Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2021, , 59 - 64, 30.06.2021
https://doi.org/10.25308/aduziraat.807070

Öz

Dünyada ve ülkemizde tatlı su kaynakları gün geçtikçe azalmaktadır. Sorunun çözümüne yönelik özellikle tarımsal üretimde suyu daha etkin kullanabilmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemiz açısından önemli bir üretim alanına sahip olan sanayi domatesinde yapılan bu çalışma da bunlardan biridir. İzmir-Bornova koşullarında 2017 yılı yaz döneminde yürütülen çalışmada su-verim ilişkilerinin yanı sıra; bazı meyve kalite özellikleri, su kullanım randımanı ve sulama suyu kullanım randımanı değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sulama suyu miktarının belirlenmesinde A-sınıfı buharlaşma kabından yararlanılmış ve I125, I100, I75 ve I50 (%125, %100, %75 ve %50) sulama konuları uygulanmıştır. Verim miktarı sırasıyla %125, %100, %75 ve %50 sulama konuları için 1939.94 kg/da, 1650.16 kg/da, 1528.80 kg/da ve 1409.10 kg/da olarak saptanmıştır. Buna karşılık kalite değerlerinde en yüksek değerler %50 sulama konusunda tespit edilmiştir. Bu konuda, titre edilebilir asitlik, suda çözünebilir kuru madde miktarı, meyve kuru ağırlığı ve meyve sertliği değerleri sırasıyla 3.52 mval/100, %6.20, 8.07 gr ve 4.15 N olarak elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, verim x kalite (briks) x randıman değeri ile çiftçiye ekonomik olarak daha çok gelir getireceği görüşünden hareketle, ele alınan sulama uygulamalarından I75 ve I50 konusunun çiftçiler için daha avantajlı olacağı sonucuna varılmıştır.

Destekleyen Kurum

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Proje Numarası

2017-ZRF-021

Teşekkür

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne verdikleri maddi destek için teşekkürler.

Kaynakça

  • Ayers RS, Westcot DW (1994) Water Quality for Agriculture, FAO Irrigation and Drainage Paper 29 Rev. 1. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  • Bahar S (2008) Organik Tarım Koşullarında Damla Sulama Yöntemi ile Sulanan Domates Bitkisinin A Sınıfı Buharlaşma Kaplarından Yararlanarak Sulama Programının Oluşturulması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • Balçın M (1994) Tokat Kazova’da Hıyar Su Tüketiminin Tarla Şartlarında Tespiti. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Baselga YJJ, Prieto LMH, Rincón ARD (1993) Response of Processing Tomato to Three Different Levels of Water And Nitrogen Applications. Acta Horticulturae 335: 97-108.
  • DSİ (2017) Toprak ve Su Kaynakları. http://dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari (Erişim Tarihi: 14/02/2018) Ertek A, Şensoy S, Gedik İ, Küçükyumuk C (2006) Irrigation Scheduling Based on Pan Evaporation Values for Cucumber Grown Under Field Conditions. Agricultural Water Management 81: 159-172.
  • Gürbüz T (2001) Sanayi Domatesinde Farklı Sulama Yöntemleri ve Su Düzeylerinin Su-Verim İlişkilerini Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Giuliani MM, Gatta G, Nardella E, Tarantino E (2016) Water Saving Strategies Assessment on Processing Tomato Cultivated in Mediterranean Region. Italian Journal of Agronomy 11(738) : 69 - 75.
  • Hanson B, May D (2004) Effect of Subsurface Drip Irrigation on Processing Tomato Yield, Water Table Depth, Soil Salinity and Profitability. Agricultural Water Management 68: 1–17.
  • He H, Lı J (2013) Irrigation Schedule of Greenhouse Tomato Using Pan Evaporation and Tensiometer and Effects on Yield and Soil Nitrate. Advanced Materials Research 1162(8985) : 864 - 867.
  • Heerman DF (1985) ET in Irrigation Management, in Proceedings of the National Conference on Advances in Evapotranspiration. ASAE Publication. America.
  • Howell TA, Cuenca RB, Solomon KH (1990) Crop Yield Response. Management of Farm Irrigation Systems. American Society of Association Executives. America.
  • Kanber R (1984) Çukurova Koşullarında Açık Su Yüzeyi Buharlaşmasından Yararlanarak Birinci ve İkinci Ürün Yer Fıstığının Sulanması. Cilt 64. Bölge Toprak Su Araştırma Enstitüsü Yayınları. Adana.
  • Kanber R, Yazar A, Köksal H, Oğuzer V (1992) Evapotranspiration of Grapefruit in The Eastern Mediterranean Region of Turkey. Science Horticultural 52: 53-62.
  • Lovelli S, Potenza G, Castronuovo D, Perniola M, Candido V (2017) Yield, Quality and Water Use Efficiency of Processing Tomatoes Producuced Under Different Irrigation Regimes in Mediterranean Environment. Italian Journal of Agronomy 12(795) : 17 - 23.
  • Özbek Ö (2012) Farklı Kısıntılı Sulama Uygulamalarının Sera Koşullarında Yetiştirilen Patlıcanda Bitki Su Tüketimi, Verim ve Kalite Parametrelerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • Suzan U (2018) Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırması. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Tanner OB, Sinclair TR (1983) Efficient Water Use in Crop Production; Research Limitation to Efficient Water Use in Crop Production. SSSA, Madison. America.
  • Taşan M (2006) Samsun Koşullarında Domates Bitki Su Tüketiminin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Tüzün İ (2006) Domatesin Su-Üretim Fonksiyonları. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Edirne.

