albayrak M, Güneş E, Tanrıvermiş H, Gülçubuk B (2011). Tarım Ekonomisi. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları. Eskişehir
  • Öztürk A, Bulut S, Boran E (2011) Bitki Sıklığının Silajlık Mısırda Verim ve Bazı Agronomik Karakterlere Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 39: 217-224.
  • Paksoy M, Ortasöz N (2018) Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesinde Mısır Üretim Faaliyetinin Ekonomik Analizi (2018) KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi 21(Özel Sayı): 95-101.
  • Söğüt T (1996) Diyarbakır Şartlarında Ana Ürün Olarak Yetişebilecek Bazı Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) Çeşitlerinde Verim ve Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Harran Üniversitesi. Şanlıurfa.
  • Uzun A, Karasu A, Turgut İ, Çakmak F, Turan Z (2005) Bursa Koşullarında Ekim Nöbeti Sistemlerinin Mısırın Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19 (2): 61-68
  • Yılmaz Ş, Gül M (2016) İşletmelerde Pamuk Üretim Maliyeti, Karlılık Düzeyinin Değerlendirilmesi: Antalya İli Örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 20 (2): 27-41.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Mehmet Kalkınç Bu kişi benim 0000-0003-3564-0828

Mustafa Ali Kaynak 0000-0002-4925-2722

Proje Numarası ZRF-17001
Yayımlanma Tarihi 6 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Kalkınç, M., & Kaynak, M. A. (2020). Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1), 53-59. https://doi.org/10.25308/aduziraat.681779
AMA Kalkınç M, Kaynak MA. Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması. ADÜ ZİRAAT DERG. Temmuz 2020;17(1):53-59. doi:10.25308/aduziraat.681779
Chicago Kalkınç, Mehmet, ve Mustafa Ali Kaynak. “Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17, sy. 1 (Temmuz 2020): 53-59. https://doi.org/10.25308/aduziraat.681779.
EndNote Kalkınç M, Kaynak MA (01 Temmuz 2020) Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17 1 53–59.
IEEE M. Kalkınç ve M. A. Kaynak, “Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 17, sy. 1, ss. 53–59, 2020, doi: 10.25308/aduziraat.681779.
ISNAD Kalkınç, Mehmet - Kaynak, Mustafa Ali. “Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 17/1 (Temmuz 2020), 53-59. https://doi.org/10.25308/aduziraat.681779.
JAMA Kalkınç M, Kaynak MA. Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17:53–59.
MLA Kalkınç, Mehmet ve Mustafa Ali Kaynak. “Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 1, 2020, ss. 53-59, doi:10.25308/aduziraat.681779.
Vancouver Kalkınç M, Kaynak MA. Aydın İli Sulu Koşullarında Bazı Tarla Bitkileri Ürün Desenlerinin Karşılaştırılması. ADÜ ZİRAAT DERG. 2020;17(1):53-9.