BibTex RIS Kaynak Göster

SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ

Yıl 2010, Cilt: 7 Sayı: 1, 87 - 93, 01.03.2010

Öz

Çalışmada satsuma mandarin çeşidinin bazı fiziksel özellikleri saptanarak, sıçrama katsayısının farklı düşme koşullarında belirlenmesine yönelik Visual Basic dilinde bir program yazılmıştır. Meyvenin geometrik ortalama çap değeri 6.44 cm, küreselliği %0.96, yüzey alanı 130.58 cm2, projeksiyon alanı (dik) 33.85 cm2, projeksiyon alanı (yatay) 33.18 cm2, hacmi 120.73 cm3, kütlesi 118.24 g, yoğunluğu 0.98 g/cm3 olarak elde edilmiştir. Statik sürtünme katsayısı değerleri beş farklı yüzey için 0.45 ile 0.49 arasında değişmiştir. Düşürme testleri sonucunda, düşme yüksekliklerindeki artışla çarpma sırasında absorbe edilen enerji değerlerinin yükseldiği, bunun sonucu olarak sıçrama katsayısının düşme yüksekliğindeki artışla beraber, farklı yüzeyler için azaldığı, sıçrama katsayısı ile absorbe edilen enerji değerleri arasında kuvvetli bir ilişkinin olduğu (R2=0.85) belirlenmiştir. Ayrıca yüzey ve yükseklik değişimlerinin, sıçrama katsayısı ve absorbe edilen enerji değerleri üzerinde önemli olduğu (p < 0.05) ortaya konmuştur.

Kaynakça

  • Anonim, 2010. Bahçecilik: Mandarin Yetiştiriciliği. http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogra mlari/bahcecilik/moduller/mandarin_yetistiriciligi.pdf. Erişim: Ocak 2010.
  • Cross, R., 1999. The Bounce of a Ball. Am. J. Phys. 67 (3): 222-227.
  • Diener, R. G., Elliott, K. C., Nesselroad, P. E., Ingle, M., Adams, R. E. and Blizzard, S. H., 1979. Bruise energy of peaches and apples. Transaction of the ASAE. p. 287- 290.
  • FAO, 2010. FAOSTAT Agricultural Database Web Page. Erişim: Ocak 2010.
  • Hughes, J. C., Grant, A., Prescott, E. H. A., Pennington, D. E. and Worts, W. H., 1985. A portable pendulum for testing dynamic tissue failure susceptibility of potatoes. J. agric. Engng Res. 32: 269-277.
  • Lewis, R.; Yoxall, A.; Canty, L.A.; Reina Romo, E., 2007. Development of engineering design tools to help reduce apple bruising. J. Food Eng., 83: 356–365.
  • Lichtensteiger, M. J., Holmes, R. G., Hamdy, M. Y. and Blaisdell., J. L., 1988. Impact parameters of spherical viscoelastic objects and tomatoes. Transactions of the ASAE 31 (2): 595-602.
  • Mohsenin, N. N., 1986.Physical Properties of Plant and
  • Naguraka, M., 2003. Aerodynamic Effects in a Dropped Ping-Pong Ball Experiment. Int. J. Engng. Ed. 19 (4): 623-630.
  • Özarslan, C., 2002. Physical Properties of Cotton Seed. Biosystems Engineering 83 (2): 169–174.
  • Schoorl, D. and Holt, J. E., 1980. Bruise resistance measurements in apples. J. Texture Studies 11: 389-394.
  • Topping, A. J. and Luton, M. T., 1986. Cultivar differences in the bruising of english apples. Journal of Horticultural Science 61 (1): 9-13.
  • Vursavuş, K. ve Özgüven, F., 2000. Çarpma durumunda elmanın fiziko-geometrik özelliklerinin mekanik zedelenme üzerindeki etkisinin araştırılması. Tarımsal Mekanizasyon 19. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı: 489- 494. Erzurum.
  • Vursavuş, K. and Özgüven, F., 2003. Determining the strength properties of the Dixired peach variety. Turk J Agric For 27: 155-160.
  • Wadhwa, A., 2009. Measuring the Coefficient of Restitution Using a Digital Oscilloscope. Physics Education 44 (5): 517-521.
  • Yurtlu, Y. B., 2003. Meyve ve Sebzelerde Bazı Mekanik Özelliklerin ve Zedelenmeye Karşı Duyarlılığın Belirlenmesi. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi (Yayınlanmamış). Ankara. Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 27.04.2010
  • Copyright of Journal of Adnan Menderes University, Agricultural Faculty is the property of Adnan Menderes
  • University and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the
  • copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use.