A Research On The Water-Yield Relationship In Proccessing Tomato Plants

Yıl 2021, , 59 - 64, 30.06.2021
https://doi.org/10.25308/aduziraat.807070

Öz

The freshwater resources in the world including Turkey are decreasing day by day. In order to solve this problem, especially in agricultural production, various studies are being carried out to use the water more effectively. This study is conducted on processing tomato which has a significant production area in our country. It was carried out during the summer season in 2017 under the region conditions of İzmir-Bornova. The aim of the study is to determinate the water-yield relations, some fruit quality characteristics, water use efficiency and irrigation water use efficiency. Pan evaporation method was used to determine the amount of irrigation water. Irrigation treatments were applied as I125, I100, I75 and I50 (125%, 100%, 75% and 50%, respectively). Yields were determined as 1939.94 kg/da, 1650.16 kg/da, 1528.80 kg/da and 1409.10 kg/da for 125%, 100%, 75% and 50% irrigation treatments, respectively. On the other hand, the highest values in quality were determined in 50% irrigation treatment. These quality values are titratable acidity, water soluble dry matter content, fruit dry weight and fruit hardness values as 3.52 mval/100, 6.20%, 8.07 g, 4.15 N, respectively. According to these results, it is thought that I75 and I50 irrigation of treatments have more advantageous, because this treatment with the high yield x quality (briks) x efficiency value will have more income in tomato production for the farmers.

