The susceptibility of 10 faba bean (Vicia faba L.) cultivars to Ascochyta fabae, the causal agent of faba bean
antracnose, were evaluated by artificial inoculations under controlled conditions. Significant differences in
disease severity were found among cultivars. 'Filiz 99', 'Eresen 87', 'Sevilla', 'Verde' and 'Seher' exhibited less
disease severity comparing to the other cultivars. The high disease severities were detected on the cultivars of
'Karel' and 'Tanyeri'. The cultivars, 'Lara', 'Tarzan' and 'Yörükali' displayed less disease severity comparing to
'Karel' and 'Tanyeri'; however, their responds can also be characterized as susceptible.
Faba bean antracnose Ascochyta fabae faba bean disease resistance
Bu çalışmada 10 farklı bakla (Vicia faba L.) çeşidi antraknoz hastalığı etmeni Ascochyta fabae'ye karşı duyarlılıkları yönünden saksı koşullarında test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bakla çeşitleri arasında etmene karşı duyarlılıkları yönünden farklılıklar görülmüştür. 'Filiz 99' ve 'Eresen 87', 'Sevilla', 'Verde' ve 'Seher' çeşitlerinde hastalık şiddeti düşük seviyede meydana gelmiştir. En yüksek hastalık şiddeti erkenci çeşitler olan 'Karel' ve 'Tanyeri' den elde edilmiştir. 'Lara', 'Tarzan' ve 'Yörükali' çeşitlerinin de 'Karel' ve 'Tanyeri' kadar olmasa da etmene karşı duyarlı oldukları saptanmıştır.
Bakla antraknozu Ascochyta fabae bakla hastalık dayanıklılığı
Diğer ID | JA26YR53UH |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 7 Sayı: 1 |