Bounce Characteristics of Satsuma Mandarin (Citrus unshiu Marc.) Variety

Yıl 2010, Cilt: 7 Sayı: 1, 87 - 93, 01.03.2010

Öz

In this study some physical properties of satsuma mandarin varieties were evaluated. Software was written by
using Visual Basic programming language to determine the coefficient of restitution at different drop conditions.
The geometric mean diameter, sphericity, surface area, projected area (vertical), projected area (horizontal),
volume, mass and density of fruit were 6.44 cm, % 0.96, 130.58 cm2 , 33.85 cm2 , 33.18 cm2 , 120.73 cm3 , 118.24 g
and 0.98 g/cm3 respectively. Static coefficient of friction of fruit was changed between 0.45 and 0.49 on five
different surfaces.
In the result of drop tests, absorbed energy was increase, but also the coefficient of restitution was decrease with
depend on the increasing of the initial height of drop onto different surface. The relationship between the
coefficient of restitution and absorbed energy was determined with a value for the coefficient of determination R
of 0.85. In addition, the surface and the initial height of drop differences on the coefficient of restitution and
absorbed energy were determined as statistically significant. (p < 0.05)

Kaynakça

  • Anonim, 2010. Bahçecilik: Mandarin Yetiştiriciliği. http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogra mlari/bahcecilik/moduller/mandarin_yetistiriciligi.pdf. Erişim: Ocak 2010.
  • Cross, R., 1999. The Bounce of a Ball. Am. J. Phys. 67 (3): 222-227.
  • Diener, R. G., Elliott, K. C., Nesselroad, P. E., Ingle, M., Adams, R. E. and Blizzard, S. H., 1979. Bruise energy of peaches and apples. Transaction of the ASAE. p. 287- 290.
  • FAO, 2010. FAOSTAT Agricultural Database Web Page. Erişim: Ocak 2010.
  • Hughes, J. C., Grant, A., Prescott, E. H. A., Pennington, D. E. and Worts, W. H., 1985. A portable pendulum for testing dynamic tissue failure susceptibility of potatoes. J. agric. Engng Res. 32: 269-277.
  • Lewis, R.; Yoxall, A.; Canty, L.A.; Reina Romo, E., 2007. Development of engineering design tools to help reduce apple bruising. J. Food Eng., 83: 356–365.
  • Lichtensteiger, M. J., Holmes, R. G., Hamdy, M. Y. and Blaisdell., J. L., 1988. Impact parameters of spherical viscoelastic objects and tomatoes. Transactions of the ASAE 31 (2): 595-602.
  • Mohsenin, N. N., 1986.Physical Properties of Plant and
  • Naguraka, M., 2003. Aerodynamic Effects in a Dropped Ping-Pong Ball Experiment. Int. J. Engng. Ed. 19 (4): 623-630.
  • Özarslan, C., 2002. Physical Properties of Cotton Seed. Biosystems Engineering 83 (2): 169–174.
  • Schoorl, D. and Holt, J. E., 1980. Bruise resistance measurements in apples. J. Texture Studies 11: 389-394.
  • Topping, A. J. and Luton, M. T., 1986. Cultivar differences in the bruising of english apples. Journal of Horticultural Science 61 (1): 9-13.
  • Vursavuş, K. ve Özgüven, F., 2000. Çarpma durumunda elmanın fiziko-geometrik özelliklerinin mekanik zedelenme üzerindeki etkisinin araştırılması. Tarımsal Mekanizasyon 19. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı: 489- 494. Erzurum.
  • Vursavuş, K. and Özgüven, F., 2003. Determining the strength properties of the Dixired peach variety. Turk J Agric For 27: 155-160.
  • Wadhwa, A., 2009. Measuring the Coefficient of Restitution Using a Digital Oscilloscope. Physics Education 44 (5): 517-521.
  • Yurtlu, Y. B., 2003. Meyve ve Sebzelerde Bazı Mekanik Özelliklerin ve Zedelenmeye Karşı Duyarlılığın Belirlenmesi. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi (Yayınlanmamış). Ankara. Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 27.04.2010
  • Copyright of Journal of Adnan Menderes University, Agricultural Faculty is the property of Adnan Menderes
  • University and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the
  • copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA32BD39HY
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Türker Saraçoğlu Bu kişi benim

Necmiye Üçer Bu kişi benim

Ümit Özyılmaz Bu kişi benim

Cengiz Özarslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Saraçoğlu, T., Üçer, N., Özyılmaz, Ü., Özarslan, C. (2010). SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1), 87-93.
AMA Saraçoğlu T, Üçer N, Özyılmaz Ü, Özarslan C. SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2010;7(1):87-93.
Chicago Saraçoğlu, Türker, Necmiye Üçer, Ümit Özyılmaz, ve Cengiz Özarslan. “SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7, sy. 1 (Haziran 2010): 87-93.
EndNote Saraçoğlu T, Üçer N, Özyılmaz Ü, Özarslan C (01 Haziran 2010) SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7 1 87–93.
IEEE T. Saraçoğlu, N. Üçer, Ü. Özyılmaz, ve C. Özarslan, “SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 7, sy. 1, ss. 87–93, 2010.
ISNAD Saraçoğlu, Türker vd. “SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 7/1 (Haziran 2010), 87-93.
JAMA Saraçoğlu T, Üçer N, Özyılmaz Ü, Özarslan C. SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2010;7:87–93.
MLA Saraçoğlu, Türker vd. “SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2010, ss. 87-93.
Vancouver Saraçoğlu T, Üçer N, Özyılmaz Ü, Özarslan C. SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2010;7(1):87-93.