Proje Numarası

2017-ZRF-021

Kaynakça

  • Ayers RS, Westcot DW (1994) Water Quality for Agriculture, FAO Irrigation and Drainage Paper 29 Rev. 1. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  • Bahar S (2008) Organik Tarım Koşullarında Damla Sulama Yöntemi ile Sulanan Domates Bitkisinin A Sınıfı Buharlaşma Kaplarından Yararlanarak Sulama Programının Oluşturulması. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • Balçın M (1994) Tokat Kazova’da Hıyar Su Tüketiminin Tarla Şartlarında Tespiti. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Baselga YJJ, Prieto LMH, Rincón ARD (1993) Response of Processing Tomato to Three Different Levels of Water And Nitrogen Applications. Acta Horticulturae 335: 97-108.
  • DSİ (2017) Toprak ve Su Kaynakları. http://dsi.gov.tr/toprak-ve-su-kaynaklari (Erişim Tarihi: 14/02/2018) Ertek A, Şensoy S, Gedik İ, Küçükyumuk C (2006) Irrigation Scheduling Based on Pan Evaporation Values for Cucumber Grown Under Field Conditions. Agricultural Water Management 81: 159-172.
  • Gürbüz T (2001) Sanayi Domatesinde Farklı Sulama Yöntemleri ve Su Düzeylerinin Su-Verim İlişkilerini Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Giuliani MM, Gatta G, Nardella E, Tarantino E (2016) Water Saving Strategies Assessment on Processing Tomato Cultivated in Mediterranean Region. Italian Journal of Agronomy 11(738) : 69 - 75.
  • Hanson B, May D (2004) Effect of Subsurface Drip Irrigation on Processing Tomato Yield, Water Table Depth, Soil Salinity and Profitability. Agricultural Water Management 68: 1–17.
  • He H, Lı J (2013) Irrigation Schedule of Greenhouse Tomato Using Pan Evaporation and Tensiometer and Effects on Yield and Soil Nitrate. Advanced Materials Research 1162(8985) : 864 - 867.
  • Heerman DF (1985) ET in Irrigation Management, in Proceedings of the National Conference on Advances in Evapotranspiration. ASAE Publication. America.
  • Howell TA, Cuenca RB, Solomon KH (1990) Crop Yield Response. Management of Farm Irrigation Systems. American Society of Association Executives. America.
  • Kanber R (1984) Çukurova Koşullarında Açık Su Yüzeyi Buharlaşmasından Yararlanarak Birinci ve İkinci Ürün Yer Fıstığının Sulanması. Cilt 64. Bölge Toprak Su Araştırma Enstitüsü Yayınları. Adana.
  • Kanber R, Yazar A, Köksal H, Oğuzer V (1992) Evapotranspiration of Grapefruit in The Eastern Mediterranean Region of Turkey. Science Horticultural 52: 53-62.
  • Lovelli S, Potenza G, Castronuovo D, Perniola M, Candido V (2017) Yield, Quality and Water Use Efficiency of Processing Tomatoes Producuced Under Different Irrigation Regimes in Mediterranean Environment. Italian Journal of Agronomy 12(795) : 17 - 23.
  • Özbek Ö (2012) Farklı Kısıntılı Sulama Uygulamalarının Sera Koşullarında Yetiştirilen Patlıcanda Bitki Su Tüketimi, Verim ve Kalite Parametrelerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • Suzan U (2018) Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırması. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Tanner OB, Sinclair TR (1983) Efficient Water Use in Crop Production; Research Limitation to Efficient Water Use in Crop Production. SSSA, Madison. America.
  • Taşan M (2006) Samsun Koşullarında Domates Bitki Su Tüketiminin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  • Tüzün İ (2006) Domatesin Su-Üretim Fonksiyonları. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Edirne.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Umut Suzan 0000-0003-1590-6000

Mehmet Ul Bu kişi benim 0000-0001-8399-6891

Hatice Gürgülü Bu kişi benim 0000-0001-5637-7083

İbrahim Duman 0000-0003-0081-7208

Proje Numarası 2017-ZRF-021
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Suzan, U., Ul, M., Gürgülü, H., Duman, İ. (2021). Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 59-64. https://doi.org/10.25308/aduziraat.807070
AMA Suzan U, Ul M, Gürgülü H, Duman İ. Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2021;18(1):59-64. doi:10.25308/aduziraat.807070
Chicago Suzan, Umut, Mehmet Ul, Hatice Gürgülü, ve İbrahim Duman. “Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18, sy. 1 (Haziran 2021): 59-64. https://doi.org/10.25308/aduziraat.807070.
EndNote Suzan U, Ul M, Gürgülü H, Duman İ (01 Haziran 2021) Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 1 59–64.
IEEE U. Suzan, M. Ul, H. Gürgülü, ve İ. Duman, “Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 18, sy. 1, ss. 59–64, 2021, doi: 10.25308/aduziraat.807070.
ISNAD Suzan, Umut vd. “Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18/1 (Haziran 2021), 59-64. https://doi.org/10.25308/aduziraat.807070.
JAMA Suzan U, Ul M, Gürgülü H, Duman İ. Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. ADÜ ZİRAAT DERG. 2021;18:59–64.
MLA Suzan, Umut vd. “Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 1, 2021, ss. 59-64, doi:10.25308/aduziraat.807070.
Vancouver Suzan U, Ul M, Gürgülü H, Duman İ. Sanayi Tipi Domates Bitkisinde Su-Verim İlişkilerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. ADÜ ZİRAAT DERG. 2021;18(1):59-64.