Bu araştırma, organik tarımda kullanımına izin verilmiş bazı bitki aktivatörlerinin domatesin verim ve meyve
kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve
Uygulama Çiftliği organik tarım arazisinde yürütülmüştür. Denemede domates çeşidi olarak Baghera F1 ; bitki
aktivatörü olarak Manda 31, Messenger, Microfer, Cropset ve ISR 2000 ticari preparatları; konvansiyonel
uygulamasında ise Scotts ticari isimli kimyevi gübre kullanılmıştır. Bitki aktivatörlerinin etkilerini belirlemede
verim, meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve eti sertliği, pH, suda çözünebilir kuru
madde, likopen ve vitamin Akriterleri incelenmiştir.
Denemede verim 6202-7602 kg/da arasında değişmiş, en yüksek verim ise konvansiyonel üretim metodundan
tespit edilmiştir. Verim yönünden konvansiyonel üretim metodu ilk sırada yer alsa da; Manda 31, Cropset ve
Microfer uygulamalarıyla istatistiki olarak aynı grupta yer almıştır. Bitki başına meyve sayısı 15-18 adet/bitki;
meyve ağırlığı 157-176 g; meyve eni 72.2-76.6 mm; meyve boyu 69.1-72.4 mm; meyve eti sertliği 1.35-1.60
kg/cm2 ; pH 4.37-4.58; suda çözünebilir kuru madde %3.90-4.46; likopen içeriği 66-137 μg/g ve vitamin A 14.7-
38.9 μg/g arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
Bitki aktivatörü domates organik yetiştiricilik meyve kalitesi
This study was carried out in Suleyman Demirel University Faculty of Agricultural Research and Experimental
Station, to investigate the effects of some plant activators permitted for use in organic farming on the yield and
fruit quality of tomatoes. In the study as the tomato cultivar Baghera F1 ; Manda 31, Messenger, Microfer, Cropset,
and ISR 2000 as the plant activators; in conventional practise Scotts fertilizer were used. To determine the effects
of the plant activators, the criteria which can be defined as the yield, number of fruit, weight of fruit, fruit width,
fruit length, flesh firmness, pH, soluble solid content, lycopen ve vitamin Awere studied.
At the end of the experiments it was observed that yield ranged from 6202-7602 kg/da and the highest yield was
determined from the conventional production method. Although the conventional production method ranked first
in yield, it was statistically in the same group with Manda 31, Cropset and Microfer. The applications resulted
considerable variations number of fruit 15-18 unit/plant, fruit weight 157-176 g, fruit width 72.2-76.6 mm, fruit
length 69.1-72.4 mm, flesh firmness 1.35-1.60 kg/cm2 , pH 4.37-4.58, soluble solid content 3.90-4.46%, lycopen
66-137 μg/g, vitamin A14.7-38.9 μg/g.
Diğer ID | JA77ZC54FZ |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 1 |