Gelişen çevre bilinci, ekonomik üretim talepleri ve enerji kullanımında tasarruf zorunluluğu nedeniyle son yıllarda, toprak işlemede köklü değişiklikler yapılmaya başlanmıştır. Bu düşünce ve değişikliklere bağlı olarak geleneksel toprak işlemeye alternatif olan koruyucu toprak işleme, hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlamıştır. Örtü bitkileri, ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılmayan, bağın ortasında veya sıra arasında bulunan bitkilerdir. Bağda kullanılan örtü bitkileri ürünlerinden faydalanmak amacıyla yetiştirilmezler, fakat esas ürün olan bağın bakımında birçok yarar sağlarlar. Örtü bitkilerinin seçimi; arazinin verimliliğine, toprağın su tutma kapasitesine, bağcılık açısından belirlenen hedefe (vegetatif büyümeyi azaltma veya artırma) ve ilaçlama amaçlarına (hastalık, böcek ve yabancı ot kontrolü) göre değişkenlik göstermektedir. Birçok araştırmadan alınan sonuçlar, farklı bitkilerin örtü bitkisi olarak kullanılabildiğini göstermektedir. Bu bitkiler temel olarak; kış veya yazın yetiştirilen tek yıllıklar veya çok yıllıklar olarak gruplanmaktadır. En çok kullanılanları; baklagiller (Fabaceae familyası), yonca, karaburçak, çimler (Poaceae familyası), arpa ve çayır otu olarak sıralanabilir. Diğer bitki çeşitleri de örtü bitkisi olarak kullanılır, bunlar arasında lahanagiller (Brassicaceae familyası) ve arı otu (Hydrophyllaceae familyası) bulunmaktadır. Tüm bunlara ilave olarak, yabancı otlar da kolayca örtü bitkisi olarak kullanılabilmektedir. Sonuç olarak, son yıllarda bağcılıkta örtü bitkilerinin kullanımının önemli bir bileşen olduğu ve örtü bitkisi olarak seçilecek birçok türün bulunduğu görülmektedir. Bu bitkilerin kullanımının geleneksel toprak işleme yöntemleri arasında da değerlendirilmesi mutlak olumlu etkiler gösterecektir
Increasing environmental awareness, compulsory savings in energy, economic production, demand fundamental
in soil tillage in recent years. With this purpose, as an alternative, conservation soil tillage became popular. Cover
crops are the crops that have not been grown economically and these plants are grown in the middle of vineyard or
between the rows. Cover crops often used in the vineyards are not harvested, but provide many benefits to
production system. Cover crops selection depends on, production capability of soil, soil water capacity, aim of
viticulture (decrease or increase the vegetative growth), and pesticide application (disease, insect and weed
control). Results from several research showed that the different plants can be used as cover crops. These plants
are mainly grown in winter or summer as annual or perennial plants. Widely used cover crops are listed as;
legumes (Fabaceae), alfalfa, vetch, grasses (Poaceae), barley and fescue. Other plant varieties are also used as
cover crops, among them are cabbage (Brassicaceae), Phacelia tanacetifolia Bentham (Hydrophyllaceae). In
addition to all of them weeds can be easily used as cover crop. As a result, in recent years, the use of cover crops in
vineyards is an important component and many species can be chosen. The use of these plants together with the
traditional soil tillage methods will provide positive effects on vineyards
Vineyard cover crops soil tillage grapevine conservation soil tillage
Diğer ID | JA93PY89EY |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 7 Sayı: 2